петък, 12 ноември 2010 г.

ШАКИРА





***

На сцената тя мята кючеци и реди сластни рими. Извън нея е заета да спасява хиляди бедни деца. Но и двете прави с еднаква страст
Всеки, който е запознат поне с основните моменти от биографията на Шакира, сигурно се е чудил дали тя не е прекалено добра, за да е истинска. Само че доказателствата са налице – повече от 60 млн. продадени албума, 142 музикални отличия, сред които две награди Грами и пет Билборд, и 4-а позиция в класацията на най-богатите жени в поп жанра след Мадона, Барбра Стрейзанд и Селин Дион.
И това е само творческата гледна точка. Встрани от зашеметяващия си успех на музикалната сцена в Латинска Америка 33-годишната колумбийка е възприемана като истинска светица. Благотворителната є фондация Pies Descalzos, която тя основава само на 19, вече е осигурила обучение и работа на повече от 30 хиляди души от региона. Към Шакира за съвет са се обръщали Барак Обама и Гордън Браун. А Нобеловият лауреат Габриел Гарсия Маркес изписа куп възторжени есета за нея, отделяйки специално внимание на „невинната є чувственост”. Което май е доста точно определение, като се има предвид фактът, че Шакира е способна да мята бесни кючеци с гъвкавост, поставяща под съмнение наличието на стави в тялото є, и пак да прилича на доброто съседско момиче. Текстовете на песните є преливат от еротични подмятания, но въпреки това е невъз-можно да гледаш на нея като на секслъвица без всякакви задръжки.
Парчетата от новия є, 7-и поред албум „Sale el Sol” не са изключение от това правило. Дискът съдържа английската и испанската версия на абсолютния хит на лятото Waka Waka , който беше химн на тазгодишното Световно първенство по футбол. Официалното видео на песента е четвъртият най-гледан клип в историята на сайта YouTube с повече от 220 млн. посещения.
„Още когато ме поканиха да напиша химна на Световното, знаех, че се нагърбвам с огромна отговорност, защото тази песен ще стане част от живота на милиони хора – казва Шакира. – Затова държах тя да носи позитивно, оптимистично послание, което да кара хората да се чувстват щастливи. Много песни стават само за танци в нощни клубове и се пишат именно с тази цел. Но други остават в сърцата и умовете на хората дълго време. Понякога дори завинаги. Това са песни, които притежават силата да влияят върху решенията и взаи-моотношенията на хората. В собствения ми живот е имало много моменти, които са били изцяло предопределени от някое парче. Всяка песен има своето предназначение. Създаването на моята музика винаги е много съкровен процес. В такива моменти почти не мисля – просто оставям това, което е вътре в мен, да излезе навън под формата на текст или мелодия. И винаги се опитвам да бъда максимално искрена. Позирането не ми е присъщо.”
Шакира твърди, че след 2 десетилетия на сцената все още е толкова отдадена на музиката, колкото при подготовката на първия си албум, а тогавашният є адреналин и любопитство изобщо не са намалели. Колкото до славата, струва є се точно такава, каквато си я е представяла на 4 години, когато за първи път решава, че иска да се занимава с музика.
„Когато се обърна назад, не мога да повярвам колко дълъг път съм извървяла – твърди обаче Шакира. – Чувствам се така, сякаш все още не съм постигнала нищо.”
Интересно какви тогава са критериите є за успех.
 Сухи факти
  • Родена е на 2 февруари 1977 в Баранкия, Колумбия.
  • Цялото є име е Шакира Исабел Мебарак Рипол. На арабски „шакира” означава „благодарна”.
  • Висока е 157 см.
  • Във вените є тече колумбийска, испанска, италианска, американска и ливанска кръв.
  • Има 7 по-големи братя и сестри.
  • Естественият цвят на косата є е черен.
  • На концертите си обикновено пее боса.
  • Говори перфектно испански, английски, италиански и португалски.
  • Католичка е.
  • Музикалните є идоли са Джон Ленън и Глория Естефан, а любимата є банда – „Ю Ту”.
  • Не пие кафе и алкохол.
  • Мрази да носи бижута.
  • Фенка е на боливудските филми и индийската музика.
  • Обожава шоколада.
  • През 1997 отказва главната женска роля във филма Маската на Зоро и тя отива при Катрин Зита-Джоунс.
  • Любимите є цветя са маргарит-ките.
  • Обича да плува и да играе тенис.
  • Има 3 кучета – Кокито, Чан и Гордита.
  • Неотдавна пусна на пазара собствен аромат, носещ името S by Shakira .
  • През 2006 на централния площад в родния є град Баранкия е издигната гигантска метална статуя с нейния лик.
  • Коефициентът є на интелигентност е 140.
  • Парчето є Hips Don't Lie е най-продаваният сингъл в света за последните 10 години.
  • Живее на Бахамите, но има къщи и в Маями, Баранкия и Уругвай.
 Шакира: Брак? Никога! Деца? Определено!
За музиката, надеждите и филантропската си дейност певицата разказва пред списанията Time и Americas Quarterly и в. Guardian
Ти беше едно от лицата на тазгодишното Световно първенство по футбол и изкара цял месец в Южна Африка. Какво те впечатли най-много по време на престоя ти там?
– Времето, което прекарах в Южна Африка, беше едно от най-щастливите и вдъхновяващи преживявания в целия ми живот. Беше много вълнуващо всяка сутрин да се събуждам в очакване на мачовете – станах абсолютен футболен маниак. Местните хора са невероятни. Много са жизнерадостни, емоционални и сърдечни. От първия ден на пристигането ми там усещах любовта им. За пръв път в живота си видях имиграционни служители да пеят и танцуват. Слушаха Waka Waka .
Кой е най-хубавият ти спомен от първенството?
– Докато пътувах към стадиона, за да гледам мача между Аржентина и Нигерия през втория ден на турнира, попаднах в ужасно задръстване. Хората излязоха от колите си и започнаха да пеят и танцуват. Когато ме забелязаха, много от тях дойдоха да ме прегърнат. За един месец получих повече прегръдки, отколкото бях получила за всичкото време дотогава.
Покрай работата на твоята фондация ти се превърна в модел за подражание на младите хора по целия свят. Какви според теб трябва да бъдат техните отговорности в социален и политически план?
– Мисля, че днешното поколение млади хора може да изиграе много важна роля за превръщането на света в по-добро място. Вярвам, че ключът към това е образованието. Покрай дейността на моята фондация виждам разликата, която то може да внесе в живота на всяко дете – независимо къде живее и колко е бедно. Всеки може да успее, ако му се даде шанс да учи. Срещала съм хора от всички сфери на обществото, които са се посветили на това да предоставят на децата средствата, от които се нуждаят, за да имат по-добро бъдеще. За много деца образованието е крачката между успеха и провала и дори между живота и смъртта. То подпомага развитието на икономиката и прокарва пътя към мира и стабилността. Благодарение на интернет и социалните мрежи сега хората от различните страни могат да работят заедно, както никога преди. Всеки може да помогне и трябва да се опита да го направи – независимо дали е музикант, бизнесмен, президент или студент. Гордея се, че ние, артистите, успяваме да вдъхновяваме политическите лидери да ни помогнат да изградим един по-добър свят.
Много музиканти в някакъв момент решават да се пробват в киното. Ти обмисляла ли си тази идея?
– Не. Сигурна съм в музикалния си талант, но не и в актьорския. Не бих се посветила на нещо, ако не вярвам, че ще се справя добре с него. Честно казано, мисля, че бих била ужасна актриса.
Като изпълнител обаче винаги си изглеждала много уверена. Има ли моменти, в които се притесняваш?
– Да – когато гостувам в американски токшоута. Хората, които ги правят и гледат, са свикнали да получават най-доброто и трябва да се постараеш да им го предоставиш.
Случвало ли се е да се нараниш по време на танц?
– О, да, много пъти! В деня след снимките на видеоклипа към She Wolf например нямаше едно мускулче в тялото ми, което да не ме боли.
Като стана дума за видеоклипове, в този към парчето ти Gypsy участва тенисистът Рафаел Надал и двамата го раздавате доста страстно. Как реагира годеникът ти Антонио, когато го гледа за първи път?
– Гледането на клипа определено не е сред любимите му занимания. ( Усмихва се. ) Но знае, че това е просто част от работата ми. Познавам Рафаел от много години и реших, че ще е перфектен за този клип. И се оказах права. Това беше де-бютът му като актьор, но той се справи с лекота и много се забавлявахме по време на снимките.
С Антонио сте заедно от 10 години. Мислите ли за брак?
– Не! Нямам планове да се омъжвам. Никога! Има нещо много романтично в това да бъдеш гадже на някого дълги години. Харесва ми да съм в това положение и нямам намерение да го променям. Преди време казах на Антонио: „Нека никога да не се женим. Така е много по-лесно.” Той разбра какво имам предвид и се съгласи. Сега сме много щастливи и свободни. Нямаме нужда от лист хартия, който да свидетелства за любовта ни.
А планирате ли да имате деца?
– Определено. И двамата сме готови за това. Миналата година, докато подготвях албума She Wolf , в един момент си помислих: „Искам да зарежа всичко и да имам бебе.” Откакто станах на 30, усещам някаква промяна у себе си. Биологичният ми часовник ми напомня, че имам да изпълнявам важна задача.
Колко деца искаш да имаш?
– Две. Антонио иска три. Сигурно ще ми се наложи да спра да работя за няколко месеца, но не повече. Не мога да си представя да седя вкъщи дълго време и да не правя нищо.
На 33 години си. Как се виждаш след още 33?
– Сбръчкана. Вероятно няма да мога да танцувам както сега. Надявам се поне да си остана гъвкава. Ако доживея до 70-80, искам да мога да се движа с лекота и да се чувствам млада. Баща ми е добър пример, че това е възможно. Той е на 78, но изглежда на 60 и казва, че се чувства на 40. Надявам се също, ако живея дълго, да не съм сама. Не ме е грижа с какво ще ме запомнят. Хората имат много къса памет. Може и да ме помнят 6 месеца, година, 10 години или 20 – зависи от това какво съм успяла да постигна. Но каквото и да е то, няма да е нищо в големия мащаб на Вселената. Затова искам просто да остарея с мъж, който да се грижи за мен, и да отгледам деца, които да станат достойни хора.

Няма коментари: