сряда, 22 септември 2010 г.

Уплътнете прозорците!

До 70 на сто от топлината на дома изтича през луфтовете и пукнатините на прозорците. Затова още преди настъпването на големите студове бързо се занимайте с тях.


Обикновената дървената дограма изтрайва не повече от десет години, но на нашите жилища тя е ветеран. Под въздействието на атмосферните условия и ако не е поддържана добре, тя се разсъхва и измята. Стъклата се преместват, маджунът се напуква и пада. Образуват се пукнатини и луфтове, през които в стаята безпрепятствено нахлува студен въздух.
В случай че дограмата е съвсем остаряла, най-добре е да я замените с пластмасова или алуминиева.
Ако не ви достигат средствата обаче, опитайте се да я уплътните поне още за две-три зими.

Започнете с рамките
  • Ако рамките са много стари и са се разкривили, изправете ъглите им и укрепете с металически ъгълчета, това проверете дали стъклата стоят плътно в рамките.
  • Ако маджунът е напукан и на места е изпаднал, най-добре е да го отстраните съвсем, да почистите добре мястото, на което е стоял, като накрая използвате спирт, и уплътните стъклата към рамките със силикон.
  • Закриването на пролуките и пукнатините с тиксо или лейкопласт не дава добри резултати. Тиксото се напуква и пада, а лейкопластът, макар и да остава през цялата зима, пак пропуска студения въздух.
Проверете дали черчеветата се затварят плътно
    Луфтът между крилата обикновено е неравномерен. Ако е в рамките на 3-5 мм, може да използвате самозалепващи се тръбовидни еластични уплътнители. Но ако разликата е по-голяма, при по-големия луфт пак ще остане пролука, а при по-малкия крилото ще се затвори със силно притискане и ще се изметне допълнително. Най-удачно в този случай е да се използва силикон. Мястото за уплътняване на рамката се почиства добре, а на съответстващото му място на крилата се залепва книжно тиксо. Нанася се силикон върху рамката и крилото се затваря. Излишният силикон се напръсква със сапунен разтвор и се отстранява. След стягането на силикона крилото се отваря. Силиконът се отлепва от тиксото и остава върху рамката. Пукнатините в дървото от външната страна може да запълните с бяла акрилна паста. Тя за разлика от силикона може да се боядисва, но е по-малко еластична. От вътрешната страна използвайте и смес от 2 части гипс и 1 част тебеширен прах, размесени с вода до гъста каша.
В краен случай крилата и рамките могат да се облепят по продължението им с лента от хартиено-памучна тъкан, добре намазана със сапун. Тя сравнително добре задържа топлината и през пролетта лесно се отстранява. Когато прозорците имат капаци, затварянето им през нощта може да намали загубата на топлина с 10-15 на сто. Завесите и щорите също спестяват топлина.

Няма коментари: