понеделник, 23 август 2010 г.

Вдъхновяващи идеи за кухня





Кухнята в съвременното жилище отдавна вече не е просто работно помещение за домакинята. От най-неглижираната преди години част от дома се превърна в сериозен акцент на интериора. В съвременните архитектурни решения кухнята обикновено е свързана с дневната, като тенденцията е жилището да се оформя, като едно голямо пространство, в което се избягва отделянето с врати на различните функционално помещения. Традиционно решение за преход е бар-плотът или кухненския остров. По-рядко използван вариант е подвижен параван, а най-простият преход е цветово разделяне на двете помещения. .
За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е мястото посветено на здравето, комфорта и ежедневната сигурност. Защото там храната се измива, подготвя, съхранява и приготвя. Кухнята също така е мястото, което обединява всички обитатели и подхранва любовта, разбирателството, търпението и взаимопомоща между тях.
Искаме да ви представим ви пет вдъхновяващи според нас идеи за кухни. Запомнете, най-важното при обзавеждането на кухнята, както и при всяко друго помещение в дома, е интериорът да пасва на начина ви на живот.
Канелена мечта
Уютна кухня с цвят на сладки подправки. Кухнята е традиционно най- главното и централно пространство в домът. Именно за това е организирана около един среден блок, в който е вградена печката и плота за приготвяне на храна. Аксесоарите от инокс придават съвременен вид на помещението.

Съвременна мечта
Изчистени форми и много стъкло. В тази кухня всичко си е на мястото, без излишни уреди и прибори, които не се ползват. Дизайнът е изчистен, стремежът е нищо да не спира погледа.

Червена мечта

Само уверени в себе си дами биха се осмелили да комбинират червено и жълто в кухнята си. Тя е място, където не само да се храним, но и да побъбрим с приятели, да устройваме “семейните съвети” или просто да направим импровизирани тържества. Имайте предвид, че червеният цвят повишава апетита, доказано е научно, а жълтото привлича светлината и създава благочестие.

Ретро мечта
Идеализираната представа за „селска“ кухня. Елегантна и малко мрачна. Материалът, от който са направени шкафовете, имитира потъмняло с времето дърво. Присъстват обаче всички съвременни уреди. Най-силните спомени от детството всъщност са свързани със старата кухня на баба, сладкото на баба, семейните вечери, първите готварски (често несполучливи) опити и все едни такива „сладки кухненски“ неща, които допринасят за приятната носталгична атмосфера.
Бизнес мечта
В такава кухня отлично би се вписал успял в професията си мъж, който все още не е свил семейно гнездо. Комбинацията между светло и тъмно дърво, и инокс придават изключителна елегантност на понещението. Всяка съвременна жена би се влюбила в такава кухня. И в мъжа, който я притежава. Това е кухня за тези, които се увличат по най-новите технологии, интериорни решения и материали.
Ако търсите функционални и атрактивни мебели за кухня на разумна цена, може да се насочите към френския сайт CoteMaison.fr. Там може да откриете интересни модерни решения за малки пространства, като например кухненското обзавеждане Dolcéa - “cuisine d’aujourd’hui” (кухнята на днешния ден) от Castorama.
</p>
Цените на повечето кухненски обзавеждания в този сайт започват от 499 евро, като към комплекта е включена и маса за трапезария. Ако все пак не можете да си поръчате кухня чак от Франция, можете поне да разгледате предложените тук идеи и да почерпите идеи и вдъхновение за дизайна на своята на собствената си кухня.
8 идеи за по-функционална кухня

Вижте няколко идеи, които биха могли да направят всяка кухня по-елегантна, функционална и приятна за ежедневните домашни задължения.

кухня
Около масата

Този полу-овален банкет превръща кухнята в комбинация от всекидневна и трапезария. Той служи като плот за поставяне на храна и напитки (покритието му е от преработен камък), а вътрешността му е удобно кухненско канапе с маса за хранене. За да се употреби максимално пространството, в страничните части на канапето има чекмеджета и вградени рафтчета – те могат да се използват за съхранение на кухненски продукти и аксесоари, или пък за поставяне на документи, книги или декорация. Така полученото кътче е идеално за сутрешно кафе, за разговори с приятели или за игри с децата.

кухня
Хитро подбрани детайли

Малка мивка, поставена зад кухненския банкет, увеличава ефикасността на кухнята и позволява работата на повече от един човек. Кокетните чекмеджета под мивката са с вградени разделители, за да се съхраняват лесно и безопасно различните прибори.

кухня
Място за всяко нещо

Кухненските шкафове са организирани така, че да има място за всякакъв вид предмети, продукти и аксесоари – шкафове, рафтчета и тесни чекмеджета, които оползотворяват всеки сантиметър от пространството.

кухня
Смес от материали

Съвременните материали, използвани в кухнята, са не само по-екологични, но и по-практични. Съчетанието между тук показаните материали създава една балансирана, мека и топла атмосфера. Тук са съчетани перфектно повърхности от дърво, матирано стъкло и неръждаема стомана.

кухня
Омекотен интериор

Кухнята е помещение, в което присъстват немалко елементи с остри ръбове – уреди, шкафове, мебели. За да изглежда тя обаче по-омекотена като дизайн, е добре да се заложи на заоблените ръбове и овалните форми. Тук например тези форми са внесени чрез нестандартната украса върху стената – тя е изградена от овални елементи ("балончета"), в природни нюанси и несиметрични форми.

кухня
Кът на готвача

Удобните и функционални детайли в кухнята улесняват ежедневните домашни задължения. Някои от тях могат да бъдат с толкова полезна функционалност, че човек лесно може да си помисли "Как не съм се сетил за това досега?". Такъв е примерът да речем с тази "ниша" за рязане на продуктите, вградена в плота – когато готвачът приключи с нарязването, просто трябва да приплъзне остатъците и да ги пусне през отвора, директно в кошчето за смет. Самото кошче е поставено в удобно чекмедже, което лесно се издърпва напред за почистване.

кухня
Кухненски плотове на нива

За да не изглежда кухненският плот като безкрайно шосе – прав и еднообразен, той може да се изгради на няколко нива. Това създава повее ергономичност, разнообразие и удобство при работа.

кухня
Функционален дизайн

Контрастиращите дървени повърхности, оцветени в различни нюанси, създават по-разнообразен дизайн. Съчетанието между отворени рафтове , работни ниши и затворени шкафчета пък допринася за функционалността и разнообразието в кухнята. Тук дизайнерът е взел едно доста смело решение, вграждайки микровълновата печка под самия кухненски плот.

кухня
Интересни идеи за една по-удобна  кухня
 Наемете дизайнер
Променете местата в кухнята ви с помощта на професионален дизайнер.
Ето например, ъглов шкаф като този има във всяка кухня. Но с професионалната визия на дизайнер, шкафа може да се превърне в удобни и дълбоки чекмеджета за някои така необходими неща в кухнята.






 Дребните кухненски уреди
Нека кухнята ви е винаги чиста и подредена без досадните електроуреди по кухненските плотове. Вижте например как кухненския миксер се „появява” точно там където е нужен и когато е нужен, с помощта на простичък механизъм с пружина. За допълнително удобство е добавен електрически контакт в шкафа, за да няма неприятно преплитане на кабели. Дълбоко чекмедже, разположено по този механизъм, побира други дребни електродомакински уреди.



Прости решения
Вашите чекмеджета и шкафове ще събират повече, ако нещата в тях са подредени. На снимката виждате, как няколко регулируеми рафтове и етажерки „уголемяват” шкафа.








Място за боклука
Не дръжте кошчето за боклука на показ – не е красиво, а и не ухае никак хубаво. Може да взаимствате идеята и да ги маскирате като шкафове, като най-подходящото място за тях е между готварската печка и мивката. Ако пък изхвърляте отпадъците си разделно – хранително отпадъци и опаковки за рециклиране, това решение е много подходящо за вас.




Полезно и прилежно

Изчистете максимално мястото около готварския плот. Един подобен на чекмедже механизъм в близост до печката осигурява под ръка така необходимите подправки и мазнина за готвене. А когато са затворени, всичко изглежда като част от кухненското обзавеждане – до следващия път когато са ви необходими.

Няма коментари: