вторник, 5 октомври 2010 г.

10-те най-добри начина да отслабнеш

Гладуването е мъчение, а и не носи резултати в дългосрочен план. За сметка на това тези лесни навици ще ти помогнат в борбата с гадните тлъстинки, които се лепят все където не трябва!

10-те най-добри начина да отслабнеш
Стига да е поднесена правилно, здравословната храна може да бъде също толкова вкусна колкото чипса.
Не се налага свалянето на излишни килограми да ти вгорчава живота. Изгради си поне три от тези полезни навици – адски лесно е да ги вместиш в ежедневието си – за да бъдеш по-слаба и здрава. На всичкото отгоре ще запазиш формата си и занапред.
1. Хапвай с акъл
На времето похапването между храненията беше хит сред отслабващите. Днес обаче диетолозите добре знаят, че е по-добре да задоволиш апетита си с нещо здравословно, отколкото да не обърнеш внимание на желанията си и да рискуваш да прегладнееш и да се натъпчеш с боклуци по-късно. Най добрият избор са засищащи и богати на протеини храни като парче обезмаслено сирене, 50 грама ядки, плод или среден размер купичка с варени зеленчуци.
2. Изключи телевизора
Според последните проучвания, ако вечеряш докато гледаш любимите си сериали или предавания, рискуваш да поемеш 40 % повече калории, отколкото по принцип. Извършването на всякакви други дейности – sms-и, чатене, шофиране – които те разсейват от това, че се храниш, също ще стане причина за преяждане. Вместо това превърни всяко хранене в ритуал. Сипвай храната в чиния, гарнирай я красиво и си създай уютна трапеза дори, когато си сама.
3. Качвай се на кантара всеки ден
Ако обичайното ти тегло се повишава няколко поредни дни, това е сигурен знак, че трябва да намалиш количествата храна, които поглъщаш или да увеличиш часовете, които прекарваш в тренировки.
4. Грижи се за фигурата три пъти седмично
Прави лицеви опори, напади и клякания поне по 5 минути (с интервал от 30 секунди между упражненията), за да поддържаш мускулната си маса. Колкото повече мускули имаш пък, толкова по-бърз ще бъде метаболизмът ти и всекидневно ще гориш повече калории с по-малко усилия.
5. Вдигни си мобилния
Следващият път, когато ти се прияде определена храна, по-добре извади телефона си и звънни на някоя приятелка, за да я питаш как е. Диетолозите твърдят, че пристъпите на неудържим глад обикновено траят неповече от 5 минути, така че докато говориш по телефона ще се справиш с нуждата да се нахвърлиш на някоя ужасяващо калорична вкусотия.
6. Устройвай си голяма балансирана закуска
Ако сутрешното ти хапване е съставено най-вече от въглехидрати и протеини и малко мазнини, това ще поддържа нивата на кръвната ти захар стабилни. По тази причина едва ли ще огладнееш скоро, а и си много по-малко склонна да прекалиш с храната на обяд. Насочи се към нещо засищащо и вкусно като яйчни белтъци с крехко месо и една-две препечени филийки пълнозърнест хляб.

10-те най-добри начина да отслабнеш7. Внимавай с чашкитеЕдин на пръв поглед невинно изглеждащ Cosmopolitan или Mojito може сериозно да увеличи дневния ти прием на калории без да направи нищо срещу засищането на апетита ти. Глези се с алкохол само през уикендитеи се придържай само към чаша вино или водка със сода. Това са единствените питиета, които съдържат по около 100 калории на питие.

8. Хапвай плодове поне два пъти на ден
Плодовете не съдържат мазнини и са съставени най-вече от вода, затова започни от тях, за да запълниш стомаха си и да не оставиш много място за по-калорични храни. И не се побърквай заради въглехидратите, които се съдържат в плодовете – тук става дума за „добрите въглехидрати“, които освен това съдържат огромни количества здравословни фибри.
9. Поспивай си
Ако си лягаш само 30 минути по-рано и ставаш също толкова време по-късно от обикновено, това със сигурност ще подобри избора ти за храна през деня. На всичкото отгоре, когато си добре отпочинала, едва ли ще се поддадеш толкова лесно да се натъпчеш от умора или стрес.
10. Визуализирай слабото си тяло
Когато усетиш, че волята ти се пречупва, опитай да се сетиш как си изглеждала в периодите, когато се чувстваше и изглеждаше слаба. Визуалната мотивация ще те накара да се съсредоточиш върху килограмите, към които се стремиш и ще ти напомни, че целта ти е постижима щом веднъж си успяла да я достигнеш.

Няма коментари: