събота, 11 септември 2010 г.

Дракон обитавал нашите земи преди 70 млн. години

Дракон обитавал нашите земи
Преди около 70 милиона години дракон обитавал нашите земи в древността. Останките му бяха намерени в съседна Румъния, но по всяка вероятност е кръстосвал и българките земи, тъй като по онова време съседката ни и България са представлявали островен архипелаг.
И всъщност драконът представлявал дребен хищен динозавър, събрат на свирепите велосираптори. Връзката с дракона идва от наименованието, което са му дали открилите го учени – Balaur bondoc, означаващо именно набит дракон. Той бил много по-мускулеста машина за убиване от велосираптора и имал не един, а два големи нокътя на всеки крак, с които е разсичал жертвите си.Освен това размерите му са били около 2 метра височина като е можел да убива и плячка с много по-големи размери от неговите.
С тази структура на скелета учените смятат, че Balaur bondoc е разчитал далеч повече на силата си, която е притежавал, отколкото на светкавичните движения, каквито притежавал велосирапторът.
Умирайки драконът е оставил със себе си и още няколко скелета с по-дребни растителноядни динозаври, които имали размерите на днешните крави и които са му послужили за храна.
Внушителният хищник ще прероди фантазиите на любителите, които ще родят какви ли не истории за него.Динозавърът е откритие на геолога Матиас Времир от Трансилванската музейна асоциация. Останките представляват частично запазен скелет с кости от преден и заден крайник, бедрена кост, гръбнак, ребро и опашни кости.
Археолозите са открили останки от дребни растителноядни динозаври с размерите на крава на мястото, на което са открили стелета на дракона.

Няма коментари: