четвъртък, 19 август 2010 г.

Британските въдичари тъжат: почина най-голямата риба в страната

Рибарите в Британия са в траур - почина шаранът, смятан за най-голямата сладководна риба в тази страна, съобщи "Ройтерс". Уникалният екземпляр тежи около 32 килограма и носи прякора "Рушителят на бракове" заради страстите, които събужда в душата на запалените рибари. Огромният огледален шаран, който освен прякора си носи името Двуцветният, е открит да плува мъртъв на повърхността на водата в езерото Конингбруук в Кент, където живееше. Смята се, че той е на възраст 45 години и е умрял от старост.

Огромната риба, наречена така заради окраската си, е хващана и пускана многократно - по един-два пъти през последните години и общо през живота й не повече от 50 пъти. Тъй като я пускат, стана възможно тя да достигне до гигантските си размери и да се превърне в улов номер едно за британските въдичари. Според запознатите никога във Великобритания не е имало друга риба, достигнала такива размери. тя бе окачествена като "абсолютният връх в лова на шарани, улов, който всеки мечтае да хване".

Заради прахосаното от рибарите време в опит да го хванат, Двуцветният получи и прозвището "Рушител на бракове". Рибарят Лий Джаксън дори написа книга за своите усилия да го улови, увенчали се накрая с успех. Заглавието й е "В името на рекорда: моето преследване на Двуцветния". "Това се превръща в мания - сподели рибарят - ходих на риболов за него през пролетта, есента и лятото, като съм го чакал по 50 часа седмично, и това продължи 6 години. Беше много труден за откриване".

Двуцветният ще бъде погребан до езерото си, а рибари от цялата страна си пращат онлайн съболезнования за починалата риба.

Няма коментари: