събота, 11 септември 2010 г.

Най-популярните нарушения на съня

Най-популярните нарушения на съня


Най-популярните нарушения на съня

Сънят е предназначен за отпускане и почивка и минава през два стадия – на бързия сън и на дълбокия сън. Но когато се губят границите между тези два стадия и процеса на бодърстване, сънят става ужасен.
На практика някои от нарушенията на съня приличат на откъси от филми на ужасите. Едно от най-често срещаните нарушения на съня са кошмарите. Дали ще е убиец с брадва или вие сте голи насред улицата, това със сигурност ще ви събуди и ще сте обляни в пот.
В такива случаи хората страдат през деня, защото постоянно ги преследва страхът от предстоящия среднощен ужас. Според данни на американската асоциация за сън основни причини за това разстройство на съня е постоянният стрес, както и недоспиването.
Около 15 процента от населението страда от лунатизъм и от време на време се разхожда из дома или извън него, без да се събужда. Според учените отново стресът и недоспиването са виновни за това.
Около двадесет процента от лунатиците обаче страдат от травми по време на своите среднощни разходки. Най-голямата опасност за лунатика е да падне, затова на пода не трябва да има кабели и предмети.
Нощните страхове притесняват не само хората, които страдат от тях, но и тези, които са заедно в тях в такива моменти. За разлика от кошмарите, които възникват по време на дълбокия сън, нощните страхове възникват в началото на нощта.
Най-често те се срещат сред децата. В момента, в който страдащите от нощните страхове са подложени на поредната атака, те са във вертикално положение с отворени очи и не осъзнават какво се случва.
В такива случаи човек крещи и не трябва нито да се успокоява, нито да се буди. Това състояние е сходно с лунатизма, тъй като човек се разхожда около десет минути, след което си ляга, заспива и на другия ден не си спомня нищо.
Сънните халюцинации възникват при прехода от бодърстване към сън, веднага след като главата се отпусне върху възглавницата. Когато халюцинациите достигнат своя апогей, човек се събужда, като при това вижда странни същества в стаята и чува гласове.
Най-често това се случва на хора с нарколепсия – заболяване на нервната система, което се характеризира с дневни пристъпи на непреодолима сънливост и пристъпи на внезапно заспиване.

Няма коментари: