понеделник, 22 ноември 2010 г.

Люти и пикантни храни – защо не?

Чудите се дали да включите люти и пикантни храни в диетичното си меню? Защо не! Лютите и пикантните храни изгарят повече енергия и топят мазнините. Освен това са полезни за здравето, но не винаги.

люти и пикантни храни - защо не?

Лютите и пикантните храни са неизменна част от националните кухни на повечето страни от Азия и Ориента. Перуанците консумират лютите чушки чили (Capsicum annuum) още от 6000 г пр. н.е. След като са пренесени в Европа, много бързо се разпространяват по целия свят. Лютите и пикантните храни присъстват и в българската национална кухня, най-вече чрез лютите чушки, лука и чесъна.
  • люти и пикантни храни - защо не?Люти и пикантни храни - ползи
Лютите чушки присъстват на българската трапеза целогодишно. През лятото ги предпочитаме сурови, а през зимата укрепваме имунната си система и се борим с простудите и инфекциите с люти чушки на туршия, сухи или смлени на пипер.

Лютите и пикантните храни съдържат много витамини (витамин А, С, Е и от групата В) и минерали (желязо, калций, магнезий, калий, фосфор), захари, протеини и фитонциди. Понижават холестерола, кръвната захар и кръвното налягане. Веществото капсаицин, което съдържат лютите чушки, е силен антиоксидант и ускорява изгарянето на калории в организма. Освен това лютите и пикантните храни са мощни афродизиаци и дори имат способността да убиват ракови клетки.   
  • Люти и пикантни храни – вреди
Лютите и пикантните храни са противопоказни при гастрит, язвена болест, колит, холецистит, нарушени функции на стомашно-чревния тракт и проблеми със задстомашната жлеза. Възможно е в тези случаи дори да предизвикат кървене. Въпреки че има хора, които успяват да излекуват язвата си с люти чушки, благодарение на стимулираното от тях отделяне на слуз в стомаха, който защитава стомашната лигавица. Съвременните специалисти все по-целенасочено добавят люти и пикантни храни към диетата, защото са всепризнати “фет-бърнъри”.

люти и пикантни храни - защо не?Лютото води до пристрастяване. Капсаицинът изгаря нервните окончания на езика и изпраща фалшиви сигнали за болка до централната нервна система.
Мозъкът реагира незабавно, произвеждайки  ендорфини и човек изпада в леко опиянение като след употреба на наркотици.
  • Люти и пикантни храни в диетата
Лютите и пикантните храни водят до изгаряне на повече енергия и ускоряват топенето на мазнините. Повишават сърдечната дейност, стимулират обмяната на веществата и подобряват терморегулацията. Доказано е, че при консумация на люти и пикантни храни, в следващите няколко часа се приемат с около 200 ккал по-малко.

Важно! Не бива да прекаляваме с консумацията на люти и пикантни храни, защото ако постоянно засилваме работата на храносмилателните жлези, те ще произвеждат по-големи количества стомашна солна киселина и смилателни ензими. Това води до разрушаване на  повърхностните слоеве на стомашната лигавица и до развитие на атрофичен гастрит.

Няма коментари: