събота, 18 септември 2010 г.

ДЕТЕТО

Игри с гримиране и преобличане

Децата обичат да се представят като други хора и игрите с гримиране и преобличане им позволяват да правят точно това. От сандъка с играчки до Интернет игрите това е любимо занимание за деца от всички възрасти.

Защо децата обичат да играят на преобличане?

Когато децата от предучилищна и ранна училищна възраст се преобличат като възрастни и играят роли на възрастни хора, те учат за света около тях и това им помага за тяхната собствена идентификация. Междувременно детето опитва да намери своя собствен път в живота. Тези игри им помагат временно да опитат нова идентичност.

Идеи за игри

Игрите с гримиране не трябва да бъдат сложни. В действителност много от малките деца са щастливи с маска направена от хартиена торбичка и ръкавици от чорапи. Прости костюми и неструктурирана свободна игра често са достатъчни, за да се забавляват и обучават с игрите с гримиране и преобличане. Колкото по-дълго децата се представят за някой друг, толкова по-дълго са щастливи.

Мама и татко за един ден

Децата се стремят да бъдат като възрастните. Позволете им да се разхождат с вашите обувки. Дайте им да си играят с вашите стари дрехи, шапки, обувки и бижута. Това е една добра възможност да се посмеете заедно. Създавайки нови изживявания с тях, вие създавате спомени за цял живот.

Преобличане като вълшебници

Децата обичат да се чувстват като в приказка. Вие може да купите костюм, бижута, грим и маски от магазините за парти аксесоари. Те предлагат и богат асортимент от колани, вратовръзки, магически крила, пръчки и други.

Преобличане като принцеси

Кой не обича да се чувства кралски? Аксесоари за принцеси могат да се закупят и он-лайн в редица сайтове, но също може да се направите на принцеса и с подръчни средства. Нужно ви е старо перде, пластмасова коронка или диадема и красив голям пръстен.

За първи път на детска градина

Рядко се срещат деца и родители, които да не са имали проблеми с адаптирането в детската градина. Родителите на по-малките деца трябва да са особено внимателни и добре подготвени.

Като първа крачка е добре да започнат един или два месеца по-рано да разказват интересни и забавни истории от живота в детската градина. Детето само ще прояви интерес, ако майката отваря в съзнанието му прозорчета с красиви и приятни неща. Детската градина трябва да изглежда като едно желано място. Бихте могли дори да минавате покрай близката забавачка и да "завиждате" на децата, които си играят там. Те не са със своите родители, но не се страхуват, защото за тях се грижат хора, които ги обичат и забавляват. Задължително е да обясните, че това е едно изцяло детско място, и че там родителите само ще пречат на игрите.

Всяко дете иска неговата майка да остане с него през целия ден, но е нужно да бъдете ясни по този въпрос. Разбира се, първите дни може да влезете за малко в стаята и дори да се запознаете с бъдещите му приятели. Изразявайте своето възхищение от обстановката, от играчките (то също може да вземе своя играчка и да я покаже), кажете, че и на вас ви се иска да сте отново дете, но за съжаление няма детски градини за възрастни.

Ако въпреки вашето положително отношение детето ви плаче и не иска да остане, постарайте се раздялата да не продължи безкрайно дълго. Не се чувствайте виновни и не показвайте своето притеснение, вие не изоставяте детето си. Не забравяйте, че по правило детските възпитателки са наистина внимателни и добри с децата. Те няма да наранят вашето дете. Не се поддавайте на паника и мрачни мисли!

За да се чувствате по-добре, вземете детето си по-рано следобед и му покажете колко много го обичате, като го целувате, прегръщате и поздравявате за неговата самостоятелност. То вече ходи на детско училище и вие се гордеете с него. Разговаряйте за всичко, което се е случило в детската градина, вие също може да споделите случка от вашия ден. Детето ви трябва да се чувства важно и значимо в този труден за него момент. Вашата близост е от най-голямо значение...

Но все пак, нека тази близост повече да помага на детето да порасне свободно, смело и самостоятелно, отколкото да го разглезва и прави зависимо. Такъв подход към трудните промени ще спести напрежение, както на вас, така и на вашето дете.

Бъдете смели и естествени, вие най-добре познавате себе си и своето дете. Когато близостта и приятелството са налице, пътят е лесен.

Детето и играчките

Играчката за детето е нещо повече от забава. Това е първият истински приятел, който ще го запознае с обкръжаващият го свят. А при избора на приятел, както всички знаем, трябва да се отнасяме много сериозно.

Повечето родители смятат, че през първата годинка на момчето трябва да му купуват «мъжки» играчки – оръжия и машини. Но мъжът не е само воин, той е и създател, и бъдещ нежен мъж, и баща.

Човекът, бил той мъж или жена, е цялостно и хармонично същество, затова не е редно да се противопоставя или да се лишава от такива качества, като интелект и емоции. Разнообразните играчки, обединяващите обобщени игри, дават възможност за цялостно развитие. При изборът на играчка родителят трябва да вземе под внимание възрастта, а не пола на детето.

Колко важно е детето да спи достатъчно

Нервността у децата, която се проявява в капризи, хленчене, немотивирана повишена раздразнителност, избухване и пр., може да има много причини, които не винаги се откриват. Когато обаче искаме да си дадем сметка, какви нарушения в поведението на детето са настъпили, винаги се стига до нарушения в съня. Нервните деца спят неспокойно, лесно се събуждат, мъчно заспиват и изобщо спят по-малко.

Потребността от сън за правилното развитие на детето през всички възрасти е толкова голяма, колкото и потребността от храна. Но докато твърде рядко е да се пропусне хранене на детето, да се пропусне време за сън се случва доста често.
А по научен път е установено, че през всеки период от своето развитие детето има нужда от точно определена продължителност на съня в денонощието, като колкото по-малко е то, толкова по-голяма е нуждата от повече и по-чест сън.

Децата и разходките

«Вие много добре си играхте вчера на детската площадка» - забелязва бдителна съседка – «А днес ще ходите ли на разходка?». Да отидем ли в парка или не – това е сериозен въпрос, който стои пред родителя, защото обичайната разходка често се превръща от удоволствие в сериозно изпитание. Възможно е вашата представа за прекарване на свободното време с детето на чист въздух да няма нищо общо с последващата го действителност. На улицата децата често се държат не така, както на нас ни се иска. Но как да сведем възможните конфликти до минимум?

Те обичат да се разхождат!

Вашето дете е във възторг от факта, че ще излиза навън. За него не е важно къде точно ще бъде това – на детската площадка, да се заплатят сметки, до супера да се напазарува или да се посети някой роднина – децата винаги кипят от енертия, важното е, че ще са навън. Но на вас ви се иска по-скоро то да си остане в къщи, за да свършите всичко, което сте запланували бързо и без излишно суетене. Омръзнало ви е от безкрайните му въпроси, от тичането му насам-натам, от това, че все ви дърпа за ръката и иска нещо, от постоянните извинения на околните, призоваване към тишина и т.н. и т.н. Но детето така моли да го вземете със себе си и обещава да бъди тихо и послушно!
Какво да направите?
Трябва да определите правилаи да научите детето на тях! Например: «В големите магазини можеш да се загубиш или някой да те вземе, дръж се за количката.», «Чуждите кучета не трябва да се пипат – могат да те ухапят», «На пешеходната пътека винаги се дръж за ръката на мама.» За излизане от вкъщи изберете време, когато детето е спокойно и е способно да възприема информацията. Спокойно му обяснете какво поведение очаквате от него. «на улицата има много хора и автомобили. Моля те, трябва да слушаш какво ти говоря, защото може да бъде много опасно.»
Напомняйте му, че в къщи или на детската площадка то може да си играе колкото иска, да бъде шумно и да се весели, но на улицата и в магазина трябва да бъде послушно и да контролира своето поведение. Разбира се, тези условия трябва да му ги внапомняте постоянно, в продължение на седмици и месеци, но рано или късно търпението ви ще бъде възнаградено.
Допълнителен метод:
Преди да излезете задайте на детето задача: например, кокло червени автомобила ще видите или какви кучета ще срещнете. Напомняйте му за задачата, която ще погълне цялото му внимание и се наслаждавайте на тишината.

Няма коментари: