сряда, 13 април 2011 г.

Бирата може да лекува:Здраве с бира в ръка

Кой би предположил, че освен приятна бирата може да бъде и полезна? Собственикът на кварталната бирария... и не само! Редица проучвания показаха, че бирата, консумирана разумно, е полезна колкото и виното.бира и здраве Независимо дали предпочитате наливно, светло, тъмно или мътно пиво, съществуват доказателства, че консумацията на умерено количество бира може да намали шансовете ви за настъпване на исхемичен инсулт и коронарна болест на сърцето.
Какво наричаме умерена консумация?
Както сами се досещате, в България профилактиката с бира е изключително добре застъпена. Годишната консумация на глава от населението е 59,5 литра, а общо в България през 2008г. са изпити близо 448 хиляди тона пиво.
Под термина умерена консумация различните хора разбират различно количество. Въпреки че съществуват индивидуални особености, с цел избягване на злоупотребата с бира се приема, че горната граница за умерената и разумна консумация е около 500-600 мл за мъже и 250-300 мл за жени.

Добрите и лошите страни на бирата

Въпреки че несъмнено сме любители на бирата, ще останем докрай неутрални и ще се опитаме да съберем най-важните факти за бирата свързани със здравето:
Ползи за здраветоКонтра-ползи за здравето
Бирата не съдържа мазнини.Бирата все пак е сравнително калорична, защото всеки грам алкохол освобождава 7 „празни” килокалории.
Бирата почти не съдържа захари.Алкохолът в бирата може да причини рязък спад в нивата на кръвна захар. Това пък ще доведе до умора и ще увеличи енергийните ви нужди, което би стимулирало апетита ви.
Бирата е чудесен източник на разтворими влакнини. Литър бира доставя около 20% от препоръчителния дневен прием на влакнини, а някои бири – до 60%. По този начин пивото подобрява функцията на червата, забавя смилането и абсорбцията на храна и намалява нивата на холестерол, което може да намали сърдечно-съдовия риск. Бирата не съдържа холестерол!Понеже алкохолът пречи на усвояването на витамини и минерали, бирата може да попречи способността на тялото да гори мазнини. Калориите от алкохола могат да отидат директно в областта на вашия корем. Освен това алкохолът се обезврежда в черния дроб и да причини неговото уголемяване и затлъстяване. Тези фактори допринасят за появата на т. нар. „бирено коремче”.
Средно една малко светло пиво (около 330 мл) съдържа 150 килокалории. Останалите алкохолни питиета са далеч по-калорични, включително и виното.Ако консумирате по една малка светла бира всяка вечер, това прави 1000 калории на седмица и около 6 излишни килограма за година. Освен това мезетата придружаващи бирата са почти винаги много калорични – пържени картофи, хапки, сиренца, цаца и пр.
Умерената консумация на бира доказано намалява стреса и шансовете от сърдечно-съдово заболяване.Алкохолът може да повлияе на преценката ви, което ще ви накара да пиете повече от „умерено”.
Пивото е богато на антиоксиданти, магнезий, селен, калий, фосфор, биотин и почти всички витамини от група B.
Ето защо пиенето на бира може до голяма степен да „се пребори” с нежеланите ефекти на алкохола, т.е. махмурлукът ще е по-лек.
В алкохолна среда много от тези вещества са нестабилни, което понижава ползите.
Бирата съдържа фитоестрогени – структурни аналози на женски полови хормони от растителен произход. Малки дози фитоестрогени могат да имат благоприятен ефект върху женското здраве по време и след менопауза.Както алкохолът, така и фитоестрогените имат неблагоприятно действие върху хормоналния статус на мъжа. При прекомерна употреба те могат да доведат до феминизиция – промяна в окосмяването, гинекомастия, импотенция и пр.
„Разумната употреба на бира” намалява сърдечно-съдовия риск и риска от инсулт, показват проучвания (виж по-долу).„Неразумната употреба” на бира обременява обемно системното кръвообръщение, което е особено неблагоприятно за хора с артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

Няма коментари: