
Полуфабрикатите са идеални за забързаното ни ежедневие и често присъстват в храненето ни под една или друга форма. Но нищо не може да се сравни с вкуса и здравословните качества на прясната и свежа храна.
Вече почти не остана “домашна манджа”, която да не се предлага под формата на полуфабрикат.

Трудно е да я упрекнеш, дори да си заклет почитател на домашната кухня, защото времето никога не стига, но за жалост храненето е сред първите потърпевши.
Полуфабрикатите са пълни с консерванти, оцветители, овкусители, подобрители и всякакви “Е-номера”. Почти всички оказват някакъв негативен ефект върху организма, но не всички са толкова опасни за здравето.
Бъдете особено внимателни с полуфабрикатите, на чийто етикет са обозначени фосфати (дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати), хранителните добавки Е 450, Е 451, Е 452, глутаминова киселина – Е 620 или натриев глутамат – Е 621.
С растителните белтъци, съдържащи се в соята, също трябва да се внимава, защото са с високо съдържание на фитоестрогени, които пречат на дейността на ендокринната система.
Когато посягате към рафта с полуфабрикати, задължително четете етикетите на продуктите. Удобството от бързото и лесно приготвяне, може да ви изиграе лоша шега.

Ясно е, че полуфабрикатите не могат да заместят домашно приготвената храна. Каквито и подозрения да имаме към съдържанието на храните, които консумираме, поне знаем, че ги приготвяме със собствените си ръце.
Докато при полуфабрикатите може да се доверим единствено на написаното на етикета, което не винаги отговаря на съдържанието в опаковката.
При всички случаи здравословното и балансирано хранене предполага включване на повече пресни и свежи продукти в менюто и избягване на полуфабрикати, независимо от състава им.
Няма коментари:
Публикуване на коментар