понеделник, 22 ноември 2010 г.

Полуфабрикати – измамно апетитни

Колкото повече полуфабрикати в храненето, толкова по-изкуствен начин на живот. Така че помислете добре следващия път, когато посегнете към рафта с полуготови пици, рибни пръчици, картофки, панирани месца и други апетитни полуфабрикати.

полуфабрикати - измамно апетитни

Полуфабрикатите са идеални за забързаното ни ежедневие и често присъстват в храненето ни под една или друга форма. Но нищо не може да се сравни с вкуса и здравословните качества на прясната и свежа храна.

Вече почти не остана “домашна манджа”, която да не се предлага под формата на полуфабрикат.
полуфабрикати - измамно апетитниИ вместо да отделя 1-2 часа в кухнята за готвене, съвременната домакиня, която междувременно е и работеща жена, съпруга и майка, предпочита да извади от пакета полуфабриката и да го приготви за няколко минути.
Трудно е да я упрекнеш, дори да си заклет почитател на домашната кухня, защото времето никога не стига, но за жалост храненето е сред първите потърпевши.

Полуфабрикатите са пълни с консерванти, оцветители, овкусители, подобрители и всякакви “Е-номера”. Почти всички оказват някакъв негативен ефект върху организма, но не всички са толкова опасни за здравето.

Бъдете особено внимателни с полуфабрикатите, на чийто етикет са обозначени фосфати (дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати), хранителните добавки Е 450, Е 451, Е 452, глутаминова киселина – Е 620 или натриев глутамат – Е 621.
С растителните белтъци, съдържащи се в соята, също трябва да се внимава, защото са с високо съдържание на фитоестрогени, които пречат на дейността на ендокринната система.

Когато посягате към рафта с полуфабрикати, задължително четете етикетите на продуктите. Удобството от бързото и лесно приготвяне, може да ви изиграе лоша шега.
полуфабрикати - измамно апетитниНе се подвеждайте по атрактивните опаковки и примамливи обозначения от сорта на “готово за 5 минути”. Четете внимателно, защото хранителните подобрители обикновено са изписани с дребен шрифт и са трудно забележими.

Ясно е, че полуфабрикатите не могат да заместят домашно приготвената храна. Каквито и подозрения да имаме към съдържанието на храните, които консумираме, поне знаем, че ги приготвяме със собствените си ръце.
Докато при полуфабрикатите може да се доверим единствено на написаното на етикета, което не винаги отговаря на съдържанието в опаковката.

При всички случаи здравословното и балансирано хранене предполага включване на повече пресни и свежи продукти в менюто и избягване на полуфабрикати, независимо от състава им.

Няма коментари: