сряда, 13 април 2011 г.

Сънят,депресията и стресът влияят на отслабването

Сънят, депресията и стреса повлияват отслабванетоНово проучване сочи, че сънят, депресията и стресът са ключови фактори за успеха на програмите за отслабване.
Смята се, че настоящата епидемия от затлъстяване в развитите страни се дължи на голям брой фактори - генетични, на външната среда, фактори на начина на живот. Множество проучвания сочат обратна връзка между продължителността на съня и наддаването на тегло.
В настоящото проучване били включени 472 лица със затлъстяване (индекс на телесната маса между 30 и 50 кг/м2). То било проведено в две фаза: първата включвала нерандомизирана 6-месечна поведенческа програма за отслабване, а втората - поддържане на отслабването. Настоящият доклад се фокусира върху резултатите от фаза 1.
На участниците било указано да намалят консумацията на храна с 500 калории на ден и да провеждат поне 180 минути физическо натоварване на седмица.
Средната загуба на тегло била 6.3 кг, а 285 от участниците, които отслабнали с поне 4.5 кг, по случаен принцип били избрани да участват във фаза 2.
Стресът и продължителността на съня били важни фактори за класирането във фаза 2. Спящите между 6 и 8 часа имали най-голям шанс за участие във фаза 2 (т.е загуба на поне 4.5 кг). Редукцията на стреса, измерена чрез Perceived Stress Scale, била свързана също с по-голяма степен на отслабване. Аналогични резултати били установени и относно депресията.

Няма коментари: