петък, 20 август 2010 г.

Суеверия и поверия за огледалото

По време на бременност и първите шест месеца след раждането, младите майки не трябва да се оглеждат дълго и продължително в огледало, защото то ще отнеме от енергията им.
Почувствате ли, че някой ви облъчва с негативна енергия и лоши мисли, представете си, че сте заобиколени от огледала. Чрез силата на мисълта вие изграждате временна защита около себе си, лошите мисли ще се върнат при този, които ги отдава.

Огледала в дом където има покойник, трябва да се покриват. Желателно е да останат скрити до 40 ден. Това се прави с цел, докато душата на покойника премине в отвъдното да не се отразява и да не плаши живите.

Наложи ли ви се да се върнете в дома си след като вече веднъж сте излезли, то обезателно се огледайте в огледало, за да ви върви в начинанията, които сте планували.

Счупено огледало носи седем години нещастна любов. Това суеверие се оспорва постоянно, съществува и под формулировката, че носи девет години нещастна любов.
Огледалото не е просто неодушевен предмет и част от мебелировката. То участва в живота и енергетичния обмен вътре в дома, поради което изборът на място за огледалото и начинът на обръщане към него са също толкова важни, колкото да речем изборът на място за стайната саксия или за домашния любимец. С тази разлика, че ако на котката или кучето не им е удобно в панерчето или ъгъла, те просто ще се преместят в друг, а цветето ще изсъхне, докато неправилното разположеното или ‘обидено’ от неправилно отношение огледало може да повлияе негативно върху благополучието на дома, здравето и душевния комфорт на неговите обитатели.
И обратно - правилно разположените огледала не само помагат за преодоляването на отрицателните въздействия, но и позволяват помещението да се изпълни с жизнена енергия, която индийските йоги наричат ‘прана’, а будистите - Ци.

Добре дошли!

Огледалото на входа на къщата е нещо подходящо и функционално от всяка гледна точка, но не и ако виси точно срещу входната врата (в този случай жизнената енергия, която според фенг-шуй трябва безпрепятствено да се движи из дома от вратата до прозореца и от прозореца до вратата, ще се отрази от огледалото подобно на слънчево зайче и ще напусне вашето жилище, без да успее да влезе).
Затова пък разположеното до входната врата огледало ще насочи веднага този поток от енергия на пътешествие из дома, като дори ще го усили. Например огледало, което е разположено под ъгъл с една от вътрешните врати в дома ви е поставено енергетично правилно.
На всеки е известен съветът, когато се завърнеш вкъщи след път, да се погледнеш в огледалото. Но на малцина е известно, че според древната китайска традиция, когато излизаш от вкъщи, трябва мислено да помолиш своя огледален двойник - отражение да пази дома по време на отсъствието ти. Когато човек се връща от път, той отключва създадения от него защитен кръг (както би изключил алармената инсталация), затова трябва отново да погледне в огледалото, за да върне охранителното поле на дома.

Течащата вода

Даже и тези членове от семейството, които нямат навика често да се гледат в огледалото, все пак се срещат с него няколко пъти дневно, както се казва лице в лице. Става въпрос за банята. Едно от важните правила за огледалото там е, че то трябва да виси така, че никому да не се налага да се навежда, за да се огледа в него. На Изток са знаели, че главата на човека в никакъв случай не трябва да бъде ‘отрязвана’ от прекалено късо или ниско разположено огледало. Фен-шуй допълва това правило: в идеалния случай между главата в отражението и горния край на огледалото трябва да остава разстояние не по-малко от една длан (по-добре - повече). Наистина трябва да обърнете специално внимание дали сте поставили достатъчно високо огледалото в банята. Когато на човек му се налага постоянно да се оглежда в огледало, което по някаква причина му е ‘късо"’ може да започне да страда от главоболие с неясен произход, които ще отшуми след смяната на огледалото с по-подходящо. Способността на огледалото да усилва енергетичния поток, а на течащата вода - да го очиства е била добре позната на Изток. Там се смята, че ако изкъпете малкото дете в ‘присъствието’ на огледало, то по-бързо ще започне да говори, ще израсне по-здраво и силно.

Какви сънища ще ви навестят?

Повечето традиции по света не съветват да слагате огледало в спалнята. Смята се, че спящият човек е особено уязвим и беззащитен пред отрицателните енергии (на кой не са познати сънищата, след които се събуждаш с облекчение) и тъй като огледалото може само да ги увеличи, отразявайки ги, човек става жертва на лошо здравословно състояние, повишена уморяемост и тревожност, които не може да си обясни.
От друга страна обаче възниква въпросът къде другаде може да се постави тоалетната масичка освен в спалнята или гардеробът с огледало?
Изходът е прост: изберете гардероб с огледало от вътрешната страна на вратичката. Освен това най-добре е за спалнята да се обзаведете с огледало, което е в подвижна рамка и може да се мести. Тогава ще имате възможност преди сън да го наклоните, така че то да отразява тавана или прозореца, а не вашите сънища. Допустимо е също така да разположите огледалото над кревата си (откъм главата), особено ако при това то ‘гледа’ в прозореца, тъй като така ще насища сутрин жизненото пространство с енергията на дневната светлина. А още по-добре, ако в него се отразява предмет на изкуството, например картина (но не портрет), гоблен или художествена композиция.

Енергията на думите и погледа

Съвременната биоенергетика формулира няколко важни правила за оглеждане в огледало.

1. Не се поглеждайте в огледалото веднага след събуждане. Вероятно ще се натъкнете на една сънена и кисела физиономия и недоволството ви от вашия външен вид ще се отрази върху вас самите под формата на мощен импулс негативна енергия. Ако сутрешното оглеждане в огледалото вие станало навик, имайте предвид, че той е вреден за самочувствието и здравето ви.

2. Не разваляйте взаимоотношенията си със своя огледален двойник, не се изказвайте зле за отражението си. Фразата: ‘Какъв ужас!’, изречена пред огледалото, ще зададе негативна програма и ще се окаже пагубна за вашата привлекателност. Точно обратното и много полезно въздействие ще има, ако преди да се отдръпнете от огледалото, се усмихнете и си пожелаете късмет.

3. Помнете, че в огледалото остава не само нашият собствен енергиен двойник, но при определени обстоятелства и двойниците на нашите гости. Хубавото е, ако те го заредят с позитивна програма - пожеланията за успех на стопаните и техния дом, поднасянето на цветя, носят само хубави неща. Но понякога и най-невинните думи, изречени в присъствието на огледалото, могат да заложат отрицателна програма. Например: ‘Нещо не ми изглеждаш добр’ или ‘Да не би да имате някаква проблеми с мъжа ти’. Затова биоенергетиците препоръчват след като гостите ви си тръгнат, да изтриете огледалото с влажна кърпа.

4. Огледалата събират и натрупват енергията на всички хора и ситуации, които са се отразили в тях. Трябва редовно да очиствате огледалата от енергоинформационните напластявания. Най-добре е това да става с помощта на ‘сребърна вода’ - такава, в която в продължение на денонощие или повече е престоял сребърен предмет - лъжица, пръстен и т.н. и жив огън (например запален пред огледалото свещ).

5. Отразените в огледалото стайни растения хармонизират неговото информационно въздействие и оздравяват енергията в помещенията.

6. Особено внимателно трябва да бъде отношението към големите старинни огледала. Те съхраняват информация за всички хора, които са се отразявали в миналото в тях. Ако някой от собствениците на такова огледало се е занимавал със злини или е починал от тежко заболяване, неготово наследяване може да представлява известен риск за новия му собственик и семейството му. За щастие не е трудно да бъде разпознато такова огледало - неговата повърхност през всяко време на годината е студена като лед, а най-важното е, че пред него гаснат църковните свещи, дори и прозорците и вратите да са плътно затворени и в стаята да няма никакво движение. Тъй като е невъзможно да го очистите, по-добре е да се разделите с него.

Няма коментари: