понеделник, 22 ноември 2010 г.

Страх от обвързване

Страх от обвързване и страх от отхвърляне и самота са взаимно подхранващи се страхoве. Мъжете са тези, които по-често изпитват страх от обвързване, който пък подклажда страха от изоставяне при жените. А това води до един болезнено затворен кръг.


Страх от обвързванеСтрах от обвързване при мъжете?

Страхът от обвързване е по-често срещан при мъжете и по-точно страхът да изгубят свободата си. Обвързването е свързано с компромиси и отговорност, която мъжете трудно поемат. Да се лишат от флирта, секса за една нощ с различни жени, купоните до зори е висока цена, която не винаги са склонни да платят. А, щом чуят думичката „брак“, си представят затвор, решетки и белезници, с които жените ще ги оковат. Много мъже приемат семейния живот като присъда и край на щастливия им ергенски живот. Това усещане събужда чувството им за самосъхранение и страхът им от обвързване, който ги кара панически да бягат от сериозните връзки. Самата мисъл за обвързване ги уморява и задушава.

Когато обаче мъжът има връзка и в същото време изпитва страх от обвързване, се стига до момент, в който мъжката несигурност води до отключването на страха от самота, отхвърляне и изоставяне при жената. А в стремежа да запази хармоничните отношения с партньора си, жената още повече задушава мъжа с внимание и любов. И на практика се стига до един затворен кръг, в който всеки се състезава да преследва собственото си щастие, а всъщност любовта сякаш остава извън полезрението на партньорите. Стига се до взаимно нараняване, а впоследствие и до раздяла.
Страх от обвързване
Имайте предвид обаче, че стремежът към свобода е нещо съвсем естествено и, че страхът от обвързване при мъжете, не означава непременно, че не ви обича. Така че не притискайте половинката си и не го изнудвайте да ви повтаря „Обичам те!“ и да говори в множествено число „Ние“ вместо свободолюбивото до скоро „Аз“. Покажете му, че го разбирате, зачитайте личното му пространство и го оставете постепенно да свикне с мисълта, че вече споделя живота си с вас и това напълно го удовлетворява. Не го притискайте с планове за бъдещето. Покажете му, че сте самостоятелна (в началото на връзката това особено много привлича мъжете) и зряла жена, което ще го накара самият той отново да се почувства свободен.  Особено в началото на връзката ви не го възпрепятствайте да излиза с приятели, не му дръжте сметка с кого говори и се опитайте да не го ревнувате (поне явно).

Страх от обвързване при жените?

Жените доста по-рядко страдат от страхСтрах от обвързване от обвързване. В общия случай жените по-скоро са вманиачени на тема обвързване. Когато биологичният им часовник започне да тик-така, темата за обвързването и брака се превръща във фикс за тях.

Когато обаче жената има тежко любовни минало, е възможно да се зароди страхът от обвързване, който да прерасне в страх от изоставяне и страх отново да останете сами. „Какъв е смисълът да подарявам отново сърцето си някому, когато рано или късно този някой ще го захвърли?!“ е мисълта, която терзае много жени, претърпели множество любовни неволи.

Страхът от обвързване може да се отключи и още в детските години, ако редовно сте били подлагани на стреса от непрестанни скандали между родителите ви и сте били свидетели дори на малтретиране в семейството си. Децата, чиито родители са се развели, също е твърде възможно впоследствие да страдат от страх от обвързване. Той е може би една от причините са сключването на брак все по-късно.

Но бягайки от обвързването всъщност отхвърляте възможността да постигнете собственото си щастие. То трябва да се преследва или поне му дайте възможност да само да ви намери. Ако не отворите сърцето си за любовта, няма как тя да ви дойде на гости. Водете се от мисълта, че „ако искате да ви обичат – обичайте!“
Страх от обвързване
А ако страхът ви от обвързване е трудно преодолим, просто не започвайте поредната връзка с прекалено големи надежди (че това е Мъжът, че ще се омъжите за него, че ще имате деца от него и всичко ще е като в приказка). Оставете се по течението и чакайте попътен вятър. Рано или късно такъв ще ви настигне.

Няма коментари: