петък, 20 август 2010 г.

САЩ създават наново компютъра

Американската военна агенция DARPA планира да създаде прототип на изчислителна система от ново поколение, която ще е от 100 до 1000 пъти по-мощна от днешните суперкомпютри, информира TechNews.bg.
Чудото на изчислителните технологиите се очаква да бъде завършено след 8 години. Безпрецедентната компютърна мощ ще бъде необходима за обезпечаване на националната сигурност.
Проектът на DARPA цели да преодолее ограниченията на сегашния еволюционен подход за развитие на компютрите.
В официално съобщение от агенцията се казва, че на практика компютърът ще бъде изобретен отново.
В програмата участват Intel, Nvidia, Лабораторията по изчислителни системи и изкуствен интелект при МIT и изследователският център Sandia National Laboratory. За разработката на приложения и средства за тестване ще отговаря Технологичният институт на Джорджия.
Към момента са възложени контракти по проекта на стойност над $76,6 млн. долара.
Пред участниците в програмата, наречена Ubiquitous High Performance Computing (UHPC), стои задачата до 2018 година да създадат прототип на изчислителна система от ново поколение, която е от 100 до 1000 пъти по-производителна от днешните суперкомпютри и се програмира по-лесно от съществуващите HPC системи.
Програмата на DARPA е пряко следствие от инициативата на президента Барак Обама за иновативно развитие на американската икономика. Тя предполага разработка на компютри с изчислителна мощ на екза ниво - 10 на степен 18 операции в секунда.
Ръстът в изчислителната мощ следва закона на Мур, според който на всеки две години се удвоява броят на транзисторите в един чип. За да се постигне многократно ускорение на работата на компютрите, е необходимо колосално количество електроенергия.
Това е сериозна преграда за по-нататъшно развитие на компютърната индустрия и ето защо трябва да се помисли за начини за преодоляване на ограничението, посочват от DARPA.
Компютърните системи са опора на Министерството на отбраната и имат ключова роля за сигурността на нацията, допълват от агенцията.
Новите компютри са необходими, за да обезпечат напълно потребностите на министерството от изчислителни мощности в бъдеще.
В частност САЩ са притеснени от ръста на киберзаплахите и последствията от тях за компютърните системи, управляващи енергийната система на страната, градската инфраструктура, системите за водоснабдяване, летищата и други обществени места.

Няма коментари: