неделя, 17 октомври 2010 г.

Урок по самооценка

За да имате добро психическо здраве, е нужно да притежавате адекватната самооценка. Това означава да мислите положително за себе си, да не се нуждаете от потвърждение от страна на други хора. Такава самооценка предполага също, че вие умеете да настройвате себе си позитивно – при необходимост да успявате да повишите настроението си, като си кажете, че сте страхотна жена и искрено вярвате в това.
За да успеете да повишите самооценката си, е необходимо да откриете причината, поради която не сте достатъчно уверена в себе си. Ако смятате, че не сте достатъчно привлекателни, то причината за това може да е, че постоянно се сравнявате с други. Същото важи и за успехите, които (не) сте постигнали. Първо трябва да престанете да вършите това и да повярвате, че всеки човек е уникален и има собствените си достойнства. След това трябва да откриете вашата уникалност и да започнете да се опитвате да я проявявате максимално.
Ако причината за ниската ви самооценка е в това, че се чувствате самотни, вместо да се хващате като “удавник за сламка” за всяка отворила се възможност за отношения, се заемете с изграждането на контакти. Започнете да общувате по-интензивно с приятели, познати, роднини. Това ще ви помогне да престанете да се чувствате никому ненужни.
При повишаването на самооценката особено важно е да “настроите” правилно себе си в сексуалните отношения. Трябва да свикнете с мисълта, че основното – това са вашите чувства и желания. Ако попаднете в ситуация, в която партньорът ви ви кара да направите нещо, което не ви се нрави, откажете на момента. Учете се да отказвате – този навик е много полезен по отношение развитието на самооценката.
В отношенията е необходимо честно да си отговорите на въпроса какво всъщност искате за себе си? И ако видите, че партньорът ви не може да ви даде това, от което се нуждаете, прекратете връзката си с него.
И накрая – редовно си казвайте, че заслужавате повече и никой няма право да иска от вас да правите неща, които не са ви по вкуса. Вашето тялото, сърце и душа принадлежат само на вас и само вие решавате какво бихте и какво не бихте направили с него.

Няма коментари: