сряда, 29 декември 2010 г.

Линда Гудман за зодия Лъв

Астрология - Зодия Лъв: 24 юли - 23 август
Как да разпознаем Лъва

Казвал ли ви е някой напоследък: „Не, благодаря, не се нуждая от любезната ви услуга\", и то с лице, разцъфнало в неотразима ослепителна усмивка? Ако отговорът ви е „да\", знайте, че източникът на това ярко излъчване е бил звяр от породата на големите котки.

За Лъва е нещо съвсем обикновено да демонстрира неукротимата си гордост по слънчево-закачлив начин и това е причината, заради която той много често излиза сух от водата.

Лъвът е царят, той властва над всички животни. Лъвът човек властва над всички нас. (О, да, знам, разбира се, че не е точно така. Но за бога не му го казвайте. Това ще сломи голямото му огнено и самовлюбено сърце.) С Лъва най-добре е да се шегувате. Тогава той няма да ръмжи срещу вас, да се зъби и да ви плаши до смърт, просто ще замърка като котенце. За Лъва няма средно положение: той или кипи от енергия и е страшно общителен, или изпада в аристократична ленивост, потискайки едва-едва блажените си прозявки. Ако този звяр ви интересува, ще трябва да пребродите всички бляскави, луксозни и претенциозни заведения в града, за да го намерите. Уверявам ви, че най-малко половината от плейбоите по тези места ще се окажат събратя по зодия, тоест Лъвове. А и по-свенливите от тях също го дават плейбойски, но по домовете си, доволно изтегнати и вживели се в ролята на домашни котараци. Лъвовете много мразят скуката и мрака. Изобщо не ги понасят.

Ако срещнете Лъв, който лесно се изчервява, направете си труда да проверите дали този прилив на кръв в лицето му не е резултат от гордост или надменност. Лицето на Лъва често пламти, защото той винаги танцува прекалено буйно. Страните му може да поаленеят и ако дамата на сърцето му току-що е минала покрай него. Във всеки случай много малка е вероятността лицето му да е пламнало вследствие на дълбок самоконтрол или обезличаващ го срам. Самовглъбени Лъвове не съществуват. Има само представители на тази зодия, които се правят на такива. Това добре го запомнете. Възможно е да срещнете Лъвове, които нарочно затъмняват управляващото ги Слънце и сдържано се изживяват като силни, горди и решителни личности. Не се оставяйте да ви подведат с това си държание. Дори най-благородните от тях са убедени вътрешно в царската си привилегия да властват над околните. Те само чакат нетърпеливо подходящия миг, в който с лъвски скок ще изскочат на сцената. Ако не ми вярвате, намерете си един Лъв от този тип и го засегнете на тема достойнство. Или се опитайте да му отнемете нещо, което според него му принадлежи по право. Дайте му заповед например или по подходящ начин му покажете, че го смятате за пълно нищожество. Тогава ревът на това смирено котенце ще огласи целия свят. Малко са смелчаците, които имат безстрашието да му се изправят насреща, когато той реши да брани правата и достойнството си. Някои Лъвове улягат с възрастта, но никога не скланят гордата си глава. Никога!

Що се отнася до физическите качества на представителите от тази зодия, огледайте се наоколо за хора, които приличат на лъв или лъвица, тоест имат гривеста, отметната назад коса, така че да открива лицето с измамно безразличен поглед. Лъвовете имат изправена стойка, надменна походка и плавна котешка грация. Жените съчетават в себе си елегантна пъргавина и възбуда, често прикрита зад едно добре обмислено спокойно, но непреклонно поведение. Не забравяйте, че лъвицата винаги е нащрек и ако само за момент се почувства застрашена, тя веднага ще ви се нахвърли. Ноктите й са скрити, но остри.

Щом Лъвът разсеяно се взре в простосмъртните около себе си, ще забележите как погледът му изведнъж става надменен, а осанката му - величествена. По правило и жестовете, и речта му са категорични. Лъвовете много рядко говорят или се движат бързо, почти никога не се затичват (освен ако асцендентът им не е Овен, Близнаци или Луната - в тези знаци). В компания е невъзможно Лъвът да остане незабелязан. Той непременно ще привлече вниманието ви с някое театрално изказване или действие. Другият начин да стане център на внимание е като се на-цупи или намръщи, докато някой разтревожено го попита: „Какво се е случило?\".

Под този зодиакален знак се раждат доста синеоки създания, но повечето Лъвове, особено женските, имат тъмнокафяви очи, които могат да бъдат както топли и благи, така и да бълват огнени мълнии. По форма очите им са кръгли, леко дръпнати.
Косата е тъмна или рижа, обикновено буйна; носят я свободно пусната или небрежно падаща на всички страни, хваната нагоре или пусната надолу - едната крайност или другата. Тенът на лицето най-често е свеж.

Лъвовете имат странно въздействие върху хората. Ако човек се задълбочи в това въздействие, може да го намери за смешно. Почти не е възможен случай, в който да се изправиш пред един Лъв и да не се стегнеш или поизпънеш. Не знам дали ние не вършим това в желанието си да подражаваме на изправената пред нас царска осанка, или просто събираме сила, за да издържим на неизбежната поучителна проповед, защото Лъвовете много обичат да дават безплатни съвети. Имат навика, а и умението, да ти обяснят по малко надменен и снизходителен начин какво точно трябва да правиш, за да уредиш живота си.

Тази склонност към поучаване обяснява факта защо толкова много Лъвове са учители, политици или психиатри. Колкото и да са вбесяващи нравоученията им, тези хора наистина притежават умението да преценяват трезво и разумно ситуацията и много ясно знаят как да отстранят спънките по пътя. За съжаление тази прозорливост и способност за реална преценка буквално се изпаряват, когато Лъвът трябва сам да се справя с проблемите в собствения си живот. И въпреки всичко това е едно от качествата, които правят Лъва толкова привлекателен, наред с нескритото му чувство за превъзходство и безспорния му талант, съчетани с прозрачна уязвимост. Гордият високомерен Лъв уязвим? Да, точно така. Винаги се чувства дълбоко засегнат, когато мъдростта и щедростта му останат незабелязани или невъзнаградени. Много е лесно да го покорите, просто трябва да го ласкаете. В 99 процента от случаите той ще се превърне от ревящ звяр в кротко домашно коте, което самодоволно ще се грее на топлината на вашите комплименти. За много иначе строги и тиранични Лъвове именно тази слабост се оказва тяхното Ватерло. Суетата на Лъва е ахилесовата му пета. Комплиментите му действат като валериан на котка, а липсата на уважение го заслепява от ярост. Тези две крайности пречат на здравия му разум. Има Лъвове, които с успех ги контролират, но независимо от това те винаги дремят в този слънчев знак и винаги присъстват в него в определена степен.

Опитайте нещо подобно например: докато слушате поредната му тирада, прекъснете почтително вашия приятел Лъв и му кажете, че дрехата много му отива. Ефектът ще бъде светкавичен. Лъвът доброволно ще слезе, направо ще скочи от пиедестала на достолепието си, ще се поизчерви и съвсем объркан ще промълви: „Така ли мислиш? Наистина ли ми отива?\" Независимо дали ласкателствата се отнасят до външния вид или до интелектуалните възможности, те му действат еднакво стимулиращо.

Лъвовете просто не могат да не усещат превъзходството си и да не театралничат от време на време. Един от учителите на дъщеря ми е августовски лъв. Един ден тя се връща от училище и ми казва: „Мамо, колко е смешен само нашият учител. Като го попиташ нещо, всичко знае, но понякога тръгва напред-назад из кабинета, ръкомаха и крещи: „Накъдето и да погледнеш, все идиоти!\" Ние избухваме в смях, защото знаем, че всъщност не мисли така\". Бедният Лъв, дори и децата осъзнават, че ревът му е по-страшен от зъбите. Но въпреки това мисля, че е редно да ви предупредя, че е възможно да срещнете представител на този знак с ранен Марс или Меркурий, или пък с асцендент Скорпион, и тогава вече зъбите му могат да се окажат наистина страшни. Но поне засега говорим само за типичните котки.

В много отношения Лъвът е изключително прозорлив. Рядко прахосва енергията си напразно. Никога не се опитва да вади вода от пресъхнал кладенец, както например е склонен да прави Овенът, и затова от Лъва става изключително добър организатор и разумен ръководител. Намери ли сили да потисне вродената си драматичност, заповедите му се оказват много резултатни, защото е майстор на обикновеното недвусмислено слово, дори и в случаите, когато преиграва. Лъвът винаги се възхищава открито и великодушно. Често дори притеснява околните с щедрите си комплименти. Също толкова разточителен е и когато трябва да изрази недоволството си. Каквото в главата, това и на устата. За него никога не е трудно да изрази отношението си по най-категоричния начин, независимо от това дали то е позитивно или негативно.

Царствеността на този слънчев знак заблестява в цялото си величие, когато Лъвът или Лъвицата влязат в ролята си на гостоприемни домакини. Ще ви накарат да се почувствате като в палат. Човек има усещането, че всеки миг пред вратата може да се появи каляска с лакей и от нея да слезе я някоя Мария Антоанета, я някоя Мадам дьо Бари. Лъвовете обграждат гостите си с изобилие от вкусни ястия, първокласни вина, красиви дами и приятна музика. Трябва да ви призная, че познавам един Лъв със силно влияние на Дева в хороскопа си, който веднъж бе приготвил нарязани на ситно краставици, поръсени с най-разнообразни билки, магданоз и овесени кълнове, но с изключение на тази кулинарна чудатост напълно в стила на Девата, всички останали неща на неговия прием бяха типично лъвски, включително и задължителните красавици От женски пол. Какво великолепие! Дори Луи XIV би за-видял! Но знаете, след Луи XIV - потоп, а след повечето неповторими забави на Лъвовете - пак потоп, но от покани, страсти, сълзи, извинения, или казано с две думи - от объркани емоции.

И сега, когато все още сме на тема романтични увлечения, която е всекидневна, ако човек си има вземане-даване с Лъв, та точно сега му е мястото да отбележа, че сред родените под този знак старите моми и ергени са рядкост. Но ако все пак срещнете такива, не избързвайте със заключенията си, преди да сте си направили труда тайничко да проверите как точно стоят нещата. Винаги имайте предвид, че край лъвското леговище витаят много и всякакви тайни. Ако вашият Лъв се случи нежен и мил, то бъдете сигурни, че е най-малкото влюбен, или пък току-що е разлюбил някого. Последното ясно проличава по унилия трагичен израз на лицето му. Непреклонната гордост на Лъва често става причина за разбити сърца и разтрогнати бракове, въпреки че без своята половинка Лъвът представлява жалка гледка. Но когато гордостта му е накърнена от любим човек, меланхолията мигновено отстъпва място на ярост и необуздани чувства. Запомнете, никой не може да се сравнява с Лъва по честолюбие и стоицизъм, а когато се наложи, и с несравнимата му издръжливост и способност да се приспособява дори към най-потискащите условия на живот. Това той постига, опирайки се единствено на голата си вяра и непресъхващ оптимизъм.

Склонността да прощава и съчувства са две много характерни черти в природата на големия котарак. Именно затова и сдобряването, и раздялата са много често явление в емоционалния му живот. Първото обаче се случва само след като фойерверките на наранената му гордост вече са изгорели и той се е почувствал отново самотен. Лъвът почти винаги се намира във вихъра на страстта не само по отношение на противоположния пол, но и по отношение на самия живот. Животът без любов, както за гордите лъвове, така и за кротките котета, просто не си струва да се живее. Когато любовта я няма, слънцето за него угасва.

Тези мъже и жени никога не разчитат на други хора. Предпочитат те да бъдат нечия опора. Обичат да се грижат за слабите и безпомощните и да ги защищават. Лъвът може да прегракне от рев и най-драматично да се оплаква, че всички тежат на неговия гръб и винаги трябва да носи този товар, но не вземайте на сериозно оплакванията му. Той обожава подобни неща. Опитайте се само веднъж да го освободите от подобно бреме или дори само мъничко да му помогнете. Тогава ще видите как на момента презрително ще отхвърли предложението ви. Особено финансова помощ Лъвът винаги предпочита да избягва. Въпреки че много често остава без пукнат грош, той винаги намира начин да се справи и отново да подплати изтънелите си джобове с пачки. Много малко са Лъвовете, които боравят внимателно с пари. Може да попаднете на някой, който още не може да се отърси от ранните си кошмари на тема данъци и дългове и се държи така, сякаш всеки момент ще влезе в затвора заради тях. Но той е само едно изключение. Типичният Лъв е безразсъден комарджия по сърце и убеждение и много често дори се изсилва при залаганията. Помнете обаче, че дори и стиснатите котки са винаги скъпо и модерно облечени. В абсолютно всичко Лъвът държи на качествата „лукс\" и „екстра\". Никога не се скъпи, когато става дума за развлечения и удоволствия. Обича да харчи пари и да дава на заем. Дава ги безразборно. Ако някой му поиска пари, а той в момента няма, предпочита да отиде да вземе назаем и да услужи, отколкото да признае, че Царят няма възможност да помогне на изпадналите в нужда поданици. Това обаче става само в краен случай, защото е под достойнството на Лъва да тръгне да търси пари, съвет или смелост от другиго. Азът им е достатъчно мощен, за да си произвеждат смелост в преголеми количества, а и са много умни, за да се оправят с пари, а що се отнася до съвета, сигурното е едно - не обичат друг да им го дава. Обърнеш ли се за съвет е равносилно да признаеш превъзходството на отсрещния. А кой може да бъде по-велик от Лъва?

Лъвът често вдига висока температура, често му се случват разни инциденти. Болестта го връхлита внезапно и тежко, но затова пък хроничните болести не са характерни за него. Тъй като Лъвовете никога не зарязват работата си наполовина, те или излъчват невероятна жизненост, или пък непрекъснато се оплакват, че са уморени и отпаднали. Тази втора реакция е типична само при липса на признание и при неутолена жажда за привързаност и обич. Сърцето при Лъва или е изключително здраво, или пък е със сериозен проблем. Представителите на този знак често страдат от болки в гърба и плещите, от заболявания на гръбначния стълб, краката и глезените. Имат оплаквания, свързани с половите органи и гърлото. Обикновено те се възстановяват много бързо. Най-голямата опасност за здравето на Лъва идва от немарливото отношение, както и от нетърпението му да стане от леглото преди болестта да е напълно излекувана. Когато боледува, в началото Лъвът се ласкае от грижите, с които е обграден, но скоро разбира, че се е озовал в ролята на слабия вместо на силния герой, и тогава много бързо решава да оздравее и да се изправи на крака. И успява.

За поданиците на слънцето не съществува средно положение. Те са или много небрежни и разхвърляни, или педантично спретнати и подредени. Обичат да клюкарстват и винаги когато нещо се случва без тяхно знание, се чувстват пренебрегнати и обидени. По природа Лъвовете са постоянни. Много трудно се отклоняват от пътя, който са решили да следват, въпреки че имат способността лесно да отклоняват другите от техния път. Събират единствено за да могат да раздават, разбира се, след като вече са осигурили за себе си бляскав трон и удобна пухена възглавничка. Лъвовете или преливат от неудържима енергия като същински парен локомотив, или изпадат в трайна леност и с дни се излежават на слънце като котки. Когато работят, работят. Когато се забавляват, забавляват се. Когато почиват, също го правят пълноценно. Повечето от тях притежават невероятната способност да се освобождават от досадните задължения, като гк прехвърлят на другите със задължителната подкупваща усмивка. За себе си запазват обаче най-важните и отговорни задачи като например кой да бъде избран за президент и как да бъде спечелена войната.

В трудни и критични моменти, за свое собствено учудване, Лъвът непоколебимо се нагьрбва с цялата отговорност на ситуацията и носи бремето си без да се оплаква и вайка; помага на безпомощните, защитава уплашените (ма-рак понякога да се страхува дори повече от тях), окуражава малодушните и без страх се впуска в решителни действия. Такава е истинската природа на Лъва, но тя заблестява с цялото си величие чак когато той изживее бохемския си период и го запрати на тавана ведно с бутиковите си вратовръзки и китарата, на която е обичал да посвирва.

Отсега нататък, ако ви се наложи да предизвикате гордия рев на някой Лъв, припомнете си думите на Царицата на сърцата от „Алиса в страната на чудесата\", която непрестанно удря с крак и подвиква насам-натам: „Отсечете му главата! Отсечете й главата!\", но в крайна сметка никой никого не обезглавява. Спомнете си още и Страхливия лъв от „Вълшебникът от Оз\", който толкова често прибърсва очи с пискюлчето на опашката и трескаво се моли на небето да му прати истинска смелост, за да разбере във върховния момент, че той действително е най-храбрият от цялата чета.

Лъвът, независимо тих или шумен, е винаги истински и верен приятел, справедлив в яда си и неотстьпчив като враг, изобретателен и оригинален, силен и жизнен. Най-характерните за него дрехи са пищните, тъй като те най-много отиват на ярката му личност. Винаги прощаваме арогантността, непоносимия му понякога Аз, понякога смешните му пристъпи на суета и леност, защото сърцето му, както и металът, който му носи щастие, е истинско злато.

Палав и великодушен, жизнерадостен и любвеобилен, Лъвът живее сред поле от красиви макове, когато Слънцето е в апогея си. Зарът, който хвърля уверено, му показва числата едно и четири. Лъвът гордо носи топаз за късмет. Той стоически понася ударите на съдбата с помощта на вроденото си достойнство и изтънченост. Топлите златисти лъчи на непоправимия му оптимизъм се оцветяват в оранжево от отблясъците на залеза, а нощите му засияват с хиляди ярки звезди.

Няма коментари: