събота, 2 октомври 2010 г.

Помощ! Двойна брадичка

Двойната брадичка обикновено се възприема като естетически дефект, а появата й най-често е предизвикана от наднормено тегло и възрастови промени.

Но дали само хората в напреднала възраст и с наднормено тегло имат двойна брадичка?
За съжаление този дефект сполита и по-млади жени, особено ако са наследствено предразположени към това.

Освен наследствения фактор важна роля играят и пропорциите и формата на лицето. Двойна брадичка може да се появи и при неправилна стойка, редовно спане на високи и меки възглавници, постоянна седяща работа или пък рязко сваляне на килограми.
Ако при наличието на излишни тлъстини двойната брадичка се образува от натрупаните в тази зона тлъстини, то при отслабване същият дефект може да се появи след провисване на разтегнатата кожа. Във всички случаи, за да отстраните двойната брадичка можете да използвате изпитани от времето и хората домашни средства, както и различни услуги на козметичните салони.

Преди всичко е важно да знаете, че отстраняването на двойната брадичка е доста трудна задача, която изисква постоянство и многостранен подход. А дори и да се преборите с нея, ако не спазвате някои правила след време тя може да загрози лицето ви отново.

Ако причината за двойната ви брадичка се крие в наднорменото тегло, погрижете се да сваляте килограмите бавно и постепенно. Първо, защото този начин е най-естествен и безопасен за организма ви и второ – защото бавното отслабване позволява на кожата да се адаптира към новия обем на тялото, без да провисне.
Но за да се отървете от двойната брадичка ще трябва да контролирате не само теглото, но и стойката си. Опитвайте се да ходите и да седите с изправен гръб, изпънати рамене и стегнат врат. Достатъчно ще е да се контролирате съзнателно в продължение на две-три седмици, после тази стойка ще ви стане навик. Освен това е препоръчително да спите с ниска и твърда възглавница, най добре цилиндрична. Спането с ниска възглавница е добра профилактична мярка както срещу двойна брадичка, така и срещу бръчки.


Ефективно средство срещу двойна брадичка могат да бъдат и студените компреси, които трябва да се съчетаят с различни маски за кожата на шията и деколтето. За компреса ползвайте малка хавлиена кърпа. Сгънете я по дължина и я намокрете със студена вода. После я изстискайте, хванете я за двата края и я въртете, нанасяйки леки удари с нея по брадичката си. Ако всеки ден правите по три сеанса от десет “потупвания”, резултатът ще е забележим с просто око още след първата седмица. След студения компрес трябва да изплакнете кожата на брадичката със студена вода или да я масажирате с кубче лед.

Тази процедура е особено ефективна, когато се прилага в комбинация с различни козметични маски. След студения компрес нанесете на шията и деколтето любимата си подхранваща и подмладяваща маска. След 15 минути я измийте и натрийте кожата с кубче лед. Тези маски трябва да се правят 1-2 пъти седмично, през останалите дни си правете само студен компрес и масаж с лед.

Важен елемент в борбата срещу двойната брадичка са специалните упражнения, които укрепват мускулите на врата и коригират овала на лицето. Такива упражнения са например произнасянето с максимално напрежение на гласните “а” и “у”, както и наклоните на главата – напред-надясно, назад-наляво, завъртане. Няма да ви е трудно да си съставите подходящ за вас комплекс от упражнения за шията, тъй като в интернет има редица съвети по този въпрос.

Има и още едно упражнение, което трябва да вземат предвид хората с двойна брадичка. То тренира долната част на лицевите мускули и освен всичко останало помага и срещу хъркане. Прокарайте върха на езика си от основата на предните зъби до вътрешната част на устата (гърлото). Езикът трябва да се плъзга по небцето, устата е затворена, а челюстите – стиснати. При изпълнение на упражнението трябва да изпитвате максимално напрежение в мускулите на врата. Само 20 повторения на това упражнение сутрин и вечер ще ви помогнат ад намалите видимо двойната брадичка.
Различните клиники и козметични салони предлагат процедури, които също могат да спомогнат за това. Освен стандартния лимфостимулиращ масаж можете да приложите и мезотерапия, която действа в две насоки – стопява мазнините и укрепва кожата. Друга съвременна процедура е ELOS-подмладяването, което видимо изпъва кожата. Това не само изглажда бръчките, но и помага за отстраняване на двойната брадичка.

Няма коментари: