сряда, 22 септември 2010 г.

Сляпата любов

Сляпата любов е глухоняма. Не вижда, не чува и не изрича недостатъците на любимия човек. Сляпата любов преминава с бясна скорост през житейските изпитания, преодолява страданията, прощава грешките на половинката и дарява с мигове на щастие.

сляпата любов

Полемиките, които се завъртяха след статиите „Съпруг за пример“ и „Перфектна съпруга“ отключиха в съзнанието ми темата за любовта. Не защото съм я забравил или защото не заема централно място в сърцето ми, а защото сякаш дотолкова бях свикнал със съществуването й, че не смятах за нужно да я обсъждам. Но след като изчетох мненията на много гневни съпруги, недоволни от мен, от мъжете си или от целия свят, трябваше да отворя темата за сляпата любов. Защото сляпата любов е универсалният верен отговор и на двата въпроса: „Има ли съпруг за пример“ и „Има ли перфектна съпруга?“ - „Не! Има сляпа любов.“

Идеалите са идеали, защото се разминават с реалността. Така, че никой не очаква от вас да сте съвършени красавици или перфектни съпруги. Но къде остана волята за самоусъвършенстване? Нима всеки човек, независимо от пола, не се стреми да опознае себе си и да се изгради като достойна личност? Нима съществува жена, която да не иска да изглежда и да се чувства красива? Нима има мъж, който да не се стреми към успешна кариера? Трудно е. Особено за жените, които трябва да се разкъсват между безбройните ангажименти в ежедневието си. Времето и силите никога не стигат, но това не е повод за отказване. Ако не сте перфектна съпруга в мъжките очи, това не означава, че той ще ви обича по-малко! Напротив. Ако сляпата любов е преминала през сърцето му и е останала там под формата на страстна любов или „отлежала“ обич, перфектността губи значение.

Когато мъжът е обладан от сляпа любов:
  • сляпата любовпрощава на (не)перфектната съпруга задръжките в секса, но ако са прекалено големи, може да се стигне до някоя нелепа изневяра „от нужда“.
  • яде безвкусни или прегорели манджи, или се храни с полуготови храни, но често остава гладен за „нещо по-така“.
  • търпи истериите на (не)перфектната съпруга, но се натоварва излишно и губи ресурси за важните неща в живота.
  • може да прости на (не)перфектната съпруга недостатъчното време, което отделя за детето, но едва ли ще се намери кой да компенсира майчинските грижи.
  • е щедър към прищевките на (не)перфектната съпруга, но мъжкият джоб може да не издържи, ако отливите са по-големи от приливите.
  • не вижда наедрелите задни части, отпуснатото коремче и изразените бръчки, но очите на околните остават отворени за занемарения външен вид на (не)перфектната съпруга.
  • е готов да се примири, че (не)перфектната съпруга приема всичко насериозно и няма чувство за хумор, но по-често си търси компания, с която да разпусне от напрежението.
  • може да прости на (не)перфектната съпруга лошото отношение към приятелите му, дори да преустанови контакти с някои от тях, но само ако самият той прецени, че критиките към тях са основателни.
Сляпата любов поразява още по-дълбоко жените. Стремежът да си намерят съпруг за пример е разбит на пух и прах, тресне ли ги сляпата любов.

Когато жената е обладана от сляпа любов:

сляпата любов- е готова да чака достатъчно дълго съпругът й да се издигне в кариерата и да „направи пари“, но би трябвало сами да се досещате на каква тема ще са повечето семейни скандали.

- прощава на съпруга си, че не я задоволява качествено и периодично, но незадоволената жена е истинско бедствие.

- не упреква съпруга си, че не се грижи достатъчно добре за детето, но прави всичко възможно, за да го превърне в добър баща.

- не настоява съпругът й да е в добри отношения с майка й (тъщата) и търпи прехвърчащите искри между двамата.

- понася грубоватото отношение на съпруга си и се радва като малко дете на всеки кавалерски жест.

- поема цялата домакинска работа на свой гръб, тъй като нейният съпруг отказва да помага.

Такива сме ние простосмъртните – (не)перфектни. Но защо да не даваме всичко от себе си, за да се стремим към самоусъвършенстване, вместо да разчитаме на сляпата любов?

Няма коментари: