Картофени кюфтета
Продукти:- 1кг картофи
- 200г сирене
- 200г шунка
- 2 яйца
- черен пипер
- кимион
- магданоз
- малко сол
- галета
Картофите се сваряват,обелват се,и се оставят да престоят една вечер в хладилник.
Сиренето се натрошава,шунката се нарязва на дребно и всичко това се смесва с настърганите на едро ренде картофи.
Прибавят се подправките,нарязаният на дребно магданоз,счупват се двете яйца.Всичко това се омесва добре,оформят се средно големи кюфтенца.
Потапят се първо в яйце,после в галета и се пържат до златисто в сгорещено олио.
ДОБЪР АПЕТИТ!!!
Кекс с аспирин
Продукти:- 4 броя яйца
- 250 г захар
- 2 чаши брашно
- 150 мл хладка вода
- един аспирин
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване, аспиринът се разтваря във вода и се прибавя към сместа. Прибавя се брашното и се разбърква добре.
Сместа се изсипва в набрашнена кексова форма и се пече на 180 градуса.
Топъл кексът се изважда от формата и се поръсва с пудра захар.
Сладкиш с шоколадови вафли
СладкНеустоимо вкусен!Продукти:
- 4 броя шоколадови вафли
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 чаени чаши брашно
- 1 чаена чаша захар
- 1/2 чаена чаша олио
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 3-4 супени лъжици маргарин
Разбиваме содата с киселото мляко. Добавяме двете настъргани на едрото ренде вафли,
брашното, захарта и олиото. Разбъркваме добре.Сместа се слага в неголяма набрашнена тава и се пече на -180/200 градуса около 20 мин-30 мин.След като се извади от фурната още топъл сладкишът се маже с трите супени лъжици маргарин, а отгоре се настъргват другите две вафли.Вкусът е невероятен. .
Английски сладкиш
Необходими продукти:- 5 яйца
- 1 1/2 чаена чаша захар
- 2 1/2 чаени чаши брашно
- 1 пакетче краве масло
- 1 бакпулвер
- 1 кофичка кисело мляко
- мармалад от кайсии
- 1 чаена чаша нарязани орехи
- 12 супени лъжици захар (за глазурата)
- ванилия
Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавя се разтопеното масло, ванилията, брашното пресято с бакпулвера и киселото мляко. Изсипва се в тавичка, предварително намазана с масло и посипана с брашно. Пече се на силна фурна около 30 минути.
След това се намазва с повече мармалад и се поръсва с орехите.
Белтъците се разбиват с 12-те лъжици захар на твърд сняг, който се разстила върху сладкиша. Връща се отново във фурната и се запича при 150 C до порозовяване.
Пълнен шаран “Лили”
Това е шарана, който приготвям за Никулден. Опитайте и няма да съжалявате.за 5порции
.
Продукти:
1 шаран (около 1кг)
сол
дивесил
магданоз
копър
черен пипер
горчица
олио
50 г ориз
50 г стафиди
50 г счукани орехи
50г очукани бадеми
1 глава кромид
2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
- Шаранът се почиства и измива със студена вода.
- Посолява се и се натрива отвътре с горчица.
- Лукът се нарязва на дребно и се задушава в тенджера с горещо олио. Към него се добавя оризът, разбърква се и се доливат 100 мл студена вода и щипка сол.
- След като сместа кипне, се добавят стафидите, орехите, бадемите и нарязаните на ситно дивесил, магданоз, копър и черният пипер.
- Оставя се на котлона, докато оризът поеме водата. Тенджерата се снема от огъня. В плънката се добавя счуканият със сол чесън и тя се разбърква. С нея се пълни шаранът.
- Разрезът се прищипва с клечки за зъби.
- Шаранът се намазва с олио отвън. Поставя се в тавичка, чието дъно е покрито с намазано с масло фолио за печене. Пече се в силна фурна да готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар