петък, 17 септември 2010 г.

Слава и провал




Зад слънчевите усмивки и заразни мелодии се крие една мрачна действителност, където често лудостта взема превес над разума. Убийства, слабост, наркотици, хаос – списание Q надниква в лудницата на поп изпълнителите, където пациентите са все знаменитости, познали блясъка на славата и ада на провала

СЛУЧАЙ №1:
БРИТНИ СПИЪРС
От невинна ученичка до обръсната откачалка
Клипът към песента Baby One More Time от дебюта на Бритни Спиърс (1998) наложи образа на 16-годишната лолит-ка, кокетираща с невинността си и намерението да остане девствена до първата брачна нощ. Девет години по-късно друг кадър на Бритни обикаля света – този на озверялата, обръсната нула номер откачена жена, която се опитва да удари папарак с чадъра си. По време на безобидната й връзка с Джъстин Тимбърлейк профилът на Бритни не представлява чак такъв интерес за жадните за сензации фоторепортери. Това се променя през 2002, когато поп принцеската решава да се отърве от безупречния си имидж и да се впусне в дебрите на реалния живот. През 2003 Фред Дърст от „Лимп Бизкит” издава, че е имал кратък романс с певицата, а няколко месеца по-късно тя е забелязана в компанията на „лошото момче” Колин Фарел.

Същата година по време на MTV наградите Бритни впива устни в тези на Мадона. Безобидно на пръв поглед, но нещата започват да излизат от контрол след истеричната венчавка с приятеля є от детството Джейсън Алигзандър. 2 дни по-късно Спиърс изтрезнява и разтрогва брака си, но прави грешката да се омъжи повторно още на следващата година за безделника Кевин Федърлайн. Набързо ражда две деца – Шон Престън и Джейдън Джеймс – и през 2006 се развежда. Спускането по спиралата надолу е светкавично – пиянските вечери в компанията на другата видна празноглавка Парис Хилтън и безразборната смяна на сексуални партньори водят до решението на съда децата й да й бъдат отнети. На 3 януари 2008 тя отказва да отстъпи синовете си на социалните работници и е отведена насила в психиатричната клиника Cedars-Sinai...
С помощта на баща си, който поема контрол над кариерата й, Бритни успява да си стъпи на краката и да превземе класациите с шестия си албум „Circus”. Днес тя мрази да се връща към проблемното си минало. „Обичам дома си и се забавлявам като гледам Dancing With Stars по телевизията – казва тя. – Животът ми е скучен.”

СЛУЧАЙ №2:
МИЛИ ВАНИЛИ
Депресия и самоубийство след разкритията за кариера на плейбек

„Ние сме по-талантливи от всеки Боб Дилън”, заявява дръзко през 1990 Роб Пилатус, половината от дуета „Мили Ванили”. Седмица по-рано заедно с колегата си Фабрис Морван той отнася вкъщи Грами за Най-добър нов изпълнител. Албумът на групата, „Girl You Know It’s True”, продава над 10 млн. копия и излъчва 3 хита, застанали начело на американските класации.
 
„Мили Ванили” не се посвениха да приберат Грамито си
Вечерта на 2 април 1998 мъртвото тяло на Пилатус е намерено в хотел във Франкфурт, а като причина за смъртта е посочена леталната комбинация от „алкохол, кокаин и антидепресанти”. Коментарите в пресата са язвителни и сухи, а заглавията от рода на „Почина „певецът” на „Мили Ванили” са намек за скандалното разкритие, че по време на своя апогей групата не е изпяла нито една нота. Пилатус, танцьор от немско-американски произход, и Морван, бивш френски спортист, са приятели от мюнхенската клубна сцена. През 1988 продуцентът Франк Фариан ги наема да имитират пеене в клипа към Girl You Know It’s True, записан от далеч по-нефотогеничните музиканти Джон Дейвис, Брад Хауъл и Чарлз Шоу. На 21 юли 1989 „Мили Ванили” участват в концерт, организиран под шапката на MTV, в Кънектикът, когато едно от парчетата прекъсва по технически причини и става ясно, че дуото въобще не пее. Слуховете, че „Мили Ванили” не са изпели и една нота през цялата си кариера, стават толкова упорити, че на следващата година продуцентът Фариан най-сетне признава истината публично. Наградата Грами е отнета от дуото, а звукозаписната му компания Arista моментално изтрива албума им от своя каталог.  
Въпреки че в интервюта двамата пишман музиканти заявяват, че се чувстват облекчени от излизането на истината наяве, Роб Пилатус трудно понася срива. През ноември 1991 той се обажда в редакцията на The Los Angeles Times и когато репортери се озовават в хотелската му стая, го намират с разрязана китка и под влиянието на упойващи вещества. След провала на последвалия албум „Rob&Fab” (1993) Пилатус продължава да пропада – разбива с взлом дома на свой приятел, прави опит да открадне кола и участва в побой, за което получава 3 месеца затвор.
На 2 април 1998 Пилатус влиза в студиото на Фариан „упоен и треперещ”. По-късно същата нощ тялото му е открито безжизнено. Партньорът му Морван надживява драмата „Мили Ванили”. „Групата ни не беше срамна – казва той. – Срамен е начинът, по който Роб умря – сам-самичък”.
СЛУЧАЙ №3:
УИТНИ ХЮСТЪН
От поп принцеса до отчаяна наркоманка

8000 червени рози, 18-етажна торта, 7 бели гълъба и два метра дантелен шлейф – сватбата на Уитни Хюстън през 1992 изглежда като приказка, за която мнозина мечтаят. Кариерата на булката е в своя разцвет, предстои є да се снима в блокбъстъра Бодигард и да изпее мегахита I Will Always Love You. 3 години по-рано тя среща Боби Браун на наградите Soul Train и оттогава двамата са неразделни навсякъде. Това е странен съюз по всички показатели.
 
Корицата на National Enquirer с мизерния апартамент
Уитни е любимката на Америка, доброто момиче, пеещо захаросани песни за любовта, което постила пътя за цяла плеяда гласовити дарования – от Марая Кери до Бионсе. Боби Браун на свой ред е далеч от безупречния образ на своята любима. Той е изхвърлен от момчешката банда „Ню Едишън” заради вечните си пиянства и побои и вече има зад гърба си няколко провалени връзки и три деца. „Не съм такъв ангел, за какъвто ме мислят всички”, заявява Уитни в опит да намали контраста между себе си и Боби. Че не е ангел, става ясно, когато в началото на 2006 National Enquirer пуска материал със заглавие В наркоманската бърлога на Уитни, придружен със снимки от апартамента. Мизерията е пълна – празни бирени кутийки, мръсни съдове, разпилени хапчета се търкалят на пода. Безупречният образ на Уитни се накърнява още през 2000 година, когато на Хаваите е хваната с 15,2 г марихуана в чантата. По-късно същата година американското списание Jane за първи път открито поставя под въпрос психическото здраве на певицата. По време на интервюто Уитни била неадекватна и свирела на въображаемо пиано. Следващите няколко години са белязани от новини за отложени концерти, побои, прекаляване с дрогата, периодични пребивавания в клиники за лечение на зависимости. Финалът на тази злощастна поредица е сложен на 18 октомври 2006, когато изглеждащата като подобие на себе си Уитни подава молба за развод с Боби Браун. Бракът є приключва, но затова пък започва дългото є завръщане към нормалния живот. На 46 години тя е въплъщение на самото здраве и щастие, а кариерата є възкръсна като феникс - новият є албум „I Look To You”, зад който стои вездесъщият Клайв Дейвис, дебютира директно на първо място в американските чартове още в първата седмица на излизането си (31 август). От захаросания имидж на Уитни може да не е останал и помен, но хепиендът на нейната мрачна история все пак звучи жизнеутвърждаващо, пък било то и по американски.
СЛУЧАЙ №4:
БРАЙЪН ХАРВИ ОТ ИЙСТ 17
Как няколко картофа сложиха край на една успешна кариера

Между 1 и 2 сутринта на 31 май 2005 Бра-йън Харви, бивш вокалист на момчешката поп група „Ийст 17”, излиза от дома си в Уолтхамстоу, за да отиде с колата си до свой приятел. Забутвайки се в една задънена уличка, той прави опит да се върне назад, но за зла участ изгубва контрол над мерцедеса си, изпада от вратичката и попада под неговите колела. Виковете му събуждат съседите, които веднага се обаждат на „Бърза помощ”.
 
Корицата на National Enquirer с мизерния апартамент
Брайън се озовава в болницата със счупен крак, многобройни фрактури на таза и сериозни вътрешни наранявания. Таблоидите излизат с предположения, че най-вероятно Харви, който в миналото е страдал от депресии неведнъж, е бил под влиянието на упойващи вещества и е опитал да се самоубие. „Това беше нещастен случай – казва вяло самият певец. – Не бях пил. Знам, че хората не ми вярват, но това е истината”. Според него обяснението за случилото се е далеч по-прозаично – малко преди да се качи в колата си, той бил преял с печени картофи. Станало му лошо и отворил вратата, за да се освежи, но точно в този момент не се овладял и паднал. Харви си спомня как няколко дни по-късно в интензивното отделение на болницата „Сейнт Джордж” в Туутинг долната част на тялото му е пристегната с метална шина. „През цялото време питах лекарите дали ще оживея”, връща се към кошмара певецът. Животът и кариерата му вървят надолу от години. Като фронтмен на „Ийст 17” той е една от най-големите поп звезди на Великобритания в средата на 90-те. През 1997 обаче е изхвърлен от бандата след хвалбата му в едно телевизионно шоу, че е взел 12 таблетки екстази преди интервюто. Година по-късно е глобен с 1000 лири заради побой над папарак. През 2001 малко след като заявява, че се отказва от музикалната си кариера, Бра-йън е нападнат с мачете в нощен клуб, което го оставя със сериозни белези. През 2002 излежава 2-месечна присъда за нарушаване на съдебната възбрана да се доближава до бившата си жена Таш Карнеги.
Днес певецът се опитва да започне на чисто, като въз-роди „Ийст 17”. Въпреки проблемното си минало той е философски настроен: „Надявам се, че всички автомобилни инциденти и печени картофи са вече зад гърба ми!”

СЛУЧАЙ №5:

БЕРТРАН КАНТА
Пътят на една рок звезда към ада

Малко след 2 часа сутринта на 27 юли 2003 в хотел „Домина Плаза” във Вилнюс, Литва, един италиански турист се оплаква на рецепцията от невъобразимия шум в апартамент 35. Когато портиерът отива да види за какво става дума, вратата му отваря Бертран Канта, 39-годишният вокалист на популярната френска група „Ноар Дезир”. „Извинявам се за безпокойството – казва той. – Няма да има повече шум”. Тези думи са зловещо правдиви, тъй като на няколко метра от него в стаята лежи мъртвото тяло на неговата фатално ранена приятелка, 41-годишната актриса Мари Трентинян. Тъмнооката красавица, която е дъщеря на големия актьор Жан-Луи Трентинян, партнирал на Брижит Бардо в И Бог съз-даде жената, е муза на Канта в продължение на 18 месеца. Двамата са обявени за „златната двойка” на Франция. По-рано същия ден Мари е завършила участието си в снимките на филма Колет – за зла участ това ще е нейната последна роля...
 
Убиецът е задържан във Вилнюс
Няколко часа по-рано на купон Канта забелязва, че приятелката му получава мил sms от бившия си съпруг Самуел Беншетри, баща на двамата є най-малки синове. Това го изкарва от кожата му, защото само преди няколко месеца Мари го е принудила да се закълне, че няма да се доближава до бившата си жена Кристина Ради. Скандалът се разгаря с пълна сила в дома на общ приятел, където Канта, вече под влиянието на изпитата водка и марихуана, хвърля стъклена чаша в стената. На връщане в хотела караницата се разраства. Когато разстроената Мари изкре-щява: „Върни се при жена си!”, обезумелият Бертран я зашлевява и я залепва за стената. Според него тя ударила главата си в радиатора и изпаднала в безсъзнание. Убеждавайки себе си, че тя просто спи, Канта я съблича и я слага в леглото. Към 4 сутринта се обажда на брат є Венсан, който моментално пристига. Ужасен от раните и кръвта по лицето на сестра си, последният звъни в „Бърза помощ”. Трентинян така и не идва в съзнание и 5 дни по-късно, на 1 август, умира от мозъчен кръвоизлив. Франция е в шок. Музикантът, когото някога медиите наричат галено „френския Джим Морисън”, сам слиза от пиедестала с думите: „Това беше нещастен случай, лудост може би... но не и престъпление”. На 29 март 2004 той е признат за убиец на Мари Трентинян и получава присъда от 8 години, която трябва да излежи в затвора Lukiskes във Вилнюс. Пуснат е на свобода предсрочно през октомври 2007 при условие, че няма да коментира случая до юли 2010 година. Изглежда обаче, че французите никога няма да му простят и докато гробът на Мари Трентинян винаги е обсипан с цветя, то кариерата на Канта е в пълен застой.

Няма коментари: