събота, 11 септември 2010 г.

Медитация за начинаещи

 Медитация за начинаещи
Снимка: Dreamstime

Техниките за дишане по време на медитация, освобождаване на напрежението чрез повтаряне на мантри в пози със странни имена винаги са предизвиквали в мен усещането за нещо много мистично и загадъчно.
Много по-логично и лесно ми се струва да прогоня стреса, неприятните мисли и емоции с кофичка истински ванилов сладолед или черен шоколад.
Но тъй като рубриката е за антистрес и начините за неговото намаляване реших, че малко мистичност няма да навреди и затова ви предлагам няколко стъпки в медитация за начинаещи с конкретна цел - преодоляване на гнева и болката, причинени от друг човек.
Първо на всеки етап трябва да отделите достатъчно време без да бързате, второ настанете се удобно в седнало положение с изправен гръб и се опитайте да се концентрирате максимално, следвайки ритъма на дишането си.
Най-добре пробвайте този тип медитация у дома и не подхождайте с мисълта, колко неловко бихте се чувствали, приемете го като експеримент, роля, в която да се вживеете само за няколко минути.
1 етап
Повтаряйте името си бавно или просто се опитайте да визуализирате себе си, така че да „почувствате“ присъствието си. Освободете напрежението, когато издишвате и се изпълвайте с обич и нежност към самите себе си при всяко вдишване.
2 етап
Насочете всичките си положителни чувства към човека, който ви е наранил или обидил с нещо, като мислено му пожелаете здраве, щастие, късмет и успехи, без лоши чувства и без капка негативизъм.
3 етап
Мислете си с нежност за всички хора, които познавате и ви заобикалят всеки ден в работата или у дома при всяко вдишване и издишване. Почувствайте как раздавате доброжелателност и не мислите нищо лошо на никого.
Накрая вдишайте дълбоко и отворете бавно очите си, ще почувствате облекчение и хармония. Усмихнете се на себе си и не забравяйте да се усмихвате по-често на хората около вас!
 

Няма коментари: