вторник, 5 октомври 2010 г.

8 стъпки към усмивката на мечтите ти

Кой е казал, че красотата не изисква всекидневни упорити грижи? Ако някой го твърди, бъди сигурна, че много безсрамно се будалка с теб. За да се сдобиеш с красива усмивка като тези, на които се наслаждаваш по билбордовете, трябва да положиш доста повече грижи за зъбите си от просто миене и инцидентни посещения при зъболекаря. Cosmo ти предлага кратък списък с основните неща, които трябва да предприемеш и избягваш по пътя към прекрасната усмивка.
1. Избягвай газираните напитки!
От газираните напитки (в това число се включват диетичните им разновидности, както и содата) зъбите ти изглеждат по-зле отколкото всъщност са. Те са толкова окислени, че дори могат да разградят горните слоеве на зъбния емайл. На всичкото отгоре често имат богато съдържание на фосфор – минералът, който неутрализира калция от костите ти, ако прекалиш с консумацията му. Някои учени даже твърдят, че фосфорът е способен да отслаби челюстта - това повишава риска от загуба на зъби. Не минаваме без конкретни примери на много млади хора, чиито зъби са в пъти по-разрушени от тези на по-възрастни от тях. Всичко това е следствие от лошите им хранителни навици - поемане на много газирани напитки и неприемане на нужното им количество калций.

2. Дъвчи храната си!
Храните, които изискват повече дъвчене като ябълки, моркови и целина – почистват зъбите по естествен начин, а пък спанакът, марулята и броколите предотвратяват замърсяването като създават предпазен слой върху зъбния емайл, който се превръща в нещо като „бариера“ за бактериите. Главните замърсители със сигурност ще вземат своите жертви сред зъбите ти, затова избягвай чая, кафето, червеното вино, кърито и прекалено цветната храна като черешите например (всъщност всичко, което би оставило незаличимо петно по бяла тениска не е подходящо за хапване, ако искаш искряща усмивка)! Под тяхно въздействие емайлът потъмнява и на зъбите се появява пигментация, за чието премахване трябва да отидеш на, сигурни сме, крайно неприятното за теб посещение при стоматолога.

3. Не употребявай наркотици!
Не, няма да говорим за фаталните последици от тях, това е вече предъвкана тема и знаеш рисковете, надяваме се. Лошото е, че освен на здравето, вредят и на усмивката ти! Екстазито например причинява увреждания на челюстта. 60% от употребяващите го страдат от износване на зъбния емайл, проблем, който се среща при едва 11% от тези, които незлоупотребяващите. Кокаинът стрит във венците пък ограничава притока на кръв, наранява тъканите и възпрепятства подхранването на нервните влакна около зъбите.

4. Откажи цигарите!
Пушенето вреди не само на здравето, но и на усмивката ти! Причинява лош дъх и унищожава зъбите! Благоприятства развитието на рака на устната кухина и повишава риска от заболявания на венците, защото влошава кръвоснабдяването им и подхранването на нервните влакна около зъбите. Пушенето на кутия цигари всеки ден в продължението на 10 години може да причини загубата на 10% от твърдостта на костите. Дългогодишните изследвания доказват, че най-честата причина за загуба на зъби при хората от 19 до 40 години, е употребата на повече от 15 цигари дневно.

5. Избягвай стреса и релаксирай!Несъзнателното скърцане със зъби (Бруксизъм) се случва на един от всеки десет човека. Най-често е предизвикано от стрес и безпокойство и може да доведе до зъбни увреждания и смъкване на венците. Зъбите се избутват и след това захапката се нуждае от корекции.
Най-честите му изяви се проявяват късно през нощта и най-често са несъзнателни. Попитай партньора си дали не го правиш несъзнателно. Ако имаш бруксизъм, ще са налице следните знаци -  болка в устата, челюстта и лицето, ограничено движение на челюстта, възпалени венци и износени зъби. Според учените, за да го предотвратиш трябва да релаксираш ползотворно преди лягане и да помолиш зъболекаря си за специални предпазители, които да носиш по време на сън.

6. Внимавай с избелването на зъбите!
Професионалното избелване няма да увреди зъбите ти, но някои методи за целта като содата за хляб и различните прахове за пушачи са силно окислени и могат да причинят загуба на част от зъбния слой и чувствителността.

7. Спри да гризеш ноктите си!
Този отвратителен навик не само превръща ръцете ти в грозно допълнение на хубавата ти външност, ами уврежда и зъбите! Гризането на ноктите отслабва емайла и основната част на зъбите ти остава непредпазена от влиянието на всякакви вредни фактори. Имай предвид, че основната част на зъбите е доста по-мека от емайла и се износва от вредни навици като гризане на нокти, отваряне на бутилки и прочие.
Средният зъбен слой се разгражда доста по-лесно от емайла, който от своя страна е доста лесно податлив на чупене и нацепване. Затова внимавай, ако не искаш зъбите ти да са неравни, счупени и непривлекателни, а сме убедени, че никак нямаш подобни желания, нали?

8. Почиствай зъбите си правилно!Е, не се съмняваме, че редовно и старателно миеш зъбите си... но дали е правилно ще трябва да провериш сама.
Знаеше ли, че за добро почистване на зъбите са ти нужни най-малко 2 или 3 минути? Милиони бактерии живеят в устата ти, гадно, но факт. Изхранват се от храната, която е останала по зъбите ти и за да ги изгониш от „леговището“ им трябва да почистиш идеално зъб по зъб, а за това са ти нужни поне 2 минути. Хубаво е, също, поне по веднъж на ден да почистваш междузъбните пространства с конци за зъби, защото това е предпочитано укритие на замърсителите, които причиняват кариеси. Дотук добре, разбрахме се за миенето, но се оказва, че миенето на зъби си е цяло изкуство! Освен всичко трябва да внимаваш да не натискаш прекалено силно зъбите си, защото така може да увредиш зъбите и венците си и е не по-малко вредно от бактериите.
Един бърз съвет: зъбната ти хигиена е много важна, затова, ако си някъде навън и нямаш възможност да се добереш до жизнено необходимата ти четка за зъби, можеш да приемеш алтернативен вариант – обилно изплакване с вода и след това дъвка без захар. Дъвката благоприятства слюнкоотделянето, а слюнката действа като естествена плака в борбата със замърсителите.

Няма коментари: