събота, 14 август 2010 г.

(Без)опасни ли са проходилките?

(Без)опасни ли са проходилките?


За да решиш дали твоето дете има нужда от веселата мобилна играчка, събрахме за теб ценни мнения и препоръки за предимствата и недостатъците й.
ЗА! проходилките
  • Забавляват малчугана 
    Всяка нова играчка е интересна и забавна. Със сигурност и твоето малко съкровище няма да остане безразлично към новата придобивка. Повечето проходилки вече се предлагат не само с музикални мелодии, а с цял панел от занимателни играчки. Така че, малчуганът със сигурност няма да скучае.
     
  • Развиват детското любопитство 
    В проходилката детето успява да види нещата в нова перспектива и да си набележи нови полета за изследване. Не се учудвай, ако кухненските щкафове и чекмеджета се окажат любимото му място за игра, когато вече е „на свобода“.
     
  • Подпомагат прохождането 
    Макар да е спорно дали проходилките учат детето да ходи, те със сигурност му помагат да се чувства по-уверено в първите си стъпки. За по-големите бебоци са подходящи и т.нар. играчки за прохождане – тип колички или автомобилчета, зад които детето се хваща за опора и може свободно да се разхожда из стаята.
     
  • Глътка въздух за теб 
    Ето и най-големият плюс :). Ако малкият палавник не спира с пакостите и едва се задържа вече в кошарата за игра, като че ли е е дошло време за проходилката. В нея хлапето ще може свободно и безопасно да изразходва своята неизчерпаема инергия. А ти за кратко ще успееш да си починеш.Против! проходилките
  • Ограничават пълзенето 
    Повечето бебета се учат да пълзят на възраст между 6 и 10 месеца. Този етап от развитието на детето е особено важен за предстоящото прохождане. Малчуганите изучават движенията на тялото си. Доверяват се на естествения си стремеж към мобилност. Научават се да пазят баланс, развиват координацията между ръцете и краката и заздравяват мускулите си. Докато в проходилката получават лъжливото усещане за увереност в собствените си сили...
     
  • Заместват  ходенето с опора 
    Много от децата, които не са ползвали проходилка, също прескачат етапа с пълзенето, без това да се отразява на тяхното прохождане. По-важно е мъничето да има възможност да се научи да се изправя само и да стои стабилно на крачетата си. Тогава то ще започне да крачи смело,  използвайки различни предмети за опора. Това се нарича „кръжене” и е необходим етап, предхождащ първите самостоятелни стъпки. Хубаво да оставиш хлапето да се движи из стаята не само на колела, а подпирайки се на различни мебели, предмети, стени и т.н. Така то придобива някои съществени умения и движения – „научава се” да пада безопасно: прикляква, подпира се на ръце, изправя се или просто сяда.
     
  • „Учат” детето да се вози 
    Не се замозалъгвай, че проходилката е добър учител по ходене. Докато хвърчи от единия край на стаята до другия, твоето мъниче безспорно се забавлява, но надали се подготвя за първите си стъпки. Ще забележиш, че често малчуганите се засилват с проходилката, а след това вдигат крачетата си, за да могат да се пързалят на воля. Това, на което детето се учи, е да се вози.
     
  • Преобръщат се 
    Ако проходилката не е достатъчно стабилна или пък малкият палавник няма спирачки, бъди подготвена за евентуални падания и преобръщания. Повечето такива инциденти не крият голяма опасност, но пък може хлапето да се уплаши от падането и след това да не пожелае дълго време да се опитва да ходи.
     
  • Ограничават детето
    Колкото и модерен да е музикалният панел с играчки, нека си признаем, че в проходилката малчуганът е като във весел затвор. Нещата, които са на една ръка разстояние, бързо омръзват. А така желаната тенджера на мама, скрита в най-долното чекмедже, си остава недостижима мечта :).

Нужно е да знаеш...
Как да направиш разходката на колела забавна?
  • Избери стабилна проходилка с широка основа на поне 6 колела, както и с възможност за регулиране на височината според възрастта на бебето. Тапицираната седалка е допълнително условие за удобство.
  • Не избързвай, изчакай детето да се научи да седи стабилно. Към 7-ми-8-ми месец можеш да започнеш с първите опити.
  • Първоначално оставяй малчугана за кратко в проходилката, като постепенно в следващите дни увеличаваш времето.
  • Разчисти подходящ терен без препятствия. Така ще избегнеш опасните падания и преобръщания.
  • Проверявай често проходилката за евентуални повреди – здрава ли е седалката, всички колелца ли са на мястото си, стабилна ли е конструкцията.
  • Не оставяй малчугана прекалено дълго „на колела”. Ако ти показва, че вече се е уморил, дай му почивка.
  • Винаги наблюдавай своето дете, докато се „пързаля” из стаята.
  • Избягвай да използваш проходилката навън. Дори и най-хубавата детска площадка не е безопасна.
  • Понякога скривай проходилката от погледа на малчугана. Нека хлапето поиграе и на свобода.

    Няма коментари: