понеделник, 22 ноември 2010 г.

Да ускорим изгарянето на мазнини

Как да ускорим изгарянето на мазнини? Повечето ежедневни дейности като гледане на телевизия, домакинстване и дори спане изразходват енергия, но не в по-големи количества от тази, която дава храната.

да ускорим изгарянето на мазнини

Ключът към по-бързото изгаряне на мазнини е в това да увеличите потенциала за тяхното изразходване във всяка от дейностите, които вършите, от ежедневните задължения до сериозните тренировки. Разбира се, не е за подценяване похапването на храни, които ускоряват метаболизма. 
  • Храни, които ускоряват изгарянето на мазнини
Млякото ускорява изгарянето на мазнини, защото калцият, съдържащ се в него, е комплексен източник на въглехидрати, а те поглъщат енергията, когато са метаболизирани.
да ускорим изгарянето на мазниниОсвен това млякото поддържа стабилни нива на инсулина. Цитрусите (заради богатото съдържание на витамин С) също помагат, тъй като разтварят мазнините и намаляват натрупването им в организма. Зехтинът също е полезен за ускоряване на метаболизма, тъй като помага за поддържане на стабилни нива на холестерола. Пилешкото месо, сьомгата, спанакът,  доматите, тиквичките, зеленият фасул, краставиците, ананасът, прасковите, ябълките, крушите и т.н., са други храни, които ускоряват изгарянето на мазнините.
  • Тренирайте по-продължително
Ако перспективата за интензивна тренировка във фитнес залата или 15-километров джогинг в местния парк ви ужасява, опитайте да тренирате по-бавно, но продължително. Например, бързото едночасово ходене изгаря същото количество калории, както и половинчасовото бягане. Един час след като сте провели качествена тренировка, хапнете нещо здравословно, богато на протеини и въглехидрати, например сандвич със сьомга и салата. Така ще помогнете на тялото си за последващото изгаряне, при което то възстановява временната загуба на енергия чрез енергийните запаси от мазнини.
  • Прекарайте по-енергично деня си
Може да изгорите до 300 калории повече, само ако влагате повече енергия в начина, по който вършите ежедневните си дейности. Вместо да ходите бавно до работното си място, вървете с бърза крачка. Свършете онези стари, досадни домакински задачи, които отлагате отдавна – измийте прозорците, изтъркайте пода в кухнята, почистете градината и боядисайте спалнята. Търкайте усърдно и ще си осигурите тренировка. Защо да не започнете деня си развеселени, като потанцувате на няколко любими песни? А при следващото голямо пазаруване отидете пеша, вместо да шофирате или да хванете автобуса.
  • Развийте мускулатурата си
да ускорим изгарянето на мазниниИзползвайте тежести, независимо дали чрез фитнес уредите, в часовете за тренировка или като домашен фитнес. Трупането на мускули изгражда мускулна тъкан, която участва по-активно в метаболизма на мастната тъкан. Мускулите изразходват повече енергия от мазнините, просто за да съществуват.
Колкото повече мускули имате, толкова повече калории изразходвате, дори когато си почивате. Разбира се, това не означава, че трябва да се вманиачавате и да развиете бигорексия.
  • Тренирайте на интервали
Това не означава да прекъсвате заниманията си по средата, за да хапнете шоколад или да изпиете чаша кока-кола, а да тренирате на интервали. Може да ускорите изгарянето на мазнините, увеличавайки скоростта, напрежението или продължителността, дори за кратки интервали.
Ако вървите, плувате или карате велосипед, може да забавите темпото за около 15-20 минути, след това да го ускорите за няколко минути, после отново да го забавите и да вдигате скоростта на произволни интервали.

Не забравяйте, че в колкото по-добра форма сте, толкова повече се усъвършенства тялото ви в изразходването на своето „гориво“, което ви прави по-слаби и тонизирани. Колкото повече упражнения правите, толкова по-бързо ще видите резултатите.

Няма коментари: