сряда, 22 септември 2010 г.

Метод за отслабване на д-р Миркин

Методът за отслабване на д-р Миркин е вид психотерапия, в която трябва да се изпълнят 7 условия за постигане на трайни резултати. Д-р Миркин не обещава чудеса, а настройва пациентите си за трудна и продължителна работа.
Д-р Владимир Иванович Миркин е психотерапевт, който е помогнал на стотици хора да отслабнат. Създател е на „Клуб на бившите шишковци“, в който могат да членуват всички, отслабнали над 25 килограма. Д-р Миркин възприема себе си като режисьор, а на сеансите по групова психотерапия - като спектакли, където всички роли са главни.
метод за отслабване на д-р Миркин

Според д-р Миркин, който успее да изпълни 7 условия по пътя към отслабването, може да е сигурен в успеха си:
  • Първо условие: Признайте личната си отговорност за собствената си фигура
Ако имате наднормено тегло, значи преяждате. За да отслабнете, трябва да се спасите от този вреден навик. Като начало трябва да признаете зависимостта си от него. Хората с проблемно тегло често се оплакват от тежката наследственост, нарушенията в липидния обмен, стреса и какво ли още не, но изключват своята роля в натрупването на излишни мазнини. Непризнаването на личната отговорност само пречи на човека да прояви активността и силата на волята си и прави лечението неефективно.
  • Второ условие: Изпитвайте истинско желание да нормализирате теглото си
метод за отслабване на д-р МиркинВсяко действие започва с желание, но нито един метод на отслабване не може да бъде ефективен без усилието на волята. Само истинското „изстрадано“ и истински силно желание да промениш фигурата си може да бъде ключ към успеха.
  • Трето условие – Намерете си сериозен мотив
Мотивите за отслабване по принцип са няколко. Трябва точно да бъдат формулирани и да се избере най-значимият за отделния човек. Например трябва да си кажете: „Пълнотата означава хипертония, лошо самочувствие, намалена работоспособност, комплекси, липса на привлекателност и т.н.“. Определете защо искате да бъдете стройни. Ако знаете точния отговор, нищо няма да ви попречи да извървите избрания път.
  • Четвърто условие: Планирайте срок за отслабване
Срокът за отслабване на всеки човек се определя от теглото, възрастта и обмяната на веществата при него. Д-р Миркин предлага свой приблизителен модел, който е създаден в резултат на многогодишни наблюдения. През първите 2-3 седмици обикновено се свалят 5-7 килограма, след това по принцип настъпва „мъртва зона“ (по време на отслабването са няколко). Това е свързано с пренастройката на мастния обмен и отслабването може да спре. Този период продължава около седмица, след това пациентът отново започва да слабее. По метода на д-р Миркин обикновено се отслабва с 8-10 кг на месец, за 2-3 месеца - с 20 кг, за 3-4 месеца – с 30, за половин година с 40 и т.н.
  • Пето условие: Постройте си нов модел на хранене и поведение
Диетата е крайъгълният камък в отслабването, защото от количеството енергия, която постъпва в организма с храната, зависи регулирането на теглото. За да постигнете устойчиви резултати, трябва да спазвате диета цял живот – затова тя трябва да бъде проста и достъпна. Д-р Миркин предлага да се откажем от мастнообразуващите продукти – изделия от брашно, включително хляб и зърнени храни, картофи и сладки неща. Важен момент в диетичното хранене са разтоварващите дни. Според д-р Миркин най-ефективни са млечните разтоварващи дни, както и дните с извара, ябълки, краставици, зеле и т.н. За по-интензивно намаляване на теглото предлага да се извършва разтоварване през ден – средно всеки ден на мляко или зеле означава свален един килограм, след това е достатъчен само един ден в седмицата.
  • Шесто условие: Направете първата крачка към новия живот
метод за отслабване на д-р МиркинПреходът към диетично хранене може да бъде много мъчителен. Но като перифразира персийската поговорка „По-добре да изпиташ трудности, отколкото страх от тях“, д-р Миркин казва: „По-добре да преживееш диетата, отколкото да се страхуваш от нея.“. Страхът пред неизвестното – ще понеса ли глада, ще постигна ли успех, често парализира волята. Трябва да се направи усилие и да се преодолее тази бариера.
  • Седмо условие: Чрез самовнушение укрепвайте волята си за успех
Сеансите по самовнушение се провеждат сутрин и вечер в леглото, а също през деня, когато много силно искате да нарушите диетата. Необходимо е отпускане, затваряне на очите и по 2-3 минути да се повтарят негативните и позитивните формули. Негативните формули по самовнушение са необходими, за да предизвикат негативно отношение към вредните ястия, които напомнят да преяждането. Например: „Мога да мина без сладко и тестено, тестото и захарта означават отпуснат корем, ниско самочувствие и т.н.“. С позитивните формули на самовнушение лесно се понасят диетата и разтоварващите дни. Трябва само мислено да се научим да свързваме ограниченията в храненето не с тъга по забранените продукти или с неприятното усещане за глад, а с онези хубави страни от живота, които ни носи стройната фигура. Например: „Ще издържа спокойно разтоварващия ден, защото той означава красиво тяло, самоуважение, здраве, лекота, добро настроение и т.н.“.

Нисковъглехидратната диета на д-р Миркин

Закуска: 100 г белтъчна храна – извара, кашкавал, варено или печено месо или риба, чай или кафе без захар (може с мляко)
Обяд: 1 чаша пилешки бульон, 100 г месо и 1 салата от сезонни зеленчуци, 1 филийка черен или пълнозърнест хляб
Вечеря: 100 г месо или риба, 1 чаша кисело мляко, 1 ябълка или портокал

Няма коментари: