петък, 17 септември 2010 г.

КАТО В ПРИКАЗКИТЕ: БЪДЕЩИТЕ КРАЛИЦИ БИВШИ ПЕПЕЛЯШКИ



 
Кралицата от Буенос Айрес
Преди сватбата на холандския престолонаследник освободеното поведение на неговата годеница било смятано за недостатък. А сега именно заради това те най-много обичат принцеса Максима Последните месеци преди сватбата с престолонаследника на Норвегия са най-трудните в живота на




Последните месеци преди сватбата с престолонаследника на Норвегия са най-трудните в живота на Мете-Марит. Жълтата преса обещава тлъст хонорар за всяка компрометираща я информация 
 

Преди да се превърне в бъдеща кралица на Испания, Летисия е известна тв журналистка. Изпраща кореспонденции дори от войната в Ирак 
 

Също като своята любима австралийка Мери бъдещият крал на Дания - Фредерик, обича бирата. Та нали именно тя ги събира по време на Олимпиадата в Сидни през 2000 Кралица Рания е не само красива жена до рамото на владетеля на Йордания 
 
Забавна финансистка от Аржентина ще стане кралица на Холандия. Тв репортерка ще седне на трона в Испания. Австралийска специалистка по търговско право в бъдеще ще носи короната на Дания, а експерт по маркетинг вече е кралица на Йордания. Всичките имат една обща черта: били са най-обикновени момичета до мига, в който срещат своя принц. В ХХ век приказката за Пепеляшка се превръща в реалност, разказва Twoj Styl
 Преди известно време едно най-обикновено момиче на име Максима Сорегиета Серути си взело отпуск от нюйоркския офис на „Дойче банк”, където работело като специалист по финансови продукти за корпоративни клиенти. Тя обожавала карнавалите в родната є Аржентина (родена е през 1971 в Буенос Айрес, а в САЩ отишла за повишаване на квалификация). Обичала да се забавлява. Колко? Именно това искала да покаже на своите американски приятели: „Стягайте куфарите, заминаваме за Севиля на Пролетния панаир! Ще бъде като в Буенос!” Андалуската столица била претъпкана с туристи и местни жители, които танцували заедно по улиците. Максима веднага си купила рокля, за да танцува севиляни, и предупредила приятелите си: „Тук никой не се прибира преди 9 сутринта!” И никой не подозирал, че след това изречение ще се роди една от най-красивите приказки за така модерните днес бъдещи кралици – бивши пепеляшки.
 Кралицата от отдела по кредитиране
Час след полунощ лудуващата в ритъма на фламенкото Максима поканила на танц някакъв холандец. Той се представил като Александър и доста бъркал стъпките. „Не можеше да танцува, беше страшно скован, но беше мил”, пошегувала се пет години по-късно в едно интервю Максима, вече негова съпруга. Той се оказал Вилем-Александър, наследник на холандския трон (на младини принцът имал склонност да живее инкогнито, работел с друго име, включително и като доброволец в Кения). Това била любов от пръв поглед, но само от негова страна.
Когато няколко седмици след танца в Севиля попаднал „случайно” в Ню Йорк и влязъл в банката, където работела Максима, тя дори не го познала. Заинтригувал я едва след съв-местната им вечеря. Започнали да се срещат. Принцът все по-често пътувал до САЩ, а Максима – до Европа. Накрая в „Дойче банк” приели молбата є тя се преместила на работа в Брюксел. Крила по-дълго от него връзката им от своите родители, а днес се шегува на тази тема: „Какво трябваше да им кажа? Мамо, татко, това е гаджето ми. Ще стане крал на Холандия!”
По правило членовете на холандското кралско семейство трябва да помолят парламента за разрешение за брак. А когато става дума за претендент за трона, дори либералните холандци са скрупульозни. Преди няколко години например лишават по-малкия брат на Вилем-Александър – Йохан-Фрисо, от правото му да наследи короната, тъй като неговата годеница се оказва бивше момиче на шефа на местната мафия, но принцът не се отказва от брака си с нея. Двете им сестри също загубват правото си за трона, тъй като са омъжени за католици.
Когато парламентът се заема със случая „Максима”, булевард-ната преса започва масирана атака. Това е краят на любовната идилия. Подчертават неаристократичния произход на момичето, склонността є към забавления. Като недостатък изваждат дори нежеланието на Максима да зареже работата си като финансист. Най-много спорове обаче предизвиква миналото на нейния баща, който през 70-те години на ХХ век е министър на земеделието по време на диктаторския режим. За това дали Максима е подходяща да влезе в кралското семейство се дебатира в продължение на няколко месеца. В редакциите на булевардната и на влиятелната всекидневна преса пристигат стотици писма. Пишат политици и обикновени хора. След няколко месеца страната е разделена на два враждуващи лагера. Атмосферата достига апогея си, когато Вилем официално заявява, че ако избраницата му не бъде официално одобрена, ще абдикира доброволно от трона.
На снимките от онзи период се вижда, че Максима е престанала да се усмихва. Готова е да се раздели с Вилем-Александър „за негово добро”. Накрая обаче се намесва самата кралица Беатрикс, чистокръвна аристократка: „Максима е прекрасна кандидатка за съпруга на престолонаследника. Кралството има нужда от модерна и предприемчива жена.” След тези думи друго решение не може да има. За отрицателно време Максима получава холандско гражданство, а сватбата се случва на 31 януари 2001, на 63-я рожден ден на кралица Беатрикс.
Булката обаче няма право да покани своя баща на венчавката, с което трудно се примирява. Брачната клетва произнася на холандски. Всъщност бързо овладява езика на своя съпруг, но не се отказва от професията си. Съветва между другото и няколко финансови комисии в холандския парламент и изготвя за ООН кредитни експертизи. Макар вече да е майка на три дъщери, продължава да е активен икономист. Помага в няколко фондации, работещи с имигрантите в страната. Запазила е чувството си за хумор, например: „Вилем още не се е научил да танцува!”
След сватбата атаките към Максима стихват, а тя бързо набира увереност в себе си. Оказва се, че спонтанното є поведение дори подобрява имиджа на двора. Кралица Беатрикс също си пада по своята снаха и неизменно твърди, че „Вилем не можеше да попадне на нещо по-добро”. А холандците признават: „Такава кралица не сме имали досега.” И все по-често гордо подчертават този факт.

Кралица с извънбрачно дете
Мете-Марит за пръв път срещнала принц Хаакон на рокфестивала в Кристиансанд, малко градче в Южна Норвегия. Той отишъл, за да се позабавлява, а тя просто си живеела там, откакто се родила. Тогава била бременна от един диджей (приятел на бившето є гадже, местен дърводелец) и всичко подсказвало, че ще си остане самотна майка. Когато разбрал за бременността, бащата на детето прекъснал връзката с Мете, освен това имал и проблеми с полицията заради притежаване на голямо количество кокаин. Тя обаче решила да роди бебето и да се промени. Преди това живеела доста фриволно, била известно лице в Кристиансанд. Най-вече заради това, че вилнеела в местния нощен клуб. Както казва един от старите є познати в документален филм за нея: „От обикновените момчета предпочиташе диджеите. Благодарение на тях имаше достъп до места, в които не всеки можеше да влезе.”
Концерти в старите фабрични сгради, разни партита, често няколкодневни, където нищо не било забранено – Мете била известна навсякъде. „Тате, принцът ме докара до вкъщи”, казала на баща си след концерта, на който срещнала престолонаследника Хаакон. – Готин е!”
Тогава принцът наистина закарал момичето до дома, но познанството им било дотам. Скоро след това Мете-Марит родила син, поукротила се: прехранвала се като сервитьорка, прекарвала свободното си време с детето. Три години по-късно оставила малкия Мариус при дядо му, за да отиде на поредния летен рок фестивал в града. И там преди концерта срещнала… „познатия” принц. Двамата много се развеселили от стечението на обстоятелствата. Но този път нещата не приключили само с откарване до дома. Принцът получил телефонния є номер и є се обадил. Започнали да се срещат, да си пишат имейли. Когато обаче се разнесли слухове, че „престолонаследникът има гадже в Кристиансанд, жълтата преса превърнала темата в златоносна жила. След време един папарак признал, че таблоидът, в които работел, изпратил в родното място на Мете-Марит почти всичките си репортери: „Имахме неограничен бюджет! Можехме да заплатим наистина големи суми за всяка снимка, компрометираща годеницата на принца.”
Вестникът поставил в града доста капани. Една от приятелките на момичето разказала за бурните партита с нейно участие. Друг пък продал снимки. Най-голямата сензация обаче предизвикали филмите, заснети с любителска камера от един от бившите й любовници. Негов приятел, който бил гледал материала, уверявал, че там има голи танци на Мете-Марит и еротични сцени. Съществуването на лентата потвърдили нейният автор и самата заинтересована.
По това време цяла Норвегия гърмяла. Редакциите получавали килограми писма, обвиняващи Хаакон за неговата безотговорност. В отговор на атаките престолонаследникът заявил, че вече живее със своята приятелка и нейния син. Мете-Марит изпаднала в нервна криза и почти не се показвала пред хора. Ситуацията изглеждала критична. По „проблема” седнали да се съветват членовете на кралското семейство и политиците. Принцът бил непреклонен, но отнемането на правото му на короната би означавало криза в монархията (Хаакон е единственият законен наследник на трона, след като неговата сестра, принцеса Марта-Луиза, се отказва от короната).
Когато след  драматичните спорове дворът най-накрая се съгласил на сватба, най-неочак-вано прословутите записи били пуснати за продан. Подготовката за празненството вървяла с пълна пара, въпреки че никой не знаел дали ще се стигне до него. Накрая Мете-Марит по собствена инициатива свикала пресконференция и прочела текст, който не била консултирала с никого: „Моят младежки бунт беше спорен и напорист. Прекрачих много граници. За този опит платих висока цена. Знам, че има хора, за които не е лесно да приемат миналото ми. Съжалявам за това, което се е случило, но за съжаление не мога да върна времето назад и да направя наново някои свои избори…” В този миг гласът є заглъхнал, а по лицето й потекли сълзи. Сълзи имало и в очите на принц Хаакон, който държал за ръка своята избраница. Плачели и журналистите, събрани на пресконференцията, и хилядите норвежци, които гледали събитието по телевизията. Сватбата се случила, а Мете-Марит скоро родила на принца момиченце.
Вече принцеса, палавото момиче от Кристиансанд завършва образователен курс в университета, а сега работи за няколко благотворителни организации и води толкова порядъчен живот, че за нея вестниците пишат единствено по някой официален повод.

Г-жа редактор на трона
Девет вечерта. Милиони испанци сядат пред телевизорите. След секунди ще започнат новините. „Добър вечер”, казва от екрана Летисия Ортис Рокасолано, една от най-популярните новинарки в страната, носителка на няколко престижни награди. През 2000 отразява президентските избори във Вашингтон, през 2001 застава с микрофон пред все още димящите след атентата кули на Световния търговски център в Ню Йорк, през 2003 изпраща репортажи от войната в Ирак… Истинският преломен момент в живота є обаче се оказва командировката в Галиция (южното крайбрежие на Испания), където танкерът „Престиж” предизвиква екологична катастрофа.
Залят с нефт и осеян с умиращи птици плаж. Летисия разпитва местните чиновници и жителите на пострадалия
район. Когато на плажа се появява принц Фелипе де Бурбон и де Гресия, за да изрази от името на кралското семейство съчувствие към пострадалите, тя поставя и него пред камерата. Стандартен разговор с няколко официални изречения. Когато обаче операторът изключва камерата, принцът се приближава до Летисия и є припомня, че са се срещали преди година по някакъв официален повод. От дума на дума престолонаследникът є предлага да вечерят заедно. После още веднъж, и още веднъж – той минава за плейбой, но Летисия приема предизвикателството…
Днес това изглежда невероятно, но няколко месеца романсът на известната журналистка и наследника на трона остава в тайна. Когато в края на 2003 историята попада на първа страница на вестниците, влюбените обявяват официално годежа си.
Консервативна Испания полудява от… радост: „Кралицата на новия век!”, „Умна, интелигентна, амбициозна. Ще бъде прекрасна визитка на страната!” Летисия е първото момиче от средната класа (баща є бил журналист, майка є – медицинска сестра, дядо є – таксиметров шофьор) в историята на тази държава, което има шанс да получи короната!
Жълтата преса се заравя в миналото є. Оказва се, че Летисия е разведена (след като завършва гимназия, се омъжва за свой бивш учител!). Одобряващите брака обаче смекчават атаките: „Имали са само граждански брак, това е грешка на младостта…” В кралския двор също спорят и интригантстват. В социологическите проучвания, както и в повечето медии Летисия продължава да е любимка: „Испания обича бъдещата си кралица.” Накрая консерваторите губят. През май 2004 целият Иберийски полуостров сяда пред телевизорите, за да наблюдава как известната журналистка ще се врече във вярност на бъдещия крал в мадридската катедрала „Санта Мария ла Реал де ла Алмудена”. Никого вече не го е грижа, че в жилите на булката няма и капка синя кръв, нито че дядо є е бил таксиметров шофьор. Затова пък всички се прехласват по роклята є и по снимките от апартамента на младоженците.
Хората се хващат на бас кога ще се роди първото им дете. Печелят тези, които посочват края на 2005 – тогава на бял свят идва Леонора. Втората дъщеря, София, се ражда през 2007.
За това, че Летисия се превръща в национално богатство, човек може да се убеди, заприказвайки когото и да било по испанските улици. Представителите на всички среди са учудващо единни на тема „бъдеща кралица”. Едни се изпълват с гордост, защото Летисия е момиче от народа, което в битката за сърцето на бъдещия крал „отвя” големите аристократки (преди това принцът има няколко шумно обсъждани връзки с дами от своя кръг, но на нито една от тях не поиска ръката). Други я ценят, защото предизвиква възхитата на света – американското Vanity Fair я признава за една от най-добре облечените жени на планетата. Всички съжаляват само за едно: че Летисия е жертвала кариерата си и вече не работи в телевизията.

Голяма бира за кралицата
Сидни 2000. Официалното откриване на Олимпийските игри вече е в историята. Спортните запалянковци са се преместили в кръчмите. В „Слийп ин” е толкова претъпкано, че Мери Доналдсън, която е дошла тук с група приятели, не може да се добере до бара. Успява едва след като потупва по рамото стоящия пред нея младеж: „За мен голяма суон (местна марка пиво – бел. ред.). ОК?!” Плещестият красавец отвръща на усмивката є, обявява поръчката и миг по-късно вече седи край масата на Мери и нейните приятели: „Фред. От Дания съм.”
Познати издават на журналистите, че „онази вечер атмосферата беше невероятна, а Фред се убеди, че австралийките умеят да се забавляват”. След партито той се сдобива с телефонния є номер и є се обажда. „Не се влюбихме веднага – спомня си тя три години по-късно в интервю за датската преса. – Но ми се стори много мил. Първо се сприятелихме.”
Всъщност Фред е престолонаследникът на датския трон – Фредерик. „Набезите” му продължават няколко месеца. „Когато каза, че е наследник на трона, помислих, че се шегува. Не съм планирала да ставам принцеса, мечтаех да бъда юрист”, признава пред журналистите Мери. Но година по-късно по молба на принца се премества да живее в Европа. Преподава английски в Париж. За нея това е професионална деградация, защото като магистър по търговско право в Сидни работи в голяма фирма, занимаваща се с недвижими имоти. Затова пък от годеника й я дели само час път със самолет.
Когато тя започва да придружава престолонаследника на сватбите на негови познати, приятелите на принца не крият възторга си от освободената австралийка. Но са убедени, че това просто е поредното му приключение – наследникът на датския трон има славата на „заклет ерген”.
Неговата майка, кралицата Маргрете, в продължение на две години наблюдава годениците. Мери не получава покани за официалните чествания и не се чувства добре от този факт. „Първата среща с бъдещата ми свекърва беше огромен стрес за мен – споделя тя пред сп. Hello!. – Протоколът в двора и целият този етикет ме плашеха! В Австралия никога не бих се сблъскала с подобно нещо. Когато четях за кралицата на Дания, винаги є съчувствах.”
Междувременно кралицата Маргрете залага на времето, надявайки се проблемът да се разреши от само себе си. С почуда обаче регистрира нетипичната досега трайност в чувствата на своя син. Най-накрая, през 2003, дава официалното си съгласие за брака му с чужденка. „Все още не мога да свикна с това, че съм в центъра на вниманието – казва Мери в интервю за датския седмичник Politik. – В Австралия бях обикновено момиче. Никога не съм обичала публичността, в живота си ценя свободата. Сега свиквам с факта, че трябва да внимавам за всяка своя крачка, за всяка дума, за всеки жест.”
В името на любовта си към своя съпруг Мери трябва да се откаже от австралийското и британското си гражданство (родителите є произхождат от Шотландия), да научи датски, да приеме лютеранско вероизповедание и дори предварително да се откаже от правата върху децата си в случай на развод. Тоест затвърждава мнението, че е сговорчива, и се съгласява с всичко.
След сватбата Мери се превръща в икона на елегантността и патрон на модната индустрия в Дания – облича се най-вече при местни дизайнери. Това е още по-изненадващо, тъй като по-рано австралийката не си пада по елегантните творения и най-често я виждат в тишъртки и джинси. Много се пише за това, че е грижовна майка (има син Кристиян и дъщеря Изабеле). Успява да спечели датчаните и днес повече от 75% от тях смятат, че Мери ще бъде добра кралица.
И собственикът на бар „Слийп ин” в Сидни споделя това мнение. Откакто е облепил цялото заведение с плакати на знатната двойка, локалът му се е превърнал в място за срещи на всички датчани, пътуващи из Австралия: „Имаме си свое място във вашата история”, обичат да казват барманите, поставяйки на дългия тезгях поредната халба бира

Няма коментари: