сряда, 22 септември 2010 г.

Как да го забравя? Завинаги!

Едно от най-трудните неща в живота е раздялата. Раздяла с приятел, раздяла с роднина, раздяла с мечта, раздяла с любим. Няма как да не боли. Важното е да знаем как да забравим и да продължим напред. Завинаги и без колебание.
Причините може да са много, но резултатът е един – той вече не е в живота ти. Минала си през всички колебания, сътресения и състояния, които може да застигнат една влюбена жена. Напразно! Напълно трезво осъзнаваш, че смисъл няма. Казваш си, че изпитваш нещо към него, „няма как, нали е значел много за теб“, но в същото време убеждаваш всички наоколо, че страницата е затворена.

9218_0.jpg
Дали?

Едва ли. Една от най-трудните крачки за всяка жена е да изкара от живота и мислите си мъж, който доскоро е обичала. Наистина е ужасно трудно. И знаете ли защо? Защото винаги таим надежда, че нещо може да се случи. Надежда, че може да се обади разкаян, надежда, че е осъзнал, че обича само теб, надежда, че е решил да се промени... Надежди и мечти! Точно те са най-големият враг на една жена, когато иска да изкара един мъж от живота си.

Да, наистина надеждата умира последна и точно това е най-лошото в подобна ситуация. Не спираме да се надяваме, да заспиваме на романтична музика, да чакаме телефона с надежда да звънне, да проверяваме електронната си поща със скритата надежда, че той се е сетил, да излизаме с приятели с надеждата, че може да го срещнем... Надяваме се и тайно се молим, че събитията, които мислено рисуваме в главите си ще се случат.

Това е пътят, по който всички минаваме и колкото повече се задържим по него, толкова повече се бавим с достигането на реалната цел – да го забравим, завинаги!

Колкото по-бързо се настроиш, че вече нищо няма да има между вас, толкова по-бързо ще се приближиш до целта да го забравиш. Не е лесно, но зависи изцяло от теб, така че е напълно достижимо. Важното е теглиш чертата и да се настроиш на вълна, че вече всичко започва от начало – плановете, мечтите, търсенето на нов човек, старият начин на живот. Изморително, но и адски реабилитиращо. Човек се събужда прероден, забравил миналото, носещ само поуките от него.

Какво трябва и не трябва да правиш, за да го забравиш по-бързо?


Не прекалявай с усамотяването и изолацията.
9218_1.jpg
Действително, особено след тежки моменти, човек има нужда да остане сам със себе си, но ако прекалиш с това, може да започнеш да изпадаш в депресия. Колкото повече се разсейваш и си създаваш емоции, толкова по-бързо всичко ще остане в миналото.

Забрави за изреченията, които започва със „Само ако не беше станало така, щеше да...“
Щом е станало, значи е трябвало. Животът ни е изпълнен с шансове – те определят съдбата. Едни използваме, други пропиляваме, но всички те са, за да изградят житейския ни път. Забрави за всички видове „ами ако“. Не се измъчвай с размисли как нещо е можело да бъде по-добре. Дори да имаш вина, запази изводите за бъдещите си връзки. При тази вече няма да проработи, защото тя не съществува!

Не се самосъжалявай.
Ако всички около теб са обвързани, а ти имаш зад себе си прясно провалена връзка или мечти за такава, последното, което трябва да правиш, е да се сравняваш трагично с приятелките си. Просто в момента е твой ред, те също са били в тази ситуацията, но тогава може би не си забелязвала. Ако всички са живи и здрави, няма нищо трагично. Загубената любов се преодолява, защото тя е едно от малкото неща в живота, които винаги може да имаме отново, дори да сме си мислели, че е безвъзвратно изчезнала.

Не го търси! По никакъв начин!

Няма по-грешен ход от това да започнеш да се стремиш към комуникация с него, за да кажеш недоизказаните неща. Винаги ще има такива. И е абсолютно нормално в края на отношенията ти с някого, да изпитваш чувството, че има още много неща, които може да му кажеш, а не си успяла. Да, това е така, но моментът, в който няма да има какво да му кажеш, ще дойде, когато вече не се интересуваш от него. Дотогава – стой далеч, защото всеки опит за комуникация ще ти връща спомените и надеждите. А нали запомни - те най-много вредят в такива моменти.

Заобгради се с обичта на приятелките си.
Точно те са тези, които са свидетели на всичко и знаят колко ти е трудно. Не се отдалечавай умишлено от тях, нито се дръж все едно са виновни, че в момента ти страдаш, а те са щастливи. Именно от позитивни хора имаш нужда, а не от такива, които да мрънкат с теб и да се самосъжалявате. Колкото повече прекарвате времето си заедно, ще се увериш, че той не е бил смисълът на живота ти и има толкова невероятни хора, с които си заобиколена.

9218_2.jpg
Клин клин избива.
Едва ли някой ще отрече, че това е вярно. Излизай с нови мъже, позволявай им да те ухажват и да те обсипват с внимание. Не бързай да търсиш нова любов, защото така всеки ще сравняваш с него. Отдай се на развлечения – колкото повече, толкова по-добре. Ще започнеш да се чувстваш по-щастлива и разтоварена. Има толкова много предимства да си необвързана, нали?

Ако вярваш в мита за единствената половинка, която човек търси и намира, тогава ще ти е лесно. Значи той не е бил тази половинка и е време да потърсиш истинската. Ако не вярваш в този мит, значи ще ти е двойно по-лесно – светът е пълен със свободни и прекрасни мъже, с които може да се запознаеш и да създадеш нова невероятна връзка.

И последният ми съвет, най-убедителен и най-ефективен. За да го забравиш завинаги, просто проумей, че той не е човекът за теб. Мисли трезво, подреди фактите и се концентрирай върху причината, заради която не сте заедно. Убедителна е, нали? Ако двама души се обичат и са един за друг, те намират начините да са заедно и не искат да се забравят. Във всички останали случаи, съдбата ни предпазва и ни насочва по правилния път. Сега не вярваш, но съм сигурна, че след време ще разбереш защо е трябвало да се случи така. Дори да си със същия човек.

Няма коментари: