петък, 20 август 2010 г.

50те най-добри съвета за успешна връзка на всички времена

Най-лесното нещо на света е да се влюбиш. Но да останеш влюбен колкото се може по-дълго, никак не е лесна задача. Точно затова Cosmo ти предлага светкавичен и супер откровен курс по романтика. Така че, седни удобно и чети внимателно.

50те най-добри съвета за успешна връзка на всички времена
Добре е да имаш изненадващо похотливи мисли (виж т.32)...
Знаеш, че страниците на любимото ти списание винаги изобилстват от ценни любовни съвети. Решихме обаче, че е крайно време да съберем най-доброто и да направим един малък „The best of” и извикахме на помощ пребогатия си опит, както и отбора ни от звездни психолози, консултанти и специалисти по взаимоотношенията, за да ти разкажем как да имаш успешна връзка. След като събрахме на едно място всички възможни гледни точки и обмислихме процеса на сложните, но прекрасни отношения между двама души, които се обичат и искат да останат заедно, установихме, че фазите в почти всяка връзка са 5. Някои са по-динамични, други – по-лежерни, но всички те са част от голямото ти пътуване в Любовта, в което ти си капитанът на кораба и трябва да умееш да го насочваш в правилната посока. Сега вече ще си наясно 50 пъти повече как ти и твоят човек да бъдете още-по-щастливи заедно. Защото, дори ако не знаете накъде отивате, можете да се насладите на пътуването си заедно. И така – пълен напред! 
Колко мило!
Двойките, които демонстрират физическа близост, решават проблемите си доста по-лесно и имат по-здрава връзка.

Първа фаза
Страстно начало
1. Не бъди „лесна”. Не прави секс още на първата среща, ако е ти се струва, че  двамата можете да имате общо бъдеще. Да, вярно е, че доста успешни връзки са започнали по този начин, но все пак рискуваш да попаднеш в категорията „мацка за една нощ”.
2. Бъди искрена. Не се прави, че си наясно с хобито му или че то ти харесва – все някога истината ще излезе наяве.
3. Не се самозаблуждавай. Когато ти каже, че не желае да се обвързва, си го запиши старателно или го повтори пред приятелка. Това ще те принуди да разбереш, че той го мисли наистина. И това (за съжаление) е горчивата истина. Гледай още веднъж филма Той не си пада по теб, ако се съмняваш.
4. „Не” на сериозните разговори. На първите ви няколко срещи се забавлявай максимално. Това означава да не се чудиш дали връзката ви има бъдеще и дали той е Онзи-когото-чакам-от-толкова-години на четвъртата ви среща например. През първия месец единствената ви задача е да ви е приятно заедно.
5. Дай му инициативата. Съсредоточи се върху собственото си удоволствие в леглото. Ако си твърде заета да покажеш уменията си, ще оставиш себе си на заден план и най-вече ще го лишиш от удоволствието да те влуди.
6. Наостри уши. Вслушвай се внимателно какво казват приятелите и роднините му. Небрежни коментари като „Преди да те срещне, беше голям сваляч”, са твоите най-добри пътеводители към истинската му същност.
7. Гледай го. Стой близо до него, когато вършите някаква работа заедно. Мъжете се чувстват по-добре и по-интимно обвързани в такива случаи, когато се гледате един друг.
8. Натисни спирачките. Разделяй времето си по равно между него и приятелите си (може и не по равно, но да е в полза на дружките) в първите месеци – докато още излизате по срещи. Много мъже се впускат презглава в новите си връзки, а после изведнъж започват да се оплакват че „всичко става прекалено бързо”.
9. Не прибързвай. Остави си резервни варианти поне в първите три месеца, преди да да вземеш решението, че ще си с него. Нужни са поне 90 дни, за да опознаеш някого достатъчно добре.
Втора фазаПремини на следващото ниво
10. Бъди реалистка. Помни, че той не ти е гадже, докато не те нарече свое гадже пред приятелите си или не ти заяви в очите, че ще е с теб. Трети вариант няма! 
11. Говори с него. Ако имаш проблем с навиците му, говори с него навреме – не чакай, докато това те изкара извън нерви. Ако не харесваш това, че ходи по кръчми всяка вечер, но не му го кажеш веднага, най-вероятно накрая ще избухнеш, а знаеш добре, че крясъците не са най-добрия начин да си общувате.  
12. Бъди търпелива. Почакай го той пръв да ти каже „Обичам те”. На мъжете им отнема повече време да изяснят чувствата си и е много вероятно да се стресне и да се отдръпне, ако го чуе първо от теб. 
13. Не го притискай. Ако се налага да проведете онзи сложен разговор, който да изясни параметрите на връзката ви, направи го, докато се разхождате в парка например. Когато правите нещо неангажиращо или приятно, хормоните на стреса при него се понижават. И обратното - достигат връхна точка, ако го принудиш настоятелно да говори за чувствата си. 
14. Дай му нагледен пример. Направи така, че да излизате с двойки, които той харесва. Когато види, че те се наслаждават на факта, че са заедно, мисълта за обвързването няма да го напряга.
15. Не бързай. Ако държиш да се ожените, не се мести при него, преди той да е поставил сериозно въпроса, че иска да живеете заедно, което ще ти даде възможност ти да повдигнеш Въпроса, а ако е по-съобразителен той вече ще е съчетал едното с другото. Колкото и да е популярно хората да живеят заедно без брак, твое право си е да настояваш за Голяма Бяла Сватба. А и може да се окаже, че той не иска това от съвместното ти бъдеще и след седем години в очакване може да си хм, неприятно изненадана.
16. Дай си пробен период. Би било добре да заживеете заедно, когато се сгодите, но нека това да не продължава до вечността, а си дайте някакъв разумен срок. Съвместният живот изкарва на бял свят проблеми, които е добре да решите, преди да се ожените.
17. Дръж на думата си. Постави му ултиматум за брак само ако наистина си готова да си тръгнеш, ако той не го изпълни. Покажи му, че си твърда в решението си и му постави срок. 
18. Бъди толерантна. Не го принуждавай да скъса тотално с миналото. Но би могла да му обясниш, че ти е кофти, ако се чува от време на време с бившата си или излиза често с празноглавите си приятели. Ако наистина те обича, ще се съобрази с желанието ти или поне ще ти обясни причините за поведението си.
19. Прояви разбиране. Дай му малко свобода, ако ти обещае, че ще се ожените, когато постигне целите си – да речем, да се дипломира или да го повишат. Но не му давай повече от деветмесечен срок да изпълни обещанието си.
Трета фаза
Неравности по пътя
50те най-добри съвета за успешна връзка на всички времена20. Не забравяй за себе си. Развий умение да гледаш на връзката ви като през бинокъл – т.е. да виждаш неговото развитие напред плюс твоето собствено. Уважавай мнението му и е много вероятно така той да уважава твоето.
21. Бъди изобретателна. Научи се да се оплакваш, докато му правиш комплимент. Можеш да му кажеш нещо от сорта на: „Страхотно се справяш с омайването на клиентите, но моля те да ми се обадиш следващия път като закъснееш заради среща. Обичам вечер да сме заедно и ще се чувствам по-добре, ако знам кога ще се прибереш”. 
22. Решавай проблемите с шеги. Накарай го да ти помага като проявиш чувство за хумор. Можеш например да му покажеш легена с мокрото пране и да му кажеш с усмивка: „Толкова е хубаво да съм си вкъщи при любимата ми миризма на плесен!”.
23. Прояви разум. Запомни! С времето можеш да промениш донякъде поведението му, отношението му към парите, политическите му пристрастия и дори начина му на харчене. Това, което вероятно никога няма да успееш да промениш е: ценностите му, отношението му към моногамията и сексуалните му навици.
24. Бъди директна. Говори открито за предпочитанията си – от подаръка за рождения ти ден до това в кой ресторант да вечеряте. Мъжете не разбират от намеци.
25. Провери го. Ако научиш неприятен факт от миналото му – като например, че е изневерявал на бившата си – го попитай за причините да го стори и какво е научил от случилото се. Ако се разкаял и се е зарекъл да не го прави повече, има някаква вероятност да не го направи отново.
26. Дай му време. Ако виждаш, че спорът ви му идва в повече, дай му почивка около 20 мин. Нивото на стрес хормоните при мъжете се вдига светкавично бързо и това предизвиква инстинкта му да избяга и да спре да те слуша.
27. Не го обиждай. Мери си прказките, когато се карате. Бъди сигурна, че той може и да прости, ако си го обидила или нагрубила, но няма да забрави думите ти.
28. Не го критикувай, ако се старае. Не подценявай опитите му да ти се извини. Мъжете често пъти се извиняват с някакъв жест, така че може и да не чуеш думичката „Извинявай”. Но пък е много вероятно да ти приготви вечеря или да ти направи масаж, след като сте се сдърпали. 
Четвърта фаза
Зоната на щастието
29. Забавлявайте се. Щастливите двойки имат много важен навик – умеят да се забавляват заедно. Състезателните игри (като билярд например) са много полезни в това отношение, защото повишават адреналина и помагат да заздравите връзката си.  
30. Запази романтиката. Не си позволявай да те вижда, докато си в тоалетната, да си скубеш веждите или да си правиш бикини-линията. Можеш да показваш естествената си страна (което демонстрира интимност) и като правиш неща, които не убиват романтичния ореол на връзката ви – например да нанасяш червило върху устните си или спирала на очите.
31. Имай своите тайни. Запази само за себе си някои факти от личния си живот. Например: с колко мъже си спала преди него; онова лято и лудориите в бара в Слънчев бряг и някои секс подвизи, които той не би искал да си помисля, че си правила без него. 
32. Бъди палава. Вместо да седиш кротко до него на дивана вечер, го възседни. Коства усилие да демонстрираш сексапил и да му показваш, че го желаеш, но това е съществена част от връзката ви и помага да останете заедно.
33. Бъди мила. Не забравяй да го целуваш без конкретна причина. Доказано е, че дори 10-секундна целувка прави секса още по-горещ, макар и часове по-късно. 
34. Гушкай го често. Мъжете имат по-ниски нива на окситоцина (основният химикал, който стимулира мозъка), в сравнение с жените, но те могат да бъдат повишени, когато го докосваш по-често. 
35. Не му показвай недостатъците си. Ако тялото ти се е променило с годините, не му навирай този факт в очите, за Бога! Мъжете рядко забелязват (научно доказано е!) дреболии като целулита или тлъстинките около талията ти. 
36. Балансирай. Опитай се да компенсираш неприятните случки с (поне) 5 положителни емоции. Лека целувчица по врата, секс за сдобряване или „Обичам те” неизменно помагат да оправите нещата, след като сте се скарали.  
37. Дай си време. Не прави секс за сдобряване, ако не се чувстваш готова. Жените имат нужда от поне половин час почивка от кавгата, за да могат психически да се настроят на интимна вълна. Първо се успокой и след това – действай! 
38. Останете сами. Разнообразявайте сексуалния си живот като оставате само двамата – идете за една вечер на хотел или прекарайте уикенд в леглото. В тези мигове трябва да имате само една мисъл в главата си – секс!
39. Имай свой живот.  Не зарязвай дружките си заради него. Важно е и двамата да имате личното простанство и време. Помни, че собственото ти щастие е твоя лична грижа. 
40. Изненадвай го! Мъжете обичат разнообразието. Някоя сутрин, докато си четеш вестника, му кажи небрежно: „Знаеш ли, винаги съм искала да го направим на стълбището” и след това продължи да разлистваш страниците, все едно нищо не се е случило.
41. Благодари му. Наясно си, че дреболиите са много важни – затова не пропускай да му благодариш за мънички неща – че е заредил колата ти с бензин или че е бил мил с досадната ти колежка. Ако му показваш признателност,  той ще ти отвръща със същото.
Пета фазаГледайте в заедно напред
50те най-добри съвета за успешна връзка на всички времена42. Брой до 10. Наясно си, че в даден момент и двамата ще се запитате дали можете да останете завинаги верни един на друг. Запази това колебание за себе си и недей да вземаш твърде навътре, ако разбереш, че и той има подобни съмнения.
43. Анализирай. Ако се чудиш дали да бъдеш обвързана ти допада, задай си следните 2 въпроса: Пренебрегнах ли мечтите си, които имах преди да се срещнем, в името на отношенията ни?; Ако си тръгна сега, ще мога ли да живея без него? Ако и двата отговора са „Не”, продължавай както досега и прави преоценка на всеки 6 месеца. 
44. Бъди реалистка. Помни, че любовта не е на всяка цена. Колкото и да го обичаш, има някои неща, които със сигурност няма да се променят, колкото и да ти се иска.
45. Не сравнявай вашата връзката си с чуждите. Всяка двойка – дори и тези, които изглеждат супер щастливи – си има своите проблеми. 
46. Дръж го нащрек. Добре премерената ревност поддържа интригата помежду ви. Можеш през смях да му разкажеш как си разкарала напорист сваляч в бара например.
47. Слез на земята. Бъди реалистка относно секса – между 5 и 15 % от сексуалните контакти в здравите връзки са в графата „кофти” – най-често единият не стига до оргазъм или предиграта минава между другото. Не се напрягай от това, докато не установиш, че положението не е временно, а се превръща в рутина.
48. Внимавай. Ако в даден момент се подхлъзнеш и му изневериш, помисли си добре, преди да му признаеш. Понякога откровеността може да влоши нещата повече.
49. Животът е дълъг. Ако нещата не се получават, дайте си почивка. Това не означава, че няма да бъдете заедно отново.
50. Но животът също така е кратък. Ако се забавлявате до припадък един с друг, всичко останало ще се нареди от само себе си.

Няма коментари: