събота, 6 август 2011 г.

За сродните души......понякога живеем в пълна заблуда

Сродна душа. Какво значи това и има ли изобщо такова животно? Всички ние имаме една идеалистична представа за любовта с ЕДИНСТВЕНИЯ, ПРАВИЛНИЯ, СРОДНАТА ДУША, но даваме ли си сметка какво означават наистина тези прозвища? Някой, в когото се влюбвате от първия миг и оставате на върха на дъгата до смъртта?
Много хора не си дават реална сметка що е това сродна душа. Ето и най-разпространение митове за нея, които всички си въобразяваме, че са верни. А те не са.
Мит 1: Връзките със сродни души са лесни
Връзките не винаги са лесни, да не кажем, почти никога. Защо сме способни да се трудим упорито, да ходим всеки ден на работа и да хвърляме страхотни усилия, за да спечелим месечната си заплата, а когато стане въпрос за любов, да не правим почти нищо и въпреки това да очакваме отплата? Колко наивно е това.
Всички връзки отнемат време, енергия, работа, посвещение и решителност. Ако искате чудесна връзка със сродна душа, може би е време да направите малко жертви в тези области. Може би ще трябва да работите по-малко, да прекарвате повече време с партньора си, да работите над комуникацията, да се научите най-после да се интересувате, да правите компромиси.
Помислете за връзката си като за градина - отначало й се радвате, поливате цветята, грижите се за нея, но с течение на времето, просто свиквате с нея и спирате да й обръщате внимание. Какво се получава тогава? Градината умира.
Мит 2: Сродните души нямат конфликти
Нищо не би могло да бъде по-далеч от истината. Всяка връзка, без конфликт, е като връзка между двама мъртъвци. Вие сте човек, той/ тя е човек (обикновено) и е естествено да сте различни персони. Как изобщо е възможно да нямате конфликти? Ключът е да умеете да се справяте с тях.
Има много двойки, които, в началото на връзката си са изпълнени с радост, любов и благоденствие, но с течение на времето, нещата се променят и те започват да се дразнят. Това често води до представата, че всъщност не са един за друг, но не всичко е толкова обречено.
Конфликтите могат да бъдат нещо здравословно, защото карат двойката да се вгледа в своите различия и да се опита да разбере гледната точка на другия. Карат ви да се вгледате в себе си, да започнете да изучавате собствените си възгледи, ценности и да започнете да комуникирате с другия по-зряло. Пък и има ли караници - има любов. Другото е вече страшното.
Мит 3: Сродните души плуват в романтика
Реалният живот рядко е като любовните филми или новелите. Факт е, че в началото, когато хормоните ни бушуват, всичко е изпълнено с любов и страст, но това е временно. След това химичните процеси се нормализират и ние започваме да си мислим, че това не е истинска любов. И се разочароваме.
Не трябва да сравняваме реалността с романтиката, която непрестанно ни се натрапва от екрана, или от страниците на книгите и списанията. Като се замисли човек, какво изобщо е романтика? Бонбони, цветя и розови свещи? Това са просто клишета. Истината е, че всеки човек изразява своята романтика по различен начин.
Пичът може и да не е най-романтичният мъж по критериите на женските списания (всяка вечер да бере по 11 червени рози и да ви ги реди в леглото, например), но вместо да се водите от това, което те ви казват, и да започнете да драматизирате, започнете да обръщате внимание на другите неща, които прави.
Например, широко скроен е и никога не би направил сцена за това, че искате да излезете някъде без него; винаги плаща ваканциите; винаги поема тежките торби; обожава да готви и го прави добре; лоялен е и ви уважава. И това се измерва в поведение, не в шоколад във формата на анатомични органи.
Мит 4: Сродните души трябва да мислят еднакво
Без значение колко ни се иска да е истина, ние просто не делим един и същи мозък. Разбира се, че връзките между сродни души са много по-лесни, дълбоки и смислени, отколкото тези, които не са между такива, но въпреки това те няма как да мислят винаги еднакво.
Много мъже и жени смятат, че „ако сте истински сродни души", трябва да сте „едно" и трябва да мислите и да се чувствате и мислите като един човек, както и да имате еднакво отношение, вкус, идеали...
Това са глупости. Да, разбира се, че светогледите на сродните души са горе-долу еднакви и може да познаете една такава от първия разговор по това, че той просто не свършва и не свършва, но въпреки това, вие сте различни хора. Имате своите отделни вкусове, възприятия и интереси и трябва да уважавате тези на другия.
Сродните души се допълват, не се претопяват една в друга.
Мит 5: Сродните души би трябвало винаги да си казват всичко
Учудващо много хора се разстройват до крайна степен, когато узнаят, че половинките им „не споделяли всичко, а би трябвало, защото сродните души трябва да са колкото се може по-открити един с друг."
Е, да, хубаво е да сте честни един с друг, но също така е хубаво да зачитате чувствата на другия. Вашият партньор изобщо не е длъжен да ви дава отчет на всичките си мисли: защото, в крайна сметка, всеки има право на своето собствено лично пространство, било то дори и ментално.
Помислете, наистина ли искате да кажете на баща си, че забелязвате как започва да оплешивява все повече с всяка година? Или да прочетете на висок глас пред цялото семейство разказа, който тайно написахте в обедната почивка? Някои неща си остават лични. И ние нямаме право да ровим в тях.
Мит 6: Във връзката със сродна душа, всички проблеми изчезват
Изследвания са показали, че 80% от всички любовни проблеми никога не се разрешават. Както казахме по-горе, вие сте отделни хора и винаги ще се случи така, че няма да сте съгласни с другия за нещо. И в това няма лошо! До толкова, до колкото спорът няма да помрачи бъдещето на връзката ви, персоналната ви свобода или здравето ви, всъщност няма нищо лошо в това да спорите!

Няма коментари: