събота, 11 септември 2010 г.

На 50 млн. души се ражда един гений

Всеки родител иска да разбере гениално ли е детето му. Затова се научете да го наблюдавате. Надарените деца с по-голямо желание се занимават със свои си "научни" работи. Интересът им към игрите с връстниците е на заден план. Гениалността е начин да намериш нестандартни решения и да мислиш различно от установените правила. Затова и вундеркиндите имат проблеми с общуването с другите деца. Те прекалено много говорят, постоянно поправят връстниците си и вместо хумор използват сарказъм.Гениалните деца понякога могат да бъдат невнимателни, груби или своенравни. Те често предявяват прекалено много изисквания към околните и затова в живота често са самотни. На 50 млн. души се ражда един гений.
Според статистиката на 50 млн. души се ражда един гений. Генетиците обаче твърдят, че от 100 хил. новородени едно е надарено свише. Всъщност няма точни критерии за определяне на гениалността. Но няма родител, който поне веднъж в живота си да не си е помислял, че отглежда вундеркинд.
На 50 млн. души се ражда един гений
Гениите са внимателни събеседници. Те проявяват интерес към всяка нова информация и любопитството им е огромно към всичко, което се случва по света. За надарените хора е характерна толерантността към чуждото мнение. Неслучайно има и такава поговорка: "Умният може да промени мнението си, глупакът - никога". Колкото едно дете е по-близо до гениите, толкова то е по-грижливо и любвеобилно. В характера им обикновено липсват три доста неприятни качества. Те не обичат да хленчат, да капризничат и да се оплакват. Надарените са независими, способни са да се грижат за себе си и имат силно чувство за собствено достойнство. Гениите са много интересни хора, които уважават другите, но и към тях изискват да се отнасят с нужното уважение.
Повече от половината признати гении са имали среден и нисък успех в училище или са били двойкаджии. Може би защото там не им е интересно. Айнщайн например е бил смятан за посредствен ученик. За да се изяви талантът на едно дете, то не бива да скучае в училище, но и не бива да учи на предела на възможностите си. Геният може да види общото в частното и има изострено чувство за наистина важното. Признак за надареност е и необикновената способност да преодолява трудностите.
Специалистите предлагат един много лесен начин да разберете имате ли гений вкъщи. Тестът е за деца от една до четиригодишна възраст. Поставете огледало пред детето и го помолете да си покаже носа. Ако покаже носа върху себе си, значи е гений. Ако го покаже в огледалото, значи геният е скрит някъде много дълбоко

Няма коментари: