Чудите се дали да включите люти и пикантни храни в диетичното си меню? Защо не! Лютите и пикантните храни изгарят повече енергия и топят мазнините. Освен това са полезни за здравето, но не винаги.
Лютите и пикантните храни са неизменна част от националните кухни на повечето страни от Азия и Ориента. Перуанците консумират лютите чушки чили (Capsicum annuum) още от 6000 г пр. н.е. След като са пренесени в Европа, много бързо се разпространяват по целия свят. Лютите и пикантните храни присъстват и в българската национална кухня, най-вече чрез лютите чушки, лука и чесъна.
Лютите и пикантните храни съдържат много витамини (витамин А, С, Е и от групата В) и минерали (желязо, калций, магнезий, калий, фосфор), захари, протеини и фитонциди. Понижават холестерола, кръвната захар и кръвното налягане. Веществото капсаицин, което съдържат лютите чушки, е силен антиоксидант и ускорява изгарянето на калории в организма. Освен това лютите и пикантните храни са мощни афродизиаци и дори имат способността да убиват ракови клетки.
Лютото води до пристрастяване. Капсаицинът изгаря нервните окончания на езика и изпраща фалшиви сигнали за болка до централната нервна система.
Мозъкът реагира незабавно, произвеждайки ендорфини и човек изпада в леко опиянение като след употреба на наркотици.
Важно! Не бива да прекаляваме с консумацията на люти и пикантни храни, защото ако постоянно засилваме работата на храносмилателните жлези, те ще произвеждат по-големи количества стомашна солна киселина и смилателни ензими. Това води до разрушаване на повърхностните слоеве на стомашната лигавица и до развитие на атрофичен гастрит.
Лютите и пикантните храни са неизменна част от националните кухни на повечето страни от Азия и Ориента. Перуанците консумират лютите чушки чили (Capsicum annuum) още от 6000 г пр. н.е. След като са пренесени в Европа, много бързо се разпространяват по целия свят. Лютите и пикантните храни присъстват и в българската национална кухня, най-вече чрез лютите чушки, лука и чесъна.
- Люти и пикантни храни - ползи
Лютите и пикантните храни съдържат много витамини (витамин А, С, Е и от групата В) и минерали (желязо, калций, магнезий, калий, фосфор), захари, протеини и фитонциди. Понижават холестерола, кръвната захар и кръвното налягане. Веществото капсаицин, което съдържат лютите чушки, е силен антиоксидант и ускорява изгарянето на калории в организма. Освен това лютите и пикантните храни са мощни афродизиаци и дори имат способността да убиват ракови клетки.
- Люти и пикантни храни – вреди
Лютото води до пристрастяване. Капсаицинът изгаря нервните окончания на езика и изпраща фалшиви сигнали за болка до централната нервна система.
Мозъкът реагира незабавно, произвеждайки ендорфини и човек изпада в леко опиянение като след употреба на наркотици.
- Люти и пикантни храни в диетата
Важно! Не бива да прекаляваме с консумацията на люти и пикантни храни, защото ако постоянно засилваме работата на храносмилателните жлези, те ще произвеждат по-големи количества стомашна солна киселина и смилателни ензими. Това води до разрушаване на повърхностните слоеве на стомашната лигавица и до развитие на атрофичен гастрит.
Няма коментари:
Публикуване на коментар