петък, 12 ноември 2010 г.

ДУХЪТ ОТ БУТИЛКАТА..... !


 
 
 




Вече 12 000 години алкохолът съпътства човешката история в делник и в празник. Божия кръв или опасна полуда, той не оставя недокоснат ум и не си отива без махмурлук.

Наближаващите празници ни карат да предвкусваме безбройни наздравици с чаши искрящо шампанско, руйно вино, люта ракия... Човечеството консумира и възпява алкохола с еднаква страст, откакто открива технологията на ферментацията през каменната ера, 10 000 г. пр. Хр. Опияняващите напитки пронизват цялата ни цивилизация – освещават религиозни ритуали, създават многомилиардна индустрия и определят живота на хиляди хора, заети в производството, дегустацията, маркетинга или просто... обожанието им.
Откакто жителите на долината на река Инд за пръв път отпиват сура (питие от ферментирали оризови трици, жито, захарна тръстика или грозде), никоя култура не остава безразлична към алкохола. Древните египтяни вярват, че Озирис е изобретил бирата и я ценят повече от хляба, китайците изработват изящни кани за питието от ориз, мед и плодове, без което нито клетвите, нито браковете се считат за законни. Елини и траки принасят вино в жертва на боговете и гадаят по него бъдещето, а римляните мъдро заключват, че „във виното е истината”. Азиатските номади боготворят кумиса от кобилешко мляко. Викинги и славяни черпят поетическо вдъхновение от медовината, а южноамериканските индианци търсят видения с глътки пулке, мескал и текила. Християнското учение избира виното за символ на кръвта Христова, която всеки вярващ поема с тайнството на причастието, а ислямът отрича замъгляващите разума питиета.
Средновековните ирландци са сред първите, успели да дестилират твърд алкохол – прочутото ечемичено уиски, което в превод от келтски значи „жива вода”. Балканският отговор – ракията, правена най-вече от сливи и грозде – се прочува през ХІV век като лек срещу чумата, еликсир за храброст и оръжие срещу Лукавия...

Да пия, да се напия!
От хилядолетия хората посягат към алкохола, защото ги развеселява в празнични мигове, разхлабва задръжките им, помага им да забравят мъка, подкрепя ги в мигове на слабост... С две думи – влияе на съзнанието им. Това влияние може да се дозира – хората избират дали да пият „за блясък в очите”, или да се докарат до състояние на делириум. Какъв е механизмът, по който на пръв поглед безобидната течност с мамещ аромат завладява тялото ни и размътва разсъдъка ни?
При ферментация всички продукти, от които произвеждаме питиета, дават етанол – активната опиваща съставка в алкохолните напитки. 20% от погълнатия етанол се абсорбира от стомаха, а 80%  – от  тънките черва. Това количество проникват чрез кръвта във всички клетки на тялото, освен в тези на мастните тъкани. Колкото по-концентрирана е напитката, толкова  по-бързо я абсорбира организмът ни. Скоростни са и газираните питиета – ето защо уж невинното шампанско с 12% алкохолно съдържание ни „удря в главата” изневиделица.
Веднъж достигнал до клетъчно ниво, алкохолът започва да ни действа. Силата на ефекта му зависи от концентрацията му в кръвта, която пък се определя от броя на изпитите чаши. Концентрацията на алкохол в кръвта (КАК) обикновено скача рязко 20 минути, след като сме изпили малка чаша концентрат. Тялото ни веднага се захваща да го елиминира – успяваме да издишаме около 5% от изпития алкохол, бъреците ни поемат други 5, а с останалите 90% трябва да се справи черният дроб.
Черният дроб на възрастен човек може да преработи без проблем до 15 мл алкохол за един час – толкова се съдържат в една кутия бира. Ако изпием повече за същото време, метаболизмът ни изостава и настъпва състояние на опиянение.
Естествено, всеки знае, че дори да изпие 3 бири за час, това не го прави автоматично „пиян като кирка”. В зависимост от общото здравословно състояние, теглото и поетата храна един индивид може да „носи”, а друг – ни най-малко. Доказано е, че жените, в чиито тела генетично се съдържат повече мастни тъкани, „носят” по-малко, понеже алкохолът не се разтваря в мазнини. Обратно, заради по-голямата си мускулна маса (съдържаща повече вода) мъжете „носят” на по-големи дози. Известни са 5 фази на пиянството – еуфория, възбуда, обърканост, ступор и кома, – като сравнително безвредни са само първите две. Еуфорията (0,03 до 0,12% КАК) и възбудата (от 0,09 до 0, 25% КАК) са типични за лекото пиянство – зачервяваме се, падат задръжките ни, одрямваме се, зрението ни се раздвоява. Класическото заваляне на речта идва с объркаността (от 0,18 до 0,30% КАК) заедно с неадекватността и емоционалните изблици – смях, плач, агресия, тъга или прекалена любвеобилност. Невъзможността да се извършват почти никакви волеви движения и неконтактността на пияния бележат фазата на ступор (от 0,25 до 0,4% КАК). Ако КАК надвиши 0,4%, злоупотребилият с алкохол най-често изпада в безсъзнание и ако не бъде потърсена спешна лекарска помощ, крайният резултат е кома и смърт поради потиснат дихателен рефлекс.

Проклятието на Махмур
Звучната дума „махмурлук”, с която описваме неразположението след препиване, има арбски корени – mahmur на арабски означава „замаян, упоен”. В българския език думата идва през турски като „махмурлия” – буквално „човек с главоболие”. Славянското име на това кисело чувство, с което се будим след запой, е потънало в забвение заедно с падането на Видинското царство през 1396.
Според градския фолклор махмурлукът има по-екзотична етимология – древен индийски махараджа на име Махмур предизвикал боговете на надпиване и разярената богиня Кали го проклела да страда от треска заради лакомията и гордостта си. У нас 1 и 2 януари пък са известни и като дните на св. Махмур, чествани с богата трапеза от  аспирин, зелев сок и шкембе чорба.

Не викай! Боли!
Според проучвания близо 30% от човечеството вече е генетично неподатливо на махмурлук. Ако не сте сред тези щастливци обаче, симптомите са ви до болка известни: главоболие, гадене, световъртеж, свръхчувствителност към звук и светлина, умора, силна жажда. Какво причинява страданията?
Етанолът е силен диуретик, който кара организма да се обезводни. Това смъква кръвното налагяне и води до световъртеж и гадене. Поради дехидратацията мозъкът се свива леко и мозъчната кора се отдръпва от черепа, което задейства рецепторите за болка по повърхността є. Оттук до „Ох, как ме цепи главата” ви делят около 2 минути.
Симптомите се ожесточават от факта, че докато неутрализира алкохола, черният дроб изразходва запасите от витамин В12 и забавя синтеза на глюкоза в организма, при което кръвната захар пада. И понеже глюкозата е основна храна за мозъка, махмурлиите са изтощени и с понижена концентрация.
Свръхчувствителността към звук и светлина е нещо като минипристъп на мигрена и се дължи на деминерализацията след препиване, когато нивото на магнезий в кръвта е силно намаляло.
Как да ни олекне?
Махмурлукът може да трае от 6 часа до 3 дни, особено след тежките новогодишни запои. Лекарите са единодушни, че единственото лекарство срещу него е умерената консумация на алкохол. Ако прекалите, само отделни симптоми биха могли да се смекчат.
Ако ще пиете много, вземете предохранителни мерки:
Хапнете добре – мазната храна наистина „застила” стомаха.
    • Избягвайте смесването на различни видове напитки.
    • Пийте бяло, а не червено вино. Ще ожаднявате по-малко и няма да реагирате на танините.
    • Избягвайте сладките концентрати – захарта и цинкът в ликьорите допринасят за убийствен махмурлук. Водката е най-щадяща.
    • Не пийте повече от два коктейла
    • lНа всяка чаша алкохол пийте по чаша вода, за да се хидратирате. Ако не можете, преди да си легнете, постарайте се да изпиете поне 2 чаши.
    • Вземете витамини В1 и В6 преди лягане.
    • Ако злото вече е сторено и из главата ви “препуска” стадо бизони, можете да опитате следните народни церове:
    • Сок от кисело зеле, доматен сок, топли супи – всички тези продукти ще възвърнат на тялото ви част от отнетите му от алкохола соли, протеини и електролити.
    • Сода бикарбонат – 1 чаена лъжичка в чаша вода облекчава гаденето и помага за овладяването на тремора при тежък махмурлук.
    • Мляко – доставя калций и цистеин, които неутрализират токсините, на които се разпада етанолът в кръвта.
    • Варени яйца – източник на цистеин, който помага на тялото да се рехидратира.
    • Слабо кафе – ободрява, но прекомерният кофеин  ще ви обезводни допълнително.
    • Портокалов сок – класически източник на витамин С, който помага при отпадналост.
    • Чай от женшен – съдържа стимулиращи адаптогени (вещества, помагащи на тялото да се справи със стреса).
    • Мед – стабилизира метаболизма след ексцесиите.
 Клин клин избива ли?
Повторната консумация на алкохол, преди тялото да е преработило първоначалния „залп”, е антимахмурлучен „шлагер” не само у нас, но и из целия свят. „Терапията” се обобщава с пословицата „Клин клин избива”. Вярно е, че поредният запой временно облекчава махмурлука, но на същия принцип, на който поредната доза хероин облекчава абстиненцията. Евентуалното възстановяване на организма става още по-тежко. Ето защо закуската с бира само отлага неизбежното и го вгорчава допълнително.
В аптечката
Медицинските препарати, които доказано помагат да смекчите „проклятието на Махмур”, са аспирин, алка-залцер, разтворими таблетки „Берока” (комбинация от витамини от група В и витамин С), калций и магнезий. Ако ви се намира кислородна помпичка, можете да я ползвате – бързо ще облекчи гаденето. Ако сте настроени експериментално и си падате по теориите на конспирацията, можете да си поръчате „Антипохмелин” чрез интернет – твърди се, че това е разработено специално за шпионите на КГБ свръхефективно лекарство против махмурлук на основата на екстракт от кехлибар.
Магическата шкембе чорба
Закуската с шкембе чорба е чудодеен цяр за махмурлук според българите. Комбинацията няма доказан медицински ефект, но има предполагаема фолклорна хомеопатична обосновка – поглъщането на парчета от стомах на животно „напомня” на вашия стомах каква му е работата и символично го обновява. Инак, лютите подправки стимулират кръвообращението и така ви събуждат, мазнините дават енергия, а млякото помага за неутрализацията на събралите се токсини. Така че, ако не сте от хората, които специфичната миризма на шкембето отблъсква, като нищо можете да се почувствате по-добре след една паница с гореща чорба.



 


Наздравици с майсторлък
След всичко, разказано на предишните страници за алкохола и неговата палавост, „Паралели” ви предлага да изпробвате алхимичната си сръчност с тези неустоими празнични рецепти за напитки. Те не само ще впечатлят гостите ви с елегантност и разнообразие, но и ще направят удоволствието от коледните и новогодишните тържества наистина незабравимо. Ако, разбира се, не прекалите с чашките!

КОЛЕДА
Очакването на Рождество Христово е свързано с неизброими кулинарни традиции. Алкохолните питиета по това време се пият загрети и с много подправки, защото са създадени да улавят коледния дух на топлина, споделяне с близки и приятели и радост от изобилието на земята и чаканата блага вест.

За традиционалисти: Греяно червено вино с анасон
Хубавите неща стават бавно! За да се насладите на класическата коледна напитка, боготворена от Кале чак до Владивосток, ще ви е нужно търпение, но ще си заслужава!
Съставки: 2 бутилки червено шираз, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1 пръчица канела, 3 зърна анасон, 1 ч.л. цели карамфилчета, 1 портокал.
Приготвяне: Измийте добре портокала, обелете кората и я настържете. Изцедете сока и го смесете с виното и кафявата захар в глинен гювеч. В „кесийка” от стерилна марля завийте портокаловите кори, канелата, анасона и карамфила и сложете във винената смес. Пъхнете съда във фурната и оставете на слаб огън около 6 часа. Извадете кесийката с подправките и сервирайте виното топло в глинени чаши.

НОВА ГОДИНА
Изпращането на всичко старо и посрещането на възраждащата се природа е чудесен повод за екстравагантност – разточителните фойерверки и пиршества, а защо не и екзотични напитки с омайващи свойства? Защо не шашнете гостите си с няколко коктейла, любими на холивудски знаменитости, и с чаша богат димящ пунш за отскок?
Мартини с нар
Препоръчван от: Мадона
Рецептата: 45 г боровинкова водка, 30 г сок от нар, 45 г къпиново пюре, 30 г сок от червена боровинка.
Смесете съставките в шейкър, предварително напълнен до половината с лед. Разклатете добре. Сервирайте в чаша за мартини с парченце портокал.
Прасковена страст
Препоръчван от: Жизел Бюндхен
Рецептата: 45 г водка, 15 г прасковен шнапс, 90 г нектар от праскови, 1 ч.л. портокалов мармалад, 1 ч.л. гренадин, 4 пресни малини, стръкче мента.
Налейте в шейкър водката, шнапса, нектара и портокаловия мармалад. Разклатете енергично. Прецедете в тумбеста чаша и добавете гренадина за цвят. Украсете с малините и ментата.
Малинов чийзкейк
Препоръчван от: Джордж Клуни
Рецептата: 60 г водка,60 г малинов ликьор,60 г гъста течна сметана, 30 г сауър микс, стръкче мента
В шейкър, пълен до половината с лед, смесете всички съставки без ментата, която ще използвате за украса. Разклатете добре и налейте в тумбеста чаша.

За изискано парти: Греяно бяло вино с розмарин
Френски еликсир за коледни балове, посещавани от изнежени девойки, на които червеното вино не понася. Идеалната напитка, с която да разнообразите празника и да демонстрирате неподозирана  класа.
 Съставки: 2 бутилки бял ризлинг, 1/2 ч.ч. вода, още толкова захар, 2 с.л. розмарин, 1/4 ч.ч. мед, 2 лимона.
Приготвяне: Смесете водата, захарта, меда и розмарина и загрявайте 10 мин, като внимавате да не кипва. Добавете виното. Измийте и обелете лимоните и добавете корите в сместа. Оставете на слабия огън за 15 минути, отцедете и поднесете топло.

За почитатели на Дикенс: Коледен яйчен пунш
Егногът, както го наричат англичаните, е засищащата, ароматна и гъста напитка, която, заедно с печената пуйка, краси празничната трапеза на Острова. Една глътка е достатъчна да ви напомни за вълнуващите преживелици на Скрудж от прочутата Коледна песен на Чарлз Дикенс.
 Съставки: 12 жълтъка, 5 цели карамфилчета, 4 ч.ч. прясно мляко, 4 ч.ч. сметана, 3 ч.ч. ром, 1 3/4 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.л. ванилова есенция, 1 ч.л. канела, 3/4 ч.л. индийско орехче
Приготвяне: В тиган на слаб огън смесете млякото, канелата, карамфила и половин ч.л. ванилова есенция. Бъркайте, докато сместа се загрее, и махнете от огъня, преди да заври. В дълбока купа разбийте захарта и жълтъците на пухкава пяна. Добавете на тънка струя млечната смес, като не спирате да биете. Върнете я в тигана и загрейте на среден огън. Не спирайте да бъркате, докато сместа стане кремообразна, но не позволявайте да заври. Махнете карамфила и прелейте в кана, изчакайте да изстине и оставете в хладилника за час и половина. Извадете и добавете сметаната, рома, останалата ванилова есенция и индийското орехче. Разбъркайте. Оставете в хладилника за една нощ. Поднесете пунша в широки чаши, поръсен с канела.

За многолюдна компания: Новогодишен пунш с ром
Особено подходящ за празнуващи под открито небе, защото основата му може да се приготви предварително, а загряващия ефект си го бива.
Съставки: 500 г масло, 500 г пудра захар, 500 г кафява захар,  2 ч.л. канела, 1 ч.л. индийско орехче, 1 кг ванилов сладолед (на стайна температура), 3 бутилки тъмен ром, вряща вода.
Приготовление: Разбийте всички съставки заедно (без рома) и оставете сместа във фризера. Дойде ли време за сервиране, извадете я и поставете по три с.л. от нея във всяка чаша, налейте по 40 г ром и долейте с вряща вода. Стига за около 30 души.

Няма коментари: