понеделник, 22 ноември 2010 г.

Думите и действията в любовта

На думи всеки е добър, но колко са тези, които материализират думите и ги потвърждават с действия. Най-лесно е да омаете някого с романтични думи, но с думи не можете да го задържите. Любовта изисква действия, украсени с думи.

Думите и действията в любовта
Любовта е нещо повече от чувство, страст, привързаност, приятелство и красиви думи. Истинската любов изисква компромиси и жертви, стремеж да угодите на партньора си, дори, ако това означава, само да му донесете чаша вода или да отидете до магазина вместо него.

Малките жестове, а не великите Думите и действията в любовталюбовни подвизи, са може би най-важните и запомнящите се. Винаги си личи, когато сте обичани, именно по малките жестове от любов – целувка за лека нощ или за добро утро, прегръдка в труден момент или пък кутия шоколадови бонбони, когато сте тъжни.

Някои мъже обаче смятат, че колкото по-грандиозно е действието от любов, толкова повече обектът на желанията им ще го оцени. Не винаги обаче големите подвизи се асоциират с голяма любов, така че внимавайте, когато някой започне да ви сваля звезди по зашеметяващ начин, да ви купува най-скъпите бижута,  дрехи и да ви води на най-скъпите ресторанти и курорти. Понякога предложението за простичка разходка по плажа е пропито с повече любов от това да получите златно колие.

Други пък са царе на романтичните речи и обясненията в любов. Тези Дон Жуановци могат да ви накарат да се почувствате най-красивата, най-прекрасната, най-невероятната и единствената, но до тук. Така че се пазете от подобни мъже тип „въздух под налягане“. От тях любов и внимание, освен думи, надали ще получите. А думите излитат, а действията остават.
Други пък ще кажат „Думите излитат, написаното остава.“ Преди години е нямало e-mail-и и sms-и. Писали са се любовни писма и до ден днешен има хора, които прилежно си ги пазят и им се наслаждават от време на време. Сега обаче е трудно да видиш влюбени, които си пишат и пращат хартиени писма. Обясненията  в любов стават по електронната поща или през телефона във вид на текстови съобщения, които  също прилежно се съхраняват и препрочитат.

Думите и действията в любовтаСъобщенията и писмата обаче пак си остават в графата думи, така че не бързайте да си „подарявате сърцето“ на човек, който пише невероятни съобщения, писма, провеждате прекрасни разговори по чат канали, но като стане дума за излизане, той или не се появява, или е ужасно пасивен, сякаш това не е човека, с който сте си писали.

Разбира се, винаги го има изключения от общото правило. Все повече са двойките, които са се запознали точно по интернет и са се влюбили в начина, по който отсрещният човек им говори. Точно такъв е сюжетът на „Лекарство против северния вятър“ и „Седмата вълна“ на Даниел Глатауер – две книги, които разказват за случайното познанство по e-mail между мъж и жена, които взаимно откриват любовта на живота си. Авторът описва едно ново измерение на любовта и го описва така: „Писането е като целувка, но без устни. Писането е целувка между два интелекта.“

В реалния живот обаче съществува едно трагично разминаване – в едни и същи думи различните хора влагат различни неща. За някои „Обичам те!“ са две ужасно силни думи, които не се казват току така, други пък ги изричат без каквито и да са задръжки на всеки, който искат да омаят. И ето така много хора остават излъгани и така се раждат много любовни драми, в които единият от двамата се чувства безкрайно обичан, защото непрекъснато му казват „Обичам те!“, а другият само отлага раздялата и чака удобен момент, за да премине към следваща свалка и връзка.
Думите и действията в любовта
„Представете си каква тишина щеше да стане, ако хората говореха само това, което знаят!“ е казал писателят Карел Чапек. Що се отнася до любовта, тази мисъл би звучала така: „Представете си колко повече щастие и по-малко наранени сърца щеше да има, ако хората казваха това, което наистина чувстват!“

Няма коментари: