събота, 18 септември 2010 г.

Полезно,красота и здраве

Може ли лошият брак да увреди здравето ви?

Когато бракът е разклатен, това може да депресира и двамата партньори. Но само жените на средна възраст, не мъжете, изглежда имат здравословни проблеми свързани с брачните кавги, като високо кръвно налягане, натрупване на мазнини по корема и други фактори, които повишават риска от инфаркт и диабет. Това бе посочено в доклад на среща на "Американското психотерапевтично общество" в Чикаго.

"Аз мисля, че трябва да свикнем с факта, че токсичните взаимоотношения са токсични за цялото здраве", каза кардиологът Ника Голдберг, медицински директор на програмата за здраве на женското сърце към университета в Ню Йорк.

От доклада става ясно, че изследователите са наблюдавали 276 двойки, за да разберат дали депресията е истинската причина за влошаване на здравето на хората с лош брак. Двойките са били на средна възраст или по-възрастни граждани на Юта, като повечето от тях са женени от дълго време - средно 27 години брак.

Изследователите откриват, че лошите взаимоотношения влияят зле на здравето - най-вече на жените. Жените с трудна връзка са по-податливи от другите жени на депресия. Плюс това те по-често страдат от метаболитен синдром, натрупване на рискови фактори като повишаване на кръвното налягане, високи триглицериди, ниско ниво на HDL (добрия холестерол), затлъстяване на стомаха и висока кръвна захар - всички основни стъпки по пътя към инфаркта и диабета.

"За мъжете ние не открихме връзка между негативните взаимоотношения в семейството и метаболитния синдром. Единствената връзка , която е свързана с това е депресивния синдром при тях.", каза Нанси Хенри, доктор по клинична психология на университета в Юта. "При мъжете с проблемен брак се проявяват само емоционални, но не и физически проблеми."

Въпреки че изследването не се е интересувало от религията на семействата, трябва да се спомене, че много от гражданите на Юта са Мормони, при които е по-малко вероятно да се разведат, от хората с други религиозни убеждения. "Тъй като в този щат в действителност спазваме традиционните ценности на брака, аз мисля, че нашите двойки оцеляват и остават заедно, без значение какво се случва", каза Нанси Хенри.

Масажни масла и есенции

Основното предназначение на масажното масло е да редуцира триенето и да предразположи към по-свободни движения по време на масажа. Комбинирането на точните масла с точните екстракти цели нещо повече от релаксиране на мускулите.

Когато купувате масажно масло, трябва да знаете, че не съществува "най-добро" такова. Въпреки че е необходимо да се убедите, че флакона, който избирате съдържа точно това, от което се нуждаете. Определени видове масажни масла и екстракти водят до определени резултати. По-леките съставки се абсорбират от кожата по-лесно. За сравнение – при използването на тежки масла има риск да изцапате дрехите си след масажа, защото много от тях попиват трудно в кожата.

В зависимост от целта на масажа, ще трябва да избирате и различни съставки.

Основни масла

Ако целта ви е класически масаж, по-добре да се спрете на някои от най-популярните масла – бадемово масло, масло от гроздови семена или кайсиеви ядки. Всички те са подхранващи, но неутрални:

- Бадемово масло – омекотява кожата.
- Масло от гроздови семена – подпомага регенерирането на кожата.
- Масло от кайсиеви ядки – уеднаквява тена на кожата.

"Тежки" масла

Някои "тежки" масла, като фастъченото, зехтина и маслото от авокадо са твърде плътни, за да бъдат абсорбирани от кожата. Те могат да бъдат размесени с някои от основните масла, ако целта е масаж на цялото тяло, или да се използват самостоятелно, ако не се налага многократно прилагане:

- Фъстъчено масло – използва се при артрит. Задължително трябва да се тествате за алергия.
- Масло от авокадо – характеризира се с високо съдържание на витамини А и Е.
- Зехтин – има подхранващ ефект.

Други масла с полезно действие

Маслата за специфична употреба могат да бъдат комбинирани или използвани директно върху проблемните зони.

- Жожоба - действа като балсам за кожата, косата и ноктите и е бързо абсорбиращ.
- Сусамово масло – антиоксидант и антисептик.
- Слънчогледово масло – леко и лесно абсорбиращо с кратък срок на годност.
- Шафран – овлажняващ ефект, също с кратък срок на годност.


Есенции

Дори неутралните основни масла могат да бъдат вариативни, да се смесват и така да се приобщят към есенциите. Различията между есенциите и чистите масла са в това, че първите са направени от различни концентрати – растителни екстракти в течна форма. Резултатът е много силно масло – често дори твърде силно, за да бъде използвано директно върху кожата.

Есенциите се използват в ароматерапевтичните масажи, за да добавят настроение и да създават определена атмосфера. Избират се съобразно целта на масажа:
- Подмладяване: подходящи са маслата със съставки от мирта, кедрово дърво, копър, кипарис, чаено дърво.
- Релакс: портокал, пачули, лайка, сандалово дърво, роза.
- Възбуждащ ефект имат маслата със съдържание на: евкалипт, лимон, бор, мента, иланг иланг.

По време на масаж са необходими само няколко капки от есенцията. Опитайте да подберете няколко аромата, за да съставите своя любима есенция, която ви кара да се чувствате така, както искате.

Spa и Релакс за двама

При условие, че сте решили да отделите време един за друг, да прекарате заедно един приятен уикенд без да мислите за работа, или пък искате просто да се насладите на присъствието си – можете да изберете Spa преживяването. Представете си – релаксирате заедно с масаж за двама... Това е начин да трептите в една и съща честота. Планирайте Spa уикенд, изберете подходяща дестинация и се подгответе да избягате с любимия човек. Винаги е романтично да си с този, когото обичаш на красиво място.

Занимания за двама

Нищо не скъсява дистанцията така както масажа. Когато се интересувате от условията в хотела, попитайте и дали имат стая за масаж за две масажни легла. Вероятно най-добрият избор е шведски масаж при условия, че за първи път сте на Spa уикенд, но съществуват още много варианти.

Специални допълнения

Spa хотелите и центровете предлагат и други романтични екстри, освен масажа, например различни предполагащи приятни изживявания добавки – камина, сауна, красива градина, басейн, джакузи, ароматерапия.

Обърнете внимание

Много Spa хотели имат отделни помещения за мъжете и жените, попитайте за това. Защото ако се окаже, че сте попаднали на такъв, вероятно ще имате твърде малко време един за друг между процедурите. Това особено се отнася за мъжете. Те по-рядко посещават такива места и често не са от предпочитаните им. Ако са с любимата си, това няма да има значение.

Spa уикендът е добър вариант да прекарате заедно малко време в приятна обстановка с единствените две цели – да се обичате и да си прекарате добре. Освен това Spa преживяванията са създадени за разпускане – на тялото и душата. Какво по хубаво си представяте?

6 от най- екстра-вагантните и скъпи SPA процедури

Грижата за духа и тялото ръководи производството и сферата на услугите с пълна сила. И това е правило от стотици години насам. От друга страна благосъстоянието принуждава богатите хора да търсят нещо различно и специално, което "услугите" чувстват като свое задължение да изпълнят.

Ето шест от тези екстравагантни и скъпи идеи, реализирана като SPA процедури:

1. Златна грижа за лицето

Като казваме златна имаме предвид точно това. За тази маска за лице се използва 24-каратово злато. Началото на терапията е датирано някъде в древността, така че предимството й е добре известно. Използването на злато като маска за лице, никак не е лесно – необходимо е то да бъде разтопено, дотолкова, че да може да се разстила върху кожата, без да я нарани. Използва се специална японска технология, която прави златото еластично. Тази процедура прави дълбоко почистване и хидратиране и кара кожата наистина да заблести като злато. Салонът се намира в Бевърли Хилс.

2. Масаж с диаманти

Диаманти на стойност $1 милион се разполагат по продължението на гърба и масажиста нежно ги притиска. Усещането вероятно е наистина диамантено! Това може да ви се случи в Калифорния.

3. Вана с бира

Ваната с бира се предлага в чешката пивоварна Chodovar. И защо ли точно в чехия?! Процедурата включва 20 минутно взимане на вана в помещението във Викториански стил, последвано от 25 минутна почивка, увити в специално одеало и 30-35 минутен масаж. Основна съставка във ваната е тъмната бира плюс активна закваска и смес от специални билки. Бирата снабдява кожата с витамини, протеини и захариди, омекотява я и я регенерира.

4. Да се потопиш във фонтан от вино

Във винената терапия се използва екстракт от гроздови семена, които имат свойството да съхраняват младостта. Богати са на полифенол, който от своя страна е мощен антиоксидант. Добавят се ароматни масла с допълнителни витамини за кожата. За разлика от терапията с бира в тази вие не се киснете, а по-скоро влизате в джакузи с бълбукащата течност, обогатена допълнително с екстракт от грозде и органични масла. Преди ваната се използва Cabernet Скраб за тяло, а след това медена терапия и горещи камъни и накрая – Sauvignon масаж. Тази процедура предлага Kenwood Inn & Spa.

5. Грижа за косата с хайвер

Днес в грижата за косата, в името на нейния блясък и здраве, се използват и продукти като хайвер и трюфели. Заради омега-3 мастна киселина, хайверът има дълбоко подхранващ ефект за косата и заради това в салон Hari's в Лондон е любима терапия за клиентите.

6. Педикюр с трюфели

В Aroma-Listic Day Spa and Salon в Калифорния могат да ви предложат бял шоколад, малини и трюфели, но не за десерт, а като част от SPA педикюра. Процедурата е наречена "Десерт без калории" и трае 60 минути.

Каква ли е цената на красотата? Вероятно толкова, колкото някой е готов да заплати. А дали масажът с диаманти или пък педикюрът с трюфели си струват цената знаят отново тези, които са се осмелили да я платят. Клеопатра се е къпала във вана с мляко и мед и е познавала маската за лице със злато. Днес Клеопатра е известна като една от най-красивите жени в историята.

Сложните думи в нашата козметика

Най-доброто нещо, което можете да направите, когато си купувате козметичен продукт е да се осведомите какво точно купувате. А когато става дума за разкрасяващи продукти и такива за защита за кожата често дори да прочетем етикета, едва ли можем да разберем какво означават всичките тези сложни термини.

Дори продуктите с натурални съставки често имат смущаващо неразбираеми етикети. Знаейки как да декодираме специалната терминология, може да ни помогне да разберем какво точно си купуваме.

Бъдейки осведомени за това какво слагаме върху кожата си, можем да си спестим не малко неприятности, резултат от неподходящо избрана козметика. Не е особено забавно да купуваме нови и нови продукти, докато открием подходящите за нашата кожа.

Има много съставки, които варират в различните продукти, но някои от тях се срещат в почти всичките. Последните играят съществена роля в поддържането на здравия вид на кожата:

Non-Comedonic

Можете да откриете този термин на всякакви разкрасяващи продукти и такива за грижа за кожата, особено в тези, предназначени за чувствителна кожа, за кожа предразположена към акне или други видове проблемна кожа. Използването на продукт, съдържащ Non-Comedonic означава, че порите ви ще бъдат предпазени от запушване.

Алантоин (Allantoin)

Алантоинът е ботаническа съставка, която често се среща в продуктите за грижа за кожата. Нейното предимство е способността й да успокоява раздразнената и зачервена кожа. Тази съставка е необходима на хора, които страдат поради чувствителност на кожата, акне, розацеа или екзема.

Аскорбинова киселина

Това е форма на витамин С и действа като мощен антиоксидант и освен това стимулира колагена в клетките на кожата. Аскорбиновата киселина може да се открие в продуктите за избелване на кожата, в такива случаи тя се намира под формата на L-аскорбинова киселина.

Алфа-хидрокси киселина и бета-хидроксикиселина

Алфа-хидроксикиселините са плодови киселини и действието им е свързано с ексфолиране на горния слой на епидермиса, възстановявайки влажността и повишавайки способността на кожата да абсорбира останалите съставки. Алфа-хидроксикиселините се използват в много продукти против стареене, както и в избелващи кожата продукти.
Бета-хидроксикиселините са органични киселини и са по-нежни в ексфолирането на мъртвите клетки от кожата, в сравнение с алфа-хидроксикиселините. Подходяща съставка са в продукти, предназначени за суха и предразположена към акне кожа.

Ретинол (Retinol)

Ретинолът може да бъде открит в състава на повечето продукти за грижа за кожата. Може да подобри текстурата на кожата, да уеднакви тена на лицето, да заличи фините бръчици, да коригира малки недостатъци и обезцветяване, както и да хидратира кожата. Ретинолът е производно на витамин А и е идеален за тези, чиято кожа реагира негативно на Retin-Aр, който може да бъде твърде агресивен за чувствителната кожа.

Специални съставки:

Колаген

Колагенът е една от основните съставки в продуктите против стареене. Той е отговорен за добрия вид на кожата и когато намалява количеството му, тя започва да се отпуска, появяват се първите признаци на остаряване.

Каолин

Каолинът е една от най-популярните съставки в продуктите за грижа за кожата и тези против стареене. Каолиновата бяла пудра силно хигроскопична и чрез нея се извлича замърсяването и токсините от кожата, като се освобождават излишните мазнини и остатъци.

pH

pH е акроним на potential hydrogen – измерва киселинността и алкалността на течни субстанции. Измерва се по скала от 1 до 14. Водата прирежава pH 7.

Хайверът в козметиката

Козметиката се обръща към природата. Все повече световни марки предпочитат натуралните съставки и така иновациите в областта са свързани с еко продуктите. Същевременно луксът е достатъчна предпоставка даден продукт да бъде класифициран като качествен. По съвсем естествен начин козметичната индустрия откри хайверът като силен компонент в грижата за кожата.

Всеки любител на деликатеси може да пренасочи вниманието си към новия начин на употреба на хайвера. Всеки, който смята, че това е разхищение, ще трябва да преосмисли мнението си. Добавянето на екстракт от хайвер към продуктите за кожа, гарантира изобилие от витамини и минерали, които подхранват кожата и освен това подпомагат редуцирането знаците на възрастта.

Хайверът, използван в козметиката представлява просто яйца на есетра. И като всички останали яйца е изключително хранителен.

От години козметичните компании произвеждат шампоани, които съдържат яйчена пудра, а жълтъкът е използван в маските за лице, заради стягащия ефект.

Всеки ден кожата ни е изложена на замърсяване, в резултат на което порите се запушват. Така кожата ни губи блясъка си и неусетно се появяват бръчки. Когато добавим и стреса от натовареното ежедневие – резултатът е просто ускорен процес на остаряване.

Иновативните технологии в козметиката са насочени предимно към борбата с тези външни врагове на кожата. Изследванията доказват, че хайверът предпазва кожата от замърсяване, почиства я, без да я изсушава и подпомага производството на естествен колаген от тялото.

Екстрактът от хайвер е идеалната съставка в продуктите за грижа за кожата, поради факта, че стимулира регенерирането на клетките й. Абсорбира се лесно и е особено ефективен в процеса на хидратиране и това го прави подходящ за чувствителни зони като тази около очите.

Регенериращата му функция наистина е значителна, поради високото си съдържание на протеини и аминокиселини (последните са основна съставка на колагена).

Какво представлява екстрактът от хайвер?

Екстрактът от хайвер се извлича от яйцата на есетрови риби. Те съдържат аминокиселини, структурирани така, че науката не може да ги копира точно. Това прави хайверът уникален.

Съдържание:

- аминокиселини – те отговарят за еластичността на кожата
- фосфолипиди – подпомагат регенерацията на клетките, повишават нивото на кислород, стимулират деленето на клетките, подобряват еластичността на кожата и участват в процеса на хидратиране
- витамини (А, Е, D, K, B1, B2, B6) и микроелементи – стимулират движението на клетките и клетъчното дишане, като подобряват микроциркулацията
- естествени хранителни за кожата съставки

Хайверът има силно благотворно въздействие върху кожата, като я предпазва от преждевременно състаряване, регенерира увредените клетки, като прониква дълбоко в слоевете й.

На каква кройка да заложим при избора на панталон

Панталонът, удобно и практично облекло за всеки, присъства както в мъжкия, така и в дамския гардероб и както винаги жените сме пак по-облагодетелствани в избора. За нас дизайнерите са измислили кройки според фигурата си всяка жена да се чувства удобно и шик. А коя точно кройка за коя фигура е подходяща, това сега ще споделим с вас:

- Ако сте с тесни рамене и широк ханш (типичната дамска фигура), то за вас е подходящ панталон с ниска талия и широки крачоли, което ще създаде впечатление за удължаване на силуета и няма да описва ханша ви!

- Имате широки рамене и тесен ханш ( тип мъжка структура)? - То тогава заложете на панталон тип цигара т.ест. прав изчистен с тесни крачоли може да е с ниска талия или средна таква.

- Ако имате коремче, ние ви съветваме да носите панталони със средно висока талия, в никакъв случай ниска и същото така строго забранена е и съвсем високата талия, тази която стига до под бюста, защото това ще подчертае недостатъците и ефекта ще е отрицателен, а средната талия ще обере точно това, което ви притеснява и ще подчертае онова, което трябва!

- Най-висока талия до под бюста също е препоръчителна кройка за по-слабите дами, хубаво е панталона надолу да е клош и може дори да се сложат тиранти, определено е много красиво и изящно...

- Чарлстонът, който отново се завръща на мода е подходящ за по-високите жени, подчертават дължината на краката, а на по-ниските този модел ще изиграе лоша шега, освен ако не са решили да компенсират с високи токове, това между другото е задължително условие за тези, които са решили да носят чарлстон!

Общо взето уважаеми дами от всичко написано до тук стигаме до извода, че за всяка фигура си има кройка, така че всяка жена независимо от недостатъците си, носейки подходящия панталон да изтъква само предимствата си!

Очите - огледало на душата

Очите, те са огледало на нашата душа, отразяват това, което чувстваме, изпитваме и дори онова, което се опитваме да скрием. Ако можехме да улавяме импулсите, които ни изпраща погледът, щяхме да знаем толкова неща за събеседника си, който и да е той... На практика това е напълно възможно и всеки, който положи минимални усилия може да предположи какво се върти в главата на отсрещния.

На пръв поглед звучи налудничаво, но е самата истина, имайте в предвид, че идеята не е да четем чужди мисли, а просто най-малкото да разберем дали събеседника ни е искрен с нас, или се опитва да скрие нещо.

Според психолози, когато разговаряте с някого, гледайте го право в очите и следете всяко тяхно движение, защото ако той/тя погледне на ляво и задържи там погледа си говорейки с вас, значи със сигурност ви лъже. Това е един доказан метод, чрез който дори полицейските психолози доказват вината или липсата на такава у задържания!

Очите изразяват нашето душевно състояние и говорят много повече от думите. Така например, когато сме тъжни, отчаяни или напрегнати, това проличава в самия ни поглед. Също така положителните емоции, които изпитваме, радост щастие и задоволство също ясно се чете в очите ни.

Не напразно съществува фразата "...погледни ме в очите и ми кажи истината..." чуваме я често, а много от нас също толкова често прибягват до нея, но ако не умеем да четем посланията на погледа, то едва ли ще узнаем дали ни казват истината.

Друг доказан начин, по който можем да разберем, когато ни лъжат е, когато събеседника ни съвсем целенасочено отбягва погледа ни, т.е. срамува се да ни погледне в очите.

Хубаво е да знаем всичко това, защото така ще се предпазим от измами, та дори и ако щете е добър вариант да разберем любимия/любимата дали ни казва цялата истина, защото на този свят едно от най-грозните неща е лъжата. Имунизирайте се срещу нея с обикновени средства, научете се да вниквате в очите на другия.

Няма коментари: