петък, 12 ноември 2010 г.

Какво трябва да знаем за косата

Здравата коса е признак на здраво тяло
Логично е, въпреки че никога не сме се замисляли за това. Факт е, че при любовнен акт мъжат помирисва косата на жената и когато тя е здрава и добре поддържана това засилва желанието му за секс. Този инстинк, въпреки че е чисто животински, е причина “мъжкия” да избира “женска” със здрава коса за продължаване на своето поколение, защото здравата коса означава здраво поколение. Косата е едно от първите неща, които мъжа съзнанително или несъзнателно забелязва у жената. Тя е вид и мирис, които засилват или отслабват желанието за секс. Добре поддържана, здравата коса е тръмплина за повече внимание и успех сред мъжете.

Природна козметика за хубава коса

Грешите, ако си мислите, че здравата и блестяща коса е скъпо удоволствие.
Защото естествени балсами и маски, приготвени у дома от зеленчуци и плодове, оцет, яйца, извара и кисело мляко, са една евтина и ефективна алтернатива на скъпоструващите препарати.

Блясъкът и гъстотата на косата издават как се грижим за нея, твърдят специалистите. И добавят, че прическата, ръцете и обувките на съвременната жена трябва да бъдат в изряден вид. Ако тези детайли във външния ви вид са занемарени, то смятайте, че битката за красота вече сте я проиграли.

Замисляли ли сте се с какво миете главата си?

Често пъти водата, която тече от душа, не е бистра, а съдържа вредни микроелементи, действащи зле на косъма. Лекарите отдавна съветват да не пием чешмяната вода.

Тогава с какво да мием косата си, ще попитате вие?

Козметолозите съветват да ползваме билкови отвари, например от лайка (сварява се 200 г цвят от билката в 3 л вода, разрежда се и след като поизстине, се използва). Това не е трудно, а ползата е голяма.

Съвременните козметични средства ни позволяват да изглеждаме красиви, но не трябва да забравяме и старите бабини рецепти.

Поне веднъж седмично се постарайте да измиете косата с жълтъци - без помощта на сапун. С този домашно приготвен шампоан ще подхраните изтощената коса. Освен маските, които щедро се предлагат на пазара, съществуват и домашни.

Най-бързата е с жълтък.
Смесете 1 жълтък с 3 с.л. коняк (за къса коса), разбъркайте добре. След това нанесете сместа върху косата и измийте след 20 минути.

Зеле и магданоз за подхранване.
Красива коса ще имате, ако подхранвате корените и със зеле. Пригответе си лосион, като смесите равни части семена от зеле и от магданоз, отделите 2 чаени лъжички от сместа, сипете ги в термоса и ги залеете с 300 мл вряща вода. Оставете настойката да престои 6 часа.
След това я прецедете, смесете я с 1/2 чаена чаша пресен сок от зеле и съхранявайте в хладилника.
Втривайте този лосион в кожата на главата 30 минути преди миене.

Кисело мляко за еластичност.
Боядисаната и направената на студено къдрене коса е много изтощена.
Затова веднъж седмично трябва да я подложите на възстановителна процедура. За целта използвайте млечни продукти, чиито протеини и ферменти ще възвърнат еластичността на косъма.
Отделете 150 г кисело мляко, намажете с него косата и завийте главата с топла хавлиена кърпа.
След 20 мин изплакнете косата.

Брезови листа и коприва за блясък.
Косата ви ще стане нежна като коприна и ще блести с отвара от брезови листа.
Наситнете 200 г брезови листа, залейте ги с 1 л вряща вода и оставете сместа да ври 10 минути под похлупак на тих огън. След това махнете от котлона и поставете съда на топло място за 4-5 часа. После прецедете отварата и сипете 200 мл от нея в 2 л вода.
С получената течност изплакнете измитата коса.
Копривата заздравява косъма. Затова нарежете на ситно 50 г листа от коприва, 50 г корени от репей и ги залейте с 400 мл вряща вода. Варете сместа 20 мин, махнете я от огъня, охладете, прецедете и я сипете във водата за изплакване.
Всеки ден можете да втривате това средство в корените на косата.

Картофи и мед срещу косопад.
Ако ви капе косата, трябва да си направите маска с пресен сок от картофи.
Обелете 1 голям картоф, настържете го на рендето и изстискайте сока. Смесете 2 супени лъжици от този сок с 2 супени лъжици сок от алое и 20 г мед. Втрийте получената смес в корените на косата чрез леко масажиране с пръстите. После си сложете полиетиленовата шапка за баня, завийте главата с хавлиена кърпа.
След 2 часа измийте косата с топла вода и подходящ шампоан.
Правете тази маска 2 пъти седмично, докато настъпи подобрение в състоянието на косата и тя спре да капе.
ИЗМИВАНЕТО НА КОСАТА СИ ИМА ТЪНКОСТИ...
1. Първо, косата се намокря с вода, която не е много гореща, шампоанът се разтрива леко по дланите и се нанася предимно в корените - особено в горната част на главата и бретона. С леки движения на пръстите се масажира кожата на главата - останалата част на косата не е необходимо да се трие(особено пък грубо), за нея е достатъчна пяната, която се стича надолу.
2. Ако косата е била третирана с пяна или други стилизанти, не я решете грубо с дърпане, защото много коса ще опада излишно. Това се отнася най-вече за силно изрусени и изтощени от боя и къдрин коси.
3. Избирайте точния шампоан за вашата коса, ако не можете да го определите, помолете фризьора си да ви помогне. Същото се отнася и за балсама за коса.
4. Избягвайте шампоани, които се пенят много, защото те много изсушават кожата на главата. Не се мийте с бебешки шампоани - те не отговарят на потребностите на вашата коса.
5. Можете да изплаквате косата си с разтворен във вода оцет или сок от лимон - това ще затвори люспите на косъма и ще придаде блясък на косата, а също така и цвета ще се задържи за по-дълго.
6. Ако имате гъста, суха, къдрава коса, преди да влезете в банята, намажете дланите си със зехтин и го нанесете по краищата на косата(особено по най-заплетения кичур на врата) и влезте в банята - измийте се както винаги, без да "перете" грубо косата си - не се страхувайте, че ще е мазна след измиването - напротив, ще е чудесна, лъскава и ще се сресва лесно. За целта може да се използва и други масла, чиито аромат повече ви харесва.
7.Когато нанасяте балсама, внимавайте да не попада по корените и бретона - така косата няма да се омазни много бързо.

Няма коментари: