сряда, 22 септември 2010 г.

Топ 5 гурме тенденции през тази година

Somat Kitchen Culture e неформална наука за стила в кухнята, от подредбата на масата, през приготвянето на ястия и напитки, до тяхното поднасяне и консумирането им.
Somat Kitchen Culture превръща храненето в ритуал, а масата в изложба. Потопете се в света на Somat Kitchen Culture и вижте своята кухня в нова светлина.

Топ 5 гурме тенденции през тази годинаГурме културата все повече се превръща от стил в кухнята в начин на живот. Ето защо Somat Kitchen Culture ще ви запознае с най-новото от света на гурме изкуството.
1.Цялостна тенденция: Добро-за-теб, Добро-за-планетата
„Еко” тенденцията при храните не е новост, но днес тя отива една стъпка напред. Все повече хората търсят не просто храни, които са качествени и ги карат да се чувстваме добре, а такива, които имат и положителен ефект върху общността, от която са част и планетата като цяло. Пълнозърнести продукти, пробиотици и „супер храни” като нар и чия са част от този списък. Храната трябва да е органична, да e местно производство и да има устойчив ефект върху природата.

2.Здравословна тенденция: Имуностимулираща диета

Истинският гурме ценител обича да глези небцето си, но също така съумява да спазва балансиран хранителен режим. Тенденцията в областта на здравословното хранене е да се набляга на храни, които действат превантивно на заболяванията. Люти чушлета от сорта Серанос и Побланос са богати на витамин С и предпазват синусите. Йогурта и кефира са богати на полезни бактерии и пробиотици. Чинук и розовата сьомга са идеален източник на витамин D и притежават превъзходни вкусови качества, като в диетата е добре да присъстват и обилно количество органични плодове и зеленчуци.

3.Нарастваща тенденция: Изтънчени и пикантни бързи закуски
Тенденциите се менят, но както се казва „всяко ново е добре забравено старо”. Напоследък хората предпочитат вместо да отидат на ресторант, да се съберат у дома. Разбира се, всеки иска да впечатли своите гости с любопитни хрумки като чипс с розмарин и зехтин или пушени бадеми с вкус на чушка. Освен тенденциите, с времето се сменят и вкусовете на хората. Небцето на опитния гурме ценител би оценило предизвикателства като уасаби фъстъци или органични пуканки с вкусове като джинджифил, сусам и карамел или мадраско къри, кокос и кашу.

4.Тенденция при новите съставки: Нектар от Агаве
Производителите все по-често залагат на здравословно-екзотичния „печат”: Нектар от Агаве. Изцяло растителен произход, естествен подсладител, с нисък гликемичен индекс и чист, мек вкус нектарът от агаве привлича еднакво гурме ценителите и тези, които избягват изкуствените подсладители и големите количества фруктоза. Агаве може да намерите като основна съставка в ръчно напревени натурални шоколади, готварски сосове, съчетаващи тамаринд и чесън или кориандър и кокос, както в екзотични напитки с хинин и 100% органично агаве.

5.Тенденция при съчетаване на вкусовете: Солен шоколад

В любовта ни към шоколада няма нищо ново. Комбинациите му с други вкусове са най-разнообразни, като последният хит беше шоколад с чили. Напоследък нашумя и съчетанието между шоколад и органична морска сол. Бум дори сред високите политически етажи предизвикват шоколадовите бонбони с пушена морска сол и карамел. Блокче тъмен шоколад с японска панировка панко и морска сол, солени фъстъци и млечен шоколад, хапки от трюфели, разтопен шоколад и морска сол или пък нуга бонбони с морска сол и тъмен шоколад – това са само малка част от гурме специалитети, които можете да опитате.

Няма коментари: