събота, 21 август 2010 г.

Дисморфофобия или защо не се харесваме?

Дисморфофобия е болестта на новото време. Няма идеални хора, няма и такива, които да са напълно доволни от външността си. Но при страдащите от дисморфофобия, комплексите по отношение на външния вид преминават всякакви граници.
9452_0.jpg
Постоянното налагане на красиви лица в медийното пространство, над които работи цяла армия от стилисти, развива комплекси у простосмъртните жени и мъже. До степен, че те стават крайно недоволни от външността и фигурата си (особено жените).

9452_1.jpgКогато недоволството им е предизвикано от въображаемо наднормено тегло, се стига до болестни хранителни нарушения като анорексия, булимия и орторексия.

Когато внушенията за дефекти касаят визията, все по-често се развива болестното състояние, наречено “дисморфофобия”. 
Какво е дисморфофобия?Дисморфофобия е вид психическо заболяване, при което болните са вманиачени от външния си вид. Те са обсебени от идеята, че имат дефекти, които най-често са свързани с носа, кожата (лунички, акне), косата (плешивост), размера на гърдите или половите органи и т.н.
Страдащите от дисморфофобия често се възползват от услугите на пластичната хирургия.

Резултатите им се струват незадоволителни и навлизат в порочния кръг на неудовлетворението. Въображението им по отношение на несъществуващи дефекти излиза извън контрол.
Майкъл Джексън е типичен пример за страдащ от дисморфофобия. Неговата маниакалност, свързана с цвета на кожата, доведе до поредица от пластични операции, които нанесоха непоправими вреди на здравето му. 
Симптоми на дисморфофобия
  • Непрекъснато вглеждане в огледалото, в търсене на несъществуващи дефекти.
  • Абсолютна убеденост, че другите хора също не ви харесват.
  • Често прибягване до пластична хирургия, без удовлетворение от резултатите.
  • Постоянно сравняване на външния вид с този на околните.
  • Затваряне в себе си и асоциализация.
  • Използване на прекалено силен грим и дрехи, които прикриват въображаемите недостатъци.
Причини за дисморфофобия
9452_2.jpgКато повечето “модерни” болести, причините за дисморфофобия не са докрай известни. Някои учени я обясняват с понижени нива на серотонина в мозъка, който води до развитие на депресивни състояния.
Други залагат на наследствения фактор и обясняват дисморфофобията с фамилна обремененост по отношение на възприемането на външния вид. И все пак, най-честата и най-вероятната причина за този вид мания е конкретна житейска ситуация.

При нея страдащият е бил подложен на унижение, свързано с начина, по който изглежда.
Дисморфофобия – рискове за здраветоДисморфофобията може да доведе до сериозни рискове за здравето. Най-тежкият е опит за самоубийство. Често се случва и страдащият да “задълбае” в по-тежки психически разстройства.

Прекаляването с пластичната хирургия само по себе си е достатъчно опасно и може да предизвика множество здравословни проблеми.
Как да преодолеем дисморфофобията?
Най-добрата профилактика срещу дисморфофобия е комбинацията от редовна физическа активност, здравословно хранене и козметични грижи за красотата.

Но ако вече сте почувствали някой от симптомите на тази коварна болест, непременно се обърнете към психотерапевт.
9452_3.jpg

Да, красотата иска жертви, но защо жертвата да сте вие? Оставете дисморфофобията на слабите личности. Харесвайте се и се възприемайте такива, каквито сте. А грижите, които полагате за външния си вид, ще ви помогнат да се почувствате по-красива и по-уверена в себе си.

Няма коментари: