петък, 17 септември 2010 г.

В името на името


 
София Лорен



Мерилин Монро
 

Никълъс Кейдж
 

Стинг
 

Уди Алън
 

Дейвид Боуи
 

Джон Уейн
 
Раждането, детството и юношеството на киното минават под знака на псевдонимите. Днес те са на особена почит в шоубизнеса. Някой крие зад лъжливо име неблагозвучна фамилия, недостойна за звездния му статус. За друг смяната на името е начин да излезе от сянката на прочут роднина. Всеки има собствена уважителна причина.

Не само актьори и шоумени се крият зад псевдоними. Неистински имена използват художници, писатели, учени, политици... Понятието псевдоним идва от гръцки, означава буквално „лъжливо име” за разлика от автонима – истинското име, получавано при раждането и регистрирано в официалните документи. Какви подбуди може да има човек, за да надене подобна маска?
В източните култури, особено в китайската и японската, в някои епохи е било задължително приемането на ново име при промяна на социалния статус в една или друга сфера на дейност. За аналог на този род задължителни псевдоними в западната култура може да се смята смяната на имената на свещениците и монасите, най-вече в православната църква. Не е прието обаче църковните имена на божиите служители да бъдат определяни като псевдоними.
В някои случаи замяната се избира като вариант, защото истинското име е дълго за запомняне и произнасяне. Венецианският живописец Джорджоне всъщност се казва Джорджо Барбарели да Кастелфранко. Красноречив пример са много испански, португалски и латиноамерикански спортисти, артисти, политици. Прославилият се с краткото име Пеле бразилски футболист всъщност носи по рождението името Едсон Арантиш ду Нашименту.
Причина за приемане на ново име може да се окаже и желанието да се прикрие произходът или националността. Така поляците Вилхелм Аполинарий Костровицки и Юзеф Теодор Конрад Корженевски стават съответно френският поет Гийом Аполинер и английският прозаик Джоузеф Конрад.
Средновековният медик Парацелз си избира псевдоним, препратка към името на прочутия римски лекар Целс. Рожденото му име е километрично – Филип Ауреол Теофаст Бомбаст фон Хохенхайм.
Една от малкото звезди, чието истинско име е общоизвестно, е Мерилин Монро. Фамилията на Норма Джийн Бейкър всъщност не е нейна. По рождение тя е Мортенсон. Прикачили є Бейкър, когато станала баптистка. С псевдоним се сдобива през 1946, след като подписва договор с киностудията 20th Century Fox. По онова време 20-годишното момиче получава по $125 на седмица – сума, съвсем нелоша за онези години.
Монро е фамилията на нейната баба, а името е заимствано от актрисата Мерилин Милър. По какви причини дамата, изиграла само 3 роли в киното и десетина на „Бродуей”, е била удостоена с подобна чест, не е известно.
София Лорен – една от най-красивите жени на ХХ век, се появява на бял свят през септември 1934 в римска болница за бедни. Майка є, провинциалната актриса Ромилда Вилани, є дават името София и фамилията на баща є Рикардо Шиколоне, актьор в пътуваща театрална трупа. След като дълго, но безуспешно издирва ощастливения с дъщеря татко, Ромилда се връща с малката в родното селце Поцуоли край Неапол.
На 15 мършавото девойче се превръща в стройна хубавица. Оценявайки метаморфозата, настъпила с дъщеря й, майката вижда в нея възможността да осъществи несбъднатите си мечти. След многобройни конкурси за красота и аудиенции при важни персони с отношение към въпроса София получава главна роля във филм. Само че продуцентът не харесва фамилията є, звучи му вулгарно. Плакат на негов филм, попаднал пред погледа му, подсказва изход от ситуацията. Главната роля в него играе някоя си Марта Торен. „Торен звучи прекрасно, но вече го има”, възкликва кръстникът и започва да поставя на мястото на „т” във фамилията буквите от азбуката. Стигайки до „л”, вариантът му харесва. София Шиколоне става София Лорен завинаги!
Дейвид Робърт Джоунс днес не говори нищо за разлика от Дейвид Боуи. Но такова е било истинското име на британския певец, актьор, инструменталист, продуцент, аранжор и аудиоинженер, чиято кариера отначало не потръгнала. Първата му група се казвала „Davie Jones & King Bees”. И тя, и двете следващи – „Manish Boys” и „Lower Third”, стават популярни само сред местната аудитория. Недоволен, Дейвид решава да се обзаведе с псевдонима Боуи, за да не го бъркат с вокалиста на група „Monkeys”.
Новата си фамилия бъдещата звезда заема от известната марка американски сгъваеми ножове – по онова време всички знаят какво означава bowie knife. За причините за този избор има няколко версии. Според една младият Боуи завиждал на колегата си Мик Джагър, смятал, че му върви заради фамилията (jag от английски означава кълцам, режа, осакатявам). Затова и той си избрал подобен „режещ” псевдоним.
Официално обаче музикантът е запазил истинското си име и се подписва във всички документи като Дейвид Джоунс.
Върху документите на фронтмена на групата „Гънс енд роузес” Аксел Роуз до 17-годишна възраст стояло името Уилям Бейли. Но щом младежът разбрал, че Бейли е фамилията на неговия пастрок, веднага я сменил с бащината Роуз. После се хванал за името си и го съкратил на една буква „W” с аргумента, че Уилям не му харесва. През 1979 създава първата си група – Axl. Тя скоро се разпада и Роуз си присвоява името є. Впоследствие се изяснява, че Axl е анаграма на словосъчетанието „oral sex”.
Легендарният холивудски каубой Джон Уейн никога не е носил своето официално име. При раждането му през 1907 го кръстили Мериън Робърт Морисън. След като се родил по-малкият му брат Робърт, Уейн станал Мериън Майкъл Морисън.
Псевдонимът Джон Уейн се появява през студентските му години, когато получава първата си роля. Мериън Морисън не звучало каубойски. След дълбок размисъл за донор на името новоизлюпеният актьор се спрял на Антъни Уейн, генерал от времето на войната за независимост с прозвище Дивия. В употреба влязла само генералската фамилия, а името Джон дошло от Джон Форд, известния американски кинорежисьор.
Придобивката Джон Уейн харесва на всички и му ляга като рождено име. В 37 филма героят му се казва именно Джон!

Големият Мел Брукс – американски писател, режисьор, актьор, продуцент, композитор, е роден като Малвин Камински в семейството на имигранти от Русия. Кариерата му започва в годините на Втората световна война. Призован в армията като сапьор, в редките минути на почивка той развлича братята си по оръжие, пародирайки немската пропаганда. По онова време му лепват скромното прозвище Мел.
След демобилизацията, вече като професионален комик, Камински сменя фамилията си с Брукс. Причината е доста банална – за да се различава от музиканта Макс Камински.
С Никълъс Кейдж нещата стоят другояче. Честолюбивият племенник на режисьора Франсис Форд Копола искал да си извоюва слава със собствен труд, а не на гърба на известния си роднина. Постигнал обаче обратен ефект. Благородството и честността на младия актьор така поразили циничния Холивуд, че постъпката му станала всеизвестна. Впрочем някои я подлагат на съмнение и се питат дали не е целял тъкмо това с добре премисления си рекламен ход. Що се отнася до новата фамилия, актьорът я взема от любимия си персонаж от комиксите Люк Кейдж.

Стинг е лаконичната транс-формация на Гордън Матю Съмър след преквалифицирането на бившия учител и треньор в рок музикант. В превод от английски псевдонимът означава „жило”. Версия № 1 обяснява присвояването му по следния начин: когато попаднал в първата си група, единствен Гордън Съмър се оказал без псевдоним. Когато един прекрасен ден се появил на репетиция в раиран пуловер, тромбонистът Гордън Соломон избухнал в смях и закрещял, че издокаран по този начин, прилича на пчела. Така се появява прозвището Стингер, което с течение на времето става Стинг. Версия № 2 свързва творческия псевдоним на музиканта с дългия му и остър нос, наподобяващ жило на насекомо.
Преди да стане Уди Алън, бъдещият американски режисьор и актьор се подвизава от раждането си на 1 декември 1935 като Алън Стюарт Кьонигсберг. Променя името си на Уди Алън 17-годишен, когато постъпва да учи в Нюйоркския университет и започва да пише сценки за комика Дейвид Албърт срещу $20 на седмица – колосална сума по онова време. Защо точно Уди Алън, никой вече не помни. А причините за промяната? Те са доста тривиални: първо, по онова време е модно да имаш псевдоним и второ, Алън Стюарт Кьонигсберг никак не върви за комик.

За Чарли Шийн се носят толкова слухове и клюки, че да се различи истината от измислиците е трудно. Със сигурност обаче се знае, че рожденото име, дадено му от родителите, е Карлос Ъруин Естевес. Сменил го, щом решил, че ще става актьор. По две причини. Първо, защото по онова време баща му Мартин Шийн вече бил известен, а Карлос не се гнусял от звездния прах около него. Второ, по-големият му брат, също актьор, носел майчината фамилия – Емилио Естевес. И тъй като отношенията между двамата не били особено братски, той предпочел Шийн, за да няма нищо общо с него.

Истинските имена на Боно и Едж от U2 са Пол Нюсън и Дейв Евънс. Пол ненавиждал името си от малък и много мислил с какво да го замени. Да вземе решение му помогнала случайността. Разхождайки се в родния Дъблин, се натъкнал на магазинче за слухови апарати. Казвало се „Bono Vox”, „Добър глас”. Музикантът взел цялото, но с времето го съкратил до Боно. Той е автор и на псевдонима на Евънс – решил, че му пасва заради ъгловатия череп и острата брадичка. Едж от английски означава острие.
До 1957 родената на 22 октомври 1943 Катрин Деньов носи фамилията Дорлеак. Родителите є били актьори, което до голяма степен било предрешаващо за съдбата є. Бъдещата звезда дебютира 13-годишна в киното с моминската фамилия на майка си – Деньов. Тъй като по онова време по-голямата є сестра Франсоаз вече била доста известна актриса, малката Катрин не искала двете да бъдат бъркани.
Кърк Дъглас е от споменатата категория на Аполинер и Джоузеф Конрад. С име като Исур Данилович Демски синът на Яков и Хана Данилович, пристигнали през 1912 в Съединените щати от Русия, нямало как да щурмува холивудския Олимп. Но и това, което първоначално си избрал – Айсидор Демски, не било никак обещаващо за целите, които си поставял. Затова го сменил с Кърк Дъглас.

Няма коментари: