сряда, 22 септември 2010 г.

Енрике Иглесиас

Енрике ИглесиасНаследил харизматичното излъчване, таланта и буйния испански темперамент на легендарния си баща Хулио Иглесиас, Енрике Иглесиас е една от латино поп иконите на музикалния свят вече 15 години. Със своите 9 издадени студийни албума, над 40 престижни награди и двойно повече номинации, Енрике Иглесиас е най-продаваният испаноезичен изпълнител и един от най-популярните на международния пазар.

Освен певец, Енрике Иглесиас е текстописец, продуцент и актьор. Написал е повечето си песни, работил е по проектите на свои колеги, продуцирал е мюзикъл и е участвал в холивудската продукция на режисьора Робърт Родригез „Once Upon a Time in Mexico”, където си партнира с Антонио Бандерас, Салма Хайек и Джони Деп. Колкото до телевизионните реклами на различни търговски марки, те са незименна част от ангажиментите на всяка звезда.

Това, което отличава Енрике Иглесиас от повечето звезди обаче, е неговата скромност. Въпреки че е обожаван от жените, той не се възприема като сексимвол. Вече на 35 години, у него понякога все още личи момчешката плахост и страх от провал. А фактът, че сам си е пробил път до върха, избягвайки по всякакъв начин влиятелното име на баща си, е достоен за уважение. При това не спира да го прави и да се доказва.

Творческите успехи на Енрике Иглесиас са мотивирани от борбата, забавлението и предизвикателството, с които се сблъсква при създаване на нова песен и нов албум. Както и от факта, че мнозина подценяват таланта му. Това го тласка напред, защото Енрике Иглесиас знае как да прави музика - единствената му истинска любов (дали изключва и чувствата си към Анна Курникова?!).

От няколко седмици насам българските почитателки на Енрике Иглесиас са обхванати от еуфория и тръпнат в очакване на датата 29 септември 2010 г. Тогава те ще се изправят очи в очи, на живо, със своя любимец, който ще изнесе концерт в столицата София. Очаква се звездата да пристигне в деня на самия концерт, а екипът му от 20 души – два дни по-рано. Шоуто, в което участие ще вземат също женската група „Sugababes” и изпълнителката Sonique, със сигурност ще разтърси града. Ако можете, убедете се лично.

Детство

Енрике Мигел Иглесиас Прайслер, или просто Енрике Иглесиас, се ражда на 8 май 1975 г. в Мадрид, Испания. Той е третото дете на легендарния разбивач на женски сърца Хулио Иглесиас и на журналистката Изабел Прайслер. Има по-голяма сестра и по-голям брат, както и още 3-ма полубратя и 4 полусестри. Майка му е филипинка, а баща му испанец от еврейски произход.

След като родителите му се развеждат през 1978 г., баща му заминава за САЩ, за да продължи музикалната си кариера, а Енрике Иглесиас остава при майка си в Европа. След отвличането на дядо му, д-р Хулио Иглесиас Пуга, от испанската терористична организация ЕТА през 1985 г., Енрике Иглесиас и брат му са изпратени да живеят при баща си в Маями. Но поради множеството ангажименти на Хулио Иглесиас, двамата са поверени на грижите на бавачка.

Енрике Иглесиас завършва училище и продължава образованието си в Университета на Маями, специалност „Бизнес”. Междувременно, планира започване на музикална кариера, но без помощта на известния си баща, от когото пази в тайна намеренията си. След като заема пари от бавачката, за да направи демо запис на свои изпълнения, Енрике Иглесиас, с помощта на бившия издател на Хулио Иглесиас – Фернан Мартинез, подписва договор със звукозаписната компания „Fonovisa”. Представяйки се за неизвестен гватемалски певец с името Енрике Мартинез, той напуска университета и заминава за Торонто, Канада, за да запише първия си албум.
Енрике Иглесиас

Началото

Енрике Иглесиас издава първия си албум, озаглавен „Енрике Иглесиас”, на 12 юли 1995 г. Испаноезичен, включващ леки рок балади като „Si Tu Te Vas”, „Por Amarte” и „Trapescita”, албумът е продаден в 500 000 копия само за първата си седмица на пазара. А това е рядко постижение за продукция на различен език от английския. „Енрике Иглесиас” е преведен и издаден на италиански и португалски и печели на изгряващата звезда награда „Грами” за най-добро латинско поп-изпълнение.

През 1997 г. Енрике Иглесиас продължава да набира популярност с издаването на втория си албум „Vivir”, който го издига до славата на други англоезични изпълнители. Трите издадени сингъла от проекта („Enamorado Por Primera”, „Vez Solo en Ti” и „Miente”) оглавяват латинските класации и изправят Енрике Иглесиас срещу баща му и изпълнителя Луис Мигел, в битка за Американските музикални награди.

През 1998 г. Енрике Иглесиас издава третия си албум – „Cosas del Amor”, в  който изпълнителят поема в по-зряла посока и категорично се затвърждава като латино поп икона. Той печели приз на Американските музикални награди за любим латински изпълнител, побеждавайки нашумелия в категорията Рики Мартин. Някои от песните му са използвани като основно озвучаване в сапунени сериали, а турнето му в подкрепа на албума, става първото спонсорирано от веригата за бързо хранене „McDonald’s”.

Международната слава

До 1999 г., благодарение на наложилата се вече латино вълна в лицето на Рики Мартин и Селена, Енрике Иглесиас вече си е извоювал популярност на англоезичния пазар. Той издава сингъла „Bailamos”, включен в саундтрака на холивудската продукция с Уил Смит   „Wild Wild West”, който става хит No 1 в САЩ и който осигурява на Енрике Иглесиас договор със звукозаписната компания „Interscope”.
Енрике Иглесиас

На 23 ноември 1999 г. излиза първият му изцяло англоезичен албум – „Enrique”. Всичките 5 сингъла от него - „Bailamos”, „Rhythm Divine”, „Be With You” (който става вторият му хит No 1 в САЩ), дуетът с Уитни Хюстън „Could I Have This Kiss Forever” и преработката на Брус Спрингстийн „Sad Eyes”, се превръщат в международни хитове, оглавили класациите и покорили клубовете и радио ефира.

Покорил международния музикален пазар, Енрике Иглесиас започва да издава албум след албум – на испански и на английски. През 2001 г. излиза проектът „Escape” (от който сингълът „Hero” става хит No 1 в Обединеното кралство и в много други страни, а видеоклипът с участието на Дженифър Лав Хюит – фаворит на всички музикални канали), превърнал се в най-успешният в кариерата на Енрике Иглесиас до днес. Във видеото на заглавната песен - „Escape”, участва руската тенис звезда Анна Курникова и така пламва любовта им. А като хитове се налагат още синглите „Don't Turn Off the Lights”, „Love to See You Cry” и „Maybe”.

В периода 2002 – 2008 г. Енрике Иглесиас издава още 3 албума – четвъртия си испаноезичен „Quizas”, „7” (от който са хитовете „Addicted” и дуетът с Келийс „Not In Love”) и „Insomniac” (включващ нашумелите „Ring My Bells” и „Tired of Being Sorry”). Енрике Иглесиас прави най-голямото си световно турне, пеейки на едни от най-големите стадиони в Австралия, Индия, Египет, Сингапур и Южна Африка, и става първият западен изпълнител от 30 години насам, изнесъл концерт в столицата на Сирия Дамаск (пее пред 10 000 зрители). А песента от албума му  „Insomniac” – „Can You Hear Me” е избрана за химн на Еврпейското първенство по футбол в Австрия през 2008 г.

На 25 март 2008 г. Енрике Иглесиас издава испаноезична компилация, включваща всичките му 17 песни, станали No 1 в латино страните. През месец ноември същата година той издава компилация с англоезичните си хитове, оглавили големите световни класации (сред които „Bailamos”, „Be With You”, „Hero”, „Escape” и дуетът с изпълнителката Ciara „Takin’ Back My Love”). Албумът му донася още две статуетки от Американските музикални награди и е продаден в 80 000 копия само за първите две седмици на пазара.

През юли 2010 г. Енрике Илесиас издаде най-новия си проект – „Euphoria”. Това е първият му албум със звукозаписната компания „Universal Republic” и първият му двуезичен албум (съдържа 7 оригинални песни на английски език и 6 оригинални песни на испански език). В записите участие са взели звезди като Akon, Usher, Никол Шерцингер и Pitbull. А първият издаден сингъл от него – „I Like It” вече жъне славата на международен хит.

Енрике ИглесиасЛичен живот

От близо 9 години Енрике Иглесиас е обвързан с руската тенис звезда Анна Курникова. През 2007 г. тръгна слух, че двамата са се разделили, но по-късно се оказа, че всичко се е базирало на шега на певеца пред медиите.
 
Година по-късно тръгнаха и спекулации, че чакат първото си дете, но такова не се е появило и до днес. Тъй като Анна Курникова и Енрике Иглесиас държат връзката си максимално далеч от светското внимание, клюките не спират да ги преследват.

Мнозина смятат, че двамата тайно са сключили брак и правят планове за деца, въпреки, че пред медиите твърдят точно обратното. Съвсем наскоро дори се понесе и поредният слух за тяхната раздяла. Каква е истината обаче, знаят само те двамата. Поне засега.

Няма коментари: