четвъртък, 19 август 2010 г.

От какво се страхува човекът

Новини
Всички ние имаме свои малки страхове. Някои се страхуват от високо, други се ужасяват от паяци или от затворени пространства. Страховете на някои хора обаче са малко по-странни и ирационални.
Австралийският сайт ListVerse.com подрежда най-чудатите фобии.
Папофобия
Повечето християни биха дали мило и драго да зърнат дори и за секунда главата на римокатолическата църква. Папофобите обаче не са от тях. Те изпитват патологичен страх от папата и всичко свързано с него.
Аракибутирофобия
Дългата дума всъщност означава "страх да не ти залепне фъстъчено масло на небцето". Може и да звучи пресилено, обаче хората, имащи такава фобия, споделят, че щом видят фъстъчено масло започват да се потят обилно, езикът им се подува, а дишането им се затруднява.
Агорафобия
Страх от пресичане на улицата. Агирофобията обхваща доста разнообразни притеснения, вариращи от фобия към булеварди до пресичане на малки улички. Смята се, че е напълно отделен страх от този, свързан с превозни средства.
Страх от тийнейджъри
Учените определят тази фобия като изкривено, преувеличено и драматизирано възприемане на младите хора. Като се замисли човек, този страх може и да се окаже не чак толкова ирационален.
Магирокофобия
Така психолозите наричат страха от готвене. Фобията се изразява не само в панически страх от кухни и уредите в тях, но и в силно негативни емоции към хора, които обичат да готвят.
Спектрофобия
Означава страх от огледала. Психолозите свързват спектрофобията както със страха от самопознание, така и с ексхибиционизма. Спектрофобията е близка до страха от гледане в огледала, породен от ужаса, че в него може да се отрази образът на свръхестествено създание.
Фагофобия
Страх от преглъщане. Фобията се изразява в консумирането единствено на меки и течни храни. Фагофобията може да доведе до страх от хранене, сериозна загуба на тегло или до ангинофобия - страх от ангини и задавяне.
В класацията психолозите подреждат още библиофобията (страх от книги), вестифобията (страх от дрехи), гамофобията (страх от брака, който е различен от страха от жени - той се нарича гинофобия), белонефобията (ужас от игли и топлийки), скриптофобията (страх от писане на публично място) и лимнофобията, която представлява страх от езера.
Съществуват редица страхове, които са толкова рядко срещани и специфични, че учените все още на са им дали име.
Сред най-странните са страхът, че те шпионират извънземни, ужасът, че може да се върнеш назад във времето и да се заразиш с болест, за която съвременната медицина е открила лек, но тогава все още е била нелечима, фобията от мигане необичайно често и... страхът от тоалетна хартия.
Сред ненаименованите фобии са и страхът да не би кучето да те бутне през прозореца на апартамента, ужасът от дъги, а също и фобията от бижута, дълги думи и от числото 666.

Няма коментари: