сряда, 22 септември 2010 г.

Рецепти


Картофени кюфтета

Картофени кюфтетаПродукти:
  • 1кг картофи
  • 200г сирене
  • 200г шунка
  • 2 яйца
  • черен пипер
  • кимион
  • магданоз
  • малко сол
  • галета
Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват,обелват се,и се оставят да престоят една вечер в хладилник.

Сиренето се натрошава,шунката се нарязва на дребно и всичко това се смесва с настърганите на едро ренде картофи.

Прибавят се подправките,нарязаният на дребно магданоз,счупват се двете яйца.Всичко това се омесва добре,оформят се средно големи кюфтенца.

Потапят се първо в яйце,после в галета и се пържат до златисто в сгорещено олио.

ДОБЪР АПЕТИТ!!!

Кекс с аспирин

Кекс с аспиринПродукти:
  • 4 броя яйца
  • 250 г захар
  • 2 чаши брашно
  • 150 мл хладка вода
  • един аспирин
Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до  побеляване, аспиринът се разтваря във вода и се прибавя към сместа. Прибавя се брашното и се разбърква добре.

Сместа се изсипва в набрашнена кексова  форма и се пече на 180 градуса.

Топъл кексът се изважда от  формата и се поръсва с пудра захар. 

Сладкиш с шоколадови вафли

СладкНеустоимо вкусен!

Сладкиш с шоколадови вафли
Продукти:
  • 4 броя шоколадови вафли
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша захар
  • 1/2  чаена чаша олио
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 3-4 супени лъжици  маргарин
Начин на приготвяне:

Разбиваме содата с киселото мляко. Добавяме двете настъргани на едрото ренде вафли,
брашното, захарта и олиото. Разбъркваме добре.Сместа се слага в неголяма набрашнена тава и се пече на  -180/200 градуса около 20 мин-30 мин.След като се извади от фурната още топъл сладкишът се маже с трите супени лъжици маргарин, а отгоре се настъргват другите две вафли.Вкусът е невероятен.  .

Английски сладкиш

Английски сладкишНеобходими продукти:
  • 5 яйца
  • 1 1/2 чаена чаша захар
  • 2 1/2 чаени чаши брашно
  • 1 пакетче краве масло
  • 1 бакпулвер
  • 1 кофичка кисело мляко
  • мармалад от кайсии
  • 1 чаена чаша нарязани орехи
  • 12 супени лъжици захар (за глазурата)
  • ванилия
Начин на приготвяне:

Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавя се разтопеното масло, ванилията, брашното пресято с бакпулвера и киселото мляко. Изсипва се в тавичка, предварително намазана с масло и посипана с брашно. Пече се на силна фурна около 30 минути.

След това се намазва с повече мармалад и се поръсва с орехите.

Белтъците се разбиват с 12-те лъжици захар на твърд сняг, който се разстила върху сладкиша. Връща се отново във фурната и се запича при 150 C до порозовяване. 

Пълнен шаран “Лили”

Това е шарана, който приготвям за Никулден. Опитайте и няма да съжалявате.
за 5порции
.
Продукти:
1 шаран (около 1кг)
сол
дивесил
магданоз
копър
черен пипер
горчица
олио
50 г ориз
50 г стафиди
50 г счукани орехи
50г очукани бадеми
1 глава кромид
2 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

  • Шаранът се почиства и измива със студена вода.
  • Посолява се и се натрива отвътре с горчица.
  • Лукът се нарязва на дребно и се задушава в тенджера с горещо олио. Към него се добавя оризът, разбърква се и се доливат 100 мл студена вода и щипка сол.
  • След като сместа кипне, се добавят стафидите, орехите, бадемите и нарязаните на ситно дивесил, магданоз, копър и черният пипер.
  • Оставя се на котлона, докато оризът поеме водата. Тенджерата се снема от огъня. В плънката се добавя счуканият със сол чесън и тя се разбърква. С нея се пълни шаранът.
  • Разрезът се прищипва с клечки за зъби.
  • Шаранът се намазва с олио отвън. Поставя се в тавичка, чието дъно е покрито с намазано с масло фолио за печене. Пече се в силна фурна да готовност.

Няма коментари: