понеделник, 23 август 2010 г."Морска" река на дъното на Черно море - има си бързеи и водопади

Британският "Дейли телеграф" съобщава, че на дъното на Черно море е открита голяма подводна река. Тя е открита от британски учени от университета "Лийдс", извършили изследването на подводния обект.
Изследователите са използвали подводница робот, за да изучат за пръв път дълбокия канал, открит на морското дъно. Реката се отличава с огромен дебит - 22 хил. куб.м в секунда, и на сушата по този показател би била шестата по големина в света, разказва британският вестник. На места дълбочината й достига над 35 м, а широчината й е около километър.
Скоростта на течението е около 7,5 км/час. "Морската" река дори си има бързеи и водопади, досущ като земните.
Откритието хвърля светлина върху начина, по който животът оцелява на такива дълбочини, далеч от богатите на хранителни вещества водни слоеве, които са по-близо до повърхността. Подводната река разнася седименти и нутриенти.
Водният поток е образуван от проникването на по-солената вода на Мраморно море през Босфора в по-малко солената среда на Черно море преди много векове. По тази причина реката е с висока концентрация на сол. При движението си тя образува своеобразни брегове и долини, също като реките на сушата.
"Речната вода в каналите е по-плътна от морската вода около нея, тъй като е по-солена и носи много наноси. Тя тече надолу по шелфа към абисалната равнина", обяснява ръководителят на изследването Дан Парсънс.
По думите му абисалните равнини (големи широки равнини по океанското дъно) са като пустините за живота в океана, но подобни течения могат да пренасят до тях жизненоважни вещества.
Единствената разлика със земните реки, течащи по направление на меридиана в Северното полукълбо, е че докато те подмиват десния си бряг съгласно Кориолисовата сила, то при тази морска река е точно обратното.

Няма коментари: