сряда, 13 април 2011 г.

Причината мъжете да умират първи:

Мъжете са по-силни физически и по-издържливи, а жената е крехко същество, подложено на постоянни тревоги? Нищо подобно! Мъжете са по-уязвими и умират много по-млади от жените.
Авторът на тази констатация съветва „силния пол" да не се отнася скептично към подобен род информация и да обърне внимание на статистиката:
ЧИСТИ ФАКТИ:* Коронарните болести на сърцето се срещат три пъти по-често при мъжете

* Три пъти повече са и клиничните депресии при мъжете

* Мъжките самоубийства се случват много по-чество от женските и то във всички възрастови групи.
Убийствата и самоубийствата са сред трите основни причини за смъртността сред мъжете на възраст от 15 до 34 години.

* Броят на жените, които достигат 85-годишна възраст е в съотношение 2.2 към 1 спрямо мъжете дълголетници, а категорията до 90 години това съотношение е 3 към 1.
Защо мъжете умират първи?
На този въпрос отговаря професорът по клинична медицина в Колумбийския университет д-р Мариане Легато, в книгата си „Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan".

Нейното изследване съдържа универсални факти, които доказват, че независимо от наименованието „силният пол" мъжете по цял свят умират по-рано от жените.

Професорката обаче не само констатира фактите, но ги анализира, намира причините за ранната мъжка смъртност и дава съвети как по-силната половина от човечеството да живее по-дълго.
Според нея мъжете по правило са по-податливи на болести и за това има няколко основни причини, които не са нито генетични, нито анатомични, нито физиологични.

Слушайте, момчета, може би е време да се откажа от перченето, обръща се д-р Легато към мъжете и ги отрезвява с още статистика:
* Просто в много от случаите нежеланието на мъжете да говорят откровено за своите болежки буквално ги убива.

* Това е характерно за всички възрасти, но в най-тежко мълчание мъжете се опитват да се справят с периода на хормонални промени, наречен Аndropause (мъжката), премълчават болезнените симптоми и отказват всякакви терапии.

* Мъжете имат билогично предразположение към инфекции, но това е последното нещо, за което биха се обърнали към лекар

* Мъжете по-често от жените изпадат в депресии, но не споделят и не търсят медицинска помощ, защото смятат, че това е само за жени

* Стресът, който трупат в себе си, прави мъжките сърца по-подакливи на коронарни болести и то в най-активната им възраст

Мариане Легато съветва „момчетата" да започнат да си признават болестите, защото няма друг начин да променят мрачната тенденция „мъжете умират млади".
Преди да напише книгата си, авторката е провела мащабни изследвания на биологичните, културните и личностни фактори, които снижават продължителността на живота на мъжете.
Психологическият фактор

Смъртността сред мъжете е по-висока, защото те по рождение са по-крехки по своята същност и много по-уязвими психически от нежната половина на човечеството. И за разлика от жените, които водят ожесточена борба със своите болежки и се отнасят внимателно към здравето си, мъжете не могат да се похвалят, че са добросъвестни към себе си. Най-често силният пол пренебрегва лекарските препоръки, пропуска изследвания и не търси медицинска помощ, с надеждата, че „всичко ще мине от самосебе си".
Факторът възпитание

Мъжете търпят на болка и не обръщат внимание дори на явните симптоми на бобестта, защото от ранно детство им внушават: "Търпи, не показвай, че те боли, бъди силен, не се оплаквай! Само така ще бъдеш истински мъж!".
Статистиката показва: повете от половината от мъжете отиват на лекар само под силния натиск на съпругата или роднините си, или когато състоянието се влоши рязко и непоносимо. Затова има всички основания да се твърди, че особеностите на възпитанието убиват мъжете.
За разлика от тях, жените приемат за най-лочично да помолят за помощ. Те са програмирани и много мотивирани да се грижат за себе си и това, естествено, удължава живота им.
Как мъжете да продължат живота си

Мариане Легато призовава медицинската общност да вземе мъжкото здраве под засилен контрол. Но в тази битка равно участие трябва да имат и близките хора от противния пол - съпруги, майки, сестри, дъщери. Ако жените са в състояние да победят рака на гърдата, те безусловно са в състояние да спасят и мъжете си. Силният пол заслужава по-внимателно отношение.

Професорката дава и някои съвети, които биха помогнали на мъжете да продължат живота си.
1. Винаги бъдете откровени с доктора си. Оставете притесненията пред вратата на кабинета. Жените от най-ранна възраст се научават да бъдат да споделят с лекарите всичките си проблеми. Възможно е мъжете да се чувстват неловко да говорят за някои от симтомите, на да ги кажат така или иначе се налага, защото те могат да са сигнал за сериозно заболяване. Легато настоява, също както за жените има профилактични прегледи за рак на гърдата, така да има и за мъжете - за изследване на простатата. Може това да не е сред най-приятните преживявания, но е много по-добре от констатиране на вече напреднала болест.
2. Проверявайте нивото на тестостерона. След 30-годишна възраст нивото на тестостерона у мъжете започва да стада с около 1% всяка година. Пониженото му ниво може да доведе до снижаване на жизнения тонус, намаляване на мускулната маса и на издържливостта на физически натоварвания, притъпяване на паметта, лоша концентрация и понижено либидо. Всичко това пък влече след себе си депресии, които на свой ред оказват пагубно влияние на здравето на мъжете, като увеличават риска от сърдечни болести. На още по-голям риск от значителна загуба на тестостерон са подложени страдащите от диабет.
3. Поддържайте си имунитета. Мъжката имунна система не така силна като при жените. Статистиката показва, че мъжете по-често от жените умират от 7 от 10-те най-разпространени инфекции, особено туберкулоза и венерически болести.
Предпазването от заболявания , предавани по полов път, трябва да е под постоянен контрол веднага след като тийнейджърът започне да води полов живот. Мъжете също така имат навика да пренебрегват ваксинациите, когато пътуват зад граница (в това число и в екзотични страни). А за здравословното хранене мъжете изобщо забравят, като се позовават на голямата си заетост, мързел, недостиг на време и, колкото и да е смешно това - на липса на воля, - как може някой да устои пред съблазънта да хапнещ вкусно (но вредно).
4. Не оставайте насаме с депресията. Мъжката депресия е много по-опасна, отколкото е прието да се смята. Още повече, нейните симптоми не винаги са очевидни. Когато нервният срив се случи на жена - за това научават всички, не само най-близките й хора. Мъжете, напротив, се стараят до последно да скриват тези си състояния. Понякога ги издава поведението им - някои започват да пият, някои гледат телевизия по цял ден или „сърфират" в Интернет, а трети се отдават на сексуални приключения.

Да се обърнат за помощ към лекар - това на последно място в мъжкия списък с методите за борба с депресията. В същото време обаче подобен начин на живот не води извън депресията, а е пряка заплаха за здравето и живота.

Помнете, момчета: душевното състояние не е по-малко важно от физическата форма. Таблетките също не винаги дават желания резултат, ако се вземат без лекарско предписание, а по препоръка на „събратя", на които са помогнали. Понякога откровения разговор с лекар може да бъде много по-полезен и дори животоспасяващ, съветва д-р Легато.

Депресия, която не се лекува, може да има катастрофични последствия. Що се отнася до самоубийствата, както сочи статистиката: жените по-често плашат с „опити" да сложат край на живота си, но при мъжете тези опити са „успешни".

5. Много мъже запазват безразсъдния характер и начина на живот от момчешките си години
, което ги прави често жертви на травми и на нелепа смърт. Жените са много по-разсъдливи - от ранно детство постъпките им са обмислени и си дават сметка за целта на задачата и за нейните последствия. Докато при мъжете това отсъства. И като добавите към това катализатора тестостерон и други „мъжки" хормони, имате насреща човек, пълен догоре със смъртоносен коктейл, който може да гръмне при всяко „геройство".

Няма коментари: