събота, 18 септември 2010 г.

Полезно и любопитно!

Да научим повече за кехлибарa

Какво е кехлибар?

Кехлибарът е смола, която се е просмукала в почвата преди три милиона години и е станала твърда. Цветът му може да варира от жълт до тъмнооранжев или оранжевокафяв на цвят и е достатъчно твърд, за да може да бъде полиран за бижута.

Кехлибарът може да е матов или прозрачен и понякога съдържа растения, семена и насекоми, попаднали в него, когато е бил още във вид на лепкава смола по дърветата.

Как мога да съм сигурен, че моят кехлибар е истински?

Понякога се използва пластмаса, която напомня на кехлибар, за да се направят бижута. За съжаление тестовете, които се препоръчват за откриване на фалшификати, могат да се използват само ако кехлибарът не е поставен в метален обков или пък могат да наранят кехлибара:

- Кехлибарът плува в солена вода, а пластмасата потъва. Вие може да пробвате този метод за чисто камъче кехлибар, но бижутата обковани с метал, разбира се ще потънат;
- Докоснете загрята игла до бижуто. Ако замирише на бор, значи е истинско. Пластмасовите и други направени от човек продукти ще имат химическа миризма. Тестът може да повреди вашия кехлибар.

Фалшив кехлибар

Дори колекционери и музеи са били измамвани да купят образци на фалшиви кехлибари. Купувайте кехлибари само от почтени източници, особено ако плащате висока цена за тях.

Какво е копал?

Копалът е незрял кехлибар - ако го оставите да си почива още няколко милиона години ще се превърне в истинско нещо. Някои бижута рекламирани като кехлибарени всъщност са направени от копал. Копалът има силна миризма и традиционно бива използван като тамян.

Какво е син кехлибар?

"Синият" кехлибар е намерен в Доминиканската Република и всъщност не изглежда син на всякаква светлина. Много експерти твърдят, че сините сенки са следствие на флуоресценция. Винаги предполагаме, че евтините кехлибари в различни цветове или са подложени на някаква манипулация или изцяло са фалшиви. Много от тях са боядисани или нагрявани.

Вариации в цветовете на кехлибара

Кехлибарените цветове варират от светли до много тъмни и в някой парчета има нюанси, които зависят от цветовете на материалите попаднали вътре. Евтини бижута с насекоми или други обекти във вътрешността им най-вероятно не са са направени от истински кихлибар.

Две малки стъпки за намаляване на стреса

"Това е първият момент от седмици, в който мога да си поема дъх", каза моя приятелка, която работи на две места по 14 часа на ден, грижи се сама за 13 годишния си син и за 80 годишната си баба. Нейната реплика силно ме прониза, като звън на звънец, който извиква една дълбока истина за всички нас. Може би защото и една клиентка, майка на три деца и директор на училище, каза нещо подобно няколко часа преди това: "Аз просто се нуждая от една стая да подишам спокойно."

Стая за дишане. Това е метафора на нещо, което ние трябва да използваме по-често: някое пространство в нашия живот - място, където да съберем себе си, да се осмислим и прегрупираме, да видим какво сме свършили, как се чувстваме и какво трябва да направим след това.

Паузата за "дишане", обаче е повече от метафора. Съзнателното дълбоко вдишване няколко пъти е най-бързият начин тялото ви да си почине за малко.

Когато сте под стрес, дишате бързо и плитко. Бавното и дълбоко поемане на въздух казва на вашето тяло и ум, че ще е по-добре да се успокои. Повече кислород отива към вашия мозък. Сърцето ви започва да бие по-бавно. Вашите мускули релаксират. Обръщането към себе си помага по-добре да се справите с проблемите, пред които сте застанали. Дишането помага да изградите способност да приемате предизвикателствата с упоритост, спокойно и благосклонно. То ни напомня, че може да държим лошите неща далече от нас.

Имах възможността да използвам техниката на следващия ден - когато моите племенници разсипаха червен лак за нокти върху теракота и се опитаха да го "избършат" с бялата ми кърпа за баня. Исках да експлодирам, но няколко бавни вдишвания казаха на сетивата ми, че перспективата се променя. Да кърпата беше загубена кауза, но благодарение на дълбокото вдишване аз не бях.

Лятото и разширените вени – всичко, което трябва да знаем

Нека погледнем на нещата от слънчевата им страна...

Въпреки, че горещините изострят симптомите, хубавото време навън може да се окаже добър помощник в грижите за разширените вени. Кога, ако не през лятото ще имате толкова много приятни възможности за леки физически натоварвания като – плуване, леко бягане по морския бряг или в парка, каране на колело...

Лятото е добър момент и за намаляване на телесното тегло, което значително ще облекчи налягането в стените на вените и ще забави развитието на проблема. Този сезон е доста по-приятно и лесно да се отдадете на нискокалорични храни, като плодове и зеленчуци. Засиленото консумиране на фибри от зеленчуци и плодове (грозде и ябълки) или като хранителна добавка (глухарче, живовляк, див кестен), освен че помага за намаляване на теглото, регулира нередовния стомах и укрепва венозните стени.

Приемането на мултивитамини, съдържащи аскорбинова киселина (витамин С) и рутин (витамин Р) са необходими за регенерацията на венозната мрежа.

Особено през лятото доста внимавайте с носенето на тесни обувки и дрехи и с кръстосването на краката. Те увеличават вътрешно-стомашното налягане и влошават работата на венозните клапи. Използвайте всеки един момент, в който можете да поставите краката си на високо.

Всеки ден се повдигайте 10 пъти на пръсти докато говорите по телефона, миете си ръцете или чакате асансьора, като се оглеждате за странични наблюдатели.

Прекомерното излагане на слънце или солариум, горещия пясък на плажа, енергичните масажи, коламаската или други топлинни процедури, директно върху засегнатите с вени крайници е изключително вредно. Вместо това използвайте автобронзанти, депилатоарни кремове или самобръсначки. Не пропускайте да крачите на воля в студената морска вода, което има допълнителен лек масажиращ ефект.

Лятото е сезонът на страстта и засилените сексуални контакти, но това не бива да ви главозамайва. В случай че имате оплаквания във вените, предпочитайте презервативи или други методи за предпазване, пред това да започнете да взимате противозачатъчни таблетки.

В случай, че не можете да спазвате горе изброените съвети и влошаването на състоянието на вените ви, през лятото, ви притеснява, можете да се обърнете на помощ към хранителните добавки.

Една от последните разработки на лабораториите Nature’s Way е уникалната молекула Tru-OPCs™ - патентована формула на сух екстракт от гроздово семе.

Молекулата е включена в състава на ЛЕГ ВЕЙНС /Leg Veins/ капсули – ново поколение хранителна добавка за укрепване на кръвоносните съдове. ЛЕГ ВЕЙНС съдържа още листа от глухарче, екстракт от див кестен, корен от миши чемшир, кора от бодлив храст, витамин С – все съставки с доказано съдоукрепващо действие.

Защо е необходимо да приемаме подобни хранителни добавки?

Защото капилярите, вените и артериите, или кръвоносната система в човешкото тяло имат обща дължина над 90 000 км. С годините обаче те остаряват и се изморяват, стават крехки, тънки и пропускливи. Наследствеността също е фактор за влошаване на кръвоносните съдове. Всичко това води до пукане на капиляри, поява на хематоми, отоци, хемороиди, разширяване на вените, а по-късно и до усложнения.

Защо сега?

Най-добре е профилактиката на вените да започне още през пролетта, така организмът има време да усвои достатъчно количество от полезните съставки и когато настъпят горещините рискът от тежки крака и отекли глезени ще е сведен до минимум. Но приемането на ЛЕГ ВЕЙНС дори и през лятото значително ще облекчи острите симптоми и ще стопира усложнението на проблема.

Лечебният ефект на екстрактът от гроздови семена е доказан преди повече от 60 години. Заслугата е на френския химик, проф. д-р Жак Маскулер от Университета в Бордо, който през 1947 г. изолира първите олигомерични процианиди от семената и люспите на черното грозде.

Учените от Nature’s Way усъвършенстваха това откритие в патентованата формула Tru-OPCs™.
ЛЕГ ВЕЙНС се приема по 2 капсули 2 пъти дневно с храна. Можете да го откриете във всички аптеки на цена под 20 лв.
Препоръчителни мултивитамини при разширени вени – Nature's Way АЛАЙВ (Alive). Съдържат над 112 витамини, минерали, водорасли, ензими, гъби, билки, есенциални мастни киселини, както и важните за разширени вени съставки – рутин и живовляк + 12 плода и 12 зеленчука. Приемат се два до три месеца в годината, всеки ден по една капсула. Мултивитамини АЛАЙВ ще откриете в аптеките на цена около 20 лв.

Няма коментари: