сряда, 29 декември 2010 г.

Линда Гудман за зодия Близнаци

Астрология - Зодия Близнаци: 22 май - 21 юни
Как да разпознаем Близнаците
Ако хората от тази зодия понякога създават у вас впечатление, че виждате двойни образи, не бързайте да сменяте очилата си.
Само си спомнете, че това е зодия Близнаци и че непостоянната им природа притежава две страни. Веднъж ги усещате, друг път не. Какво зърнахте в тези живи черти? Любов? Или може би омраза? Възторг? Интелект? Идеализъм? Тъга? Радост? Толкова е интересно да се наблюдава меркуриевата непостоянност в изражението на Близнаците - досущ като лудата игра на светлините в някоя дискотека. Не може да се осъзнае границата между реалността и илюзията, които ту се сливат, ту се разделят.

Ако човек иска да намери някой от зодия Близнаци, ще му бъде необходима известна проницателност - той трябва да усети къде да го търси. Хората от тази зодия често сменят местонахождението си и то твърде неочаквано. Те имат навика най-изненадващо да променят дрехите, професиите, любовните си увлечения или домовете си, както и своите решения. Ако искате да намерите характерен представител на този знак, доста ще трябва да се помъчите. Пробвайте например в книжарница. Близнаците набързо прелистват книгите. Един бърз поглед из страниците им е достатъчен, за да схванат съдържанието. (Не случайно Джон Кенеди е четял толкова бързо.) Освен това родените под този меркуриев знак имат навика най-напред да четат последната страница. Ако познавате някой от зодия Близнаци, изчел цяла една книга от игла до конец без да се отегчи, трябва да го изпратите в института „Смитсън\" във Вашингтон като рядък екземпляр (или трябва да проверите в хороскопа му дали неговият асцендент не е Козирог, Телец или някой от по-упоритите знаци). Близнаците обичат да шарят напред-назад по книгата - всъщност на такова поведение те са склонни и в живота.

Няма как да не се натъкнете на представители на тази зодия, които да търчат из коридорите и се шегуват с колегите си в радиокомпания, издателство, телефонна централа, автосалон или рекламна агенция - ако разбира се успеете да ги накарате да ви обърнат внимание между многобройните си ангажименти. Когато все пак откриете една такава живачна личност, отделете й необходимото внимание, дори и да трябва да паднете от умора, докато тичате по петите й. Най-напред ще забележите нервното напрежение, което ври и кипи около този човек. Ако той обаче има Луна в Скорпион, Везни или Козирог, възбудата му може да не се усеща така явно, но вренето и кипенето са прикрити и могат да бъдат доловени веднага щом се появи влиянието на други планети. Възможно е да срещнете Близнаци, които говорят бавно, но повечето от тях приказват бързо. Всички до един обаче схващат почти моментално.

Родените под знака на Близнаци, независимо мъже или жени, не понасят консервативните, застояли хора, както и неспособните да изкажат мнение по даден въпрос. Близнаците винаги са способни на това.

С изключение на случаите, когато имат противоположен асцендент, хората от тази зодия обикновено притежават стройна и подвижна физика и са по-високи от средния ръст. Много от тях имат леко изострени черти, все едно че са издълбани в камея. Естествено съществуват и Близнаци с кестеняви очи, но повечето от представителите на този меркуриев знак притежават великолепни кристално бистри очи, светлокафяви, сини, зелени или сиви на цвят, които постоянно трептят и хвърлят неспокойни погледи във всички посоки. Близнаците никога не задържат поглед в някаква точка за повече от две-три секунди. Всъщност техните пъргави и подвижни очи са онова, по което най-лесно можете да ги познаете. По принцип кожата им е твърде бледа, но те бързо почерняват и точно по това ще ги откриете през лятото. (Зимно време лицата им понякога се зачервяват от брулещия вятър, докато летят със ските по някой стръмен склон.)

У тези хора се усеща някакъв нетърпелив копнеж, една искрена, предразполагаща добронамереност, както и необикновено бързи, но елегантни движения. Косата им би могла да бъде руса или черна, а понякога и двете - като че ли е на ивици. Да, наистина, нали са двама! По правило носът им е издължен или изящен, при всички случаи обаче той има правилна форма. Мъжете често оплешивяват над челото (вероятно след прекалено активна умствена дейност). Обикновено и двата пола имат високи чела.

По всяка вероятност ще сгрешите, ако опитате да накарате Близнаците да стоят на едно място или да се подчинят на една определена мисъл. Съвсем сигурно обаче ще си изпатите, ако ги предизвикате на словесен двубой. Техният ум сече като бръснач и лесно се приспособява към всяка ситуация. Близнаците мислят бързо, когато са в движение (или в каквото и да било друго положение). Обикновено притежават изтънчено чувство за хумор и са по-умни от останалите. Доста хора от тази меркуриева зодия намират за забавно да объркват по-бавно мислещите със светкавичния си ум. Човекът от зодия Близнаци най-внезапно ще изникне край вас като любопитна птичка, живо ще се огледа около себе си, за да види какво става, и след това ще отлети нанякъде преди да успеете да го поздравите. С един мой приятел от тази зодия често се виждаме в едно кафене, за да хапнем пасти и да поговорим. Той наближава четиридесетте, но прилича на колежанин - типично за младоликите Близнаци. Известно време разговаряме приятелски, като засягаме най-различни теми, прекъсвайки се взаимно. В един момент започвам да ровя в чантата си за пудриера или молив и докато вдигна глава, от приятеля ми няма и следа. Изчезнал е като в цирков фокус, взимайки със себе си дори и сметката. (По-малко възпитаните, притежаващи подобна пъргавина, обаче те оставят сам да се оправяш с келнера.) Щом се случи подобно нещо, тревожно се взирам наоколо и веднага го забелязвам - избира нечий телефонен номер или игриво ми махва с ръка, докато се шмугва през вратата и отпрашва нанякъде.

Същият скоро се сгоди за чудесно момиче от зодия Водолей (само Водолеят би могъл да се справи с непредсказуемите Близнаци) и седмица преди сватбата всички бяха сигурни, че той ще намери начин да избегне примката, например ще забрави да дойде в църквата във венчалния час. Нищо подобно обаче не стана. Близнаците са способни на всякакви изненади. Особено когато са влюбени.

Много ми е симпатична една представителка на тази зодия, която - като същинска меркуриева личност - ръководи нюйоркското бюро за телефонни услуги „Белс Лимитид\". Пиесата „Звънците звънят\" сякаш е написана за нея. Наистина поради постоянното си седене край телефона по 20 часа на денонощие краката не я носят толкова леко, както по времето, когато играеше в балета на един мюзикъл. Тя едва ли може да се нарече пъргава, тъй като рядко се отделя от телефона, но дори и да стои на едно място, отново създава впечатление, че е пълна с енергия. Както болшинството от жените Близнаци, тя притежава много хубаво интересно лице, излъчващо интелект, а неспокойните й меркуриеви ръце шарят като игриви птички. Демонстрирайки често своя чар и ум, тази жена е в състояние да разреши всякакви проблеми само с едно мигване на бистрите си сини очи. Била съм свидетелка как намира гледачка на децата и хамстерите на своя клиентка, съставя списъка с покупките, подписва тридесет и два чека (едно от любимите й занимания), обажда се по телефона на режисьор от Бродуей на яхтата му в Карибско море, праща девет телеграми наведнъж, прибира прането, прави работен план за седмицата на телефонистките си, издирва синята вратовръзка на съпруга си, разяснява му пътя до магазина, от който да купи тропическа риба на сина им, прави четири снимки на кучето си, разглежда съобщенията за сметките за месеца (след което разсеяно ги хвърля в кошчето), помага на една театрална трупа да издири някаква актриса, владееща шест езика и успява да събуди дванадесет клиенти по телефона. Всичко това за малко повече от един час, без да се отдели от стола си. Бихте ли й излезли насреща?

Тайната се крие в двойствената природа на Близнаците. Те могат да се захванат с две работи едновременно и да ги свършат с по-малко усилия, отколкото бихте положили вие за едната. Нерядко жените Близнаци в един и същ момент гладят, хранят бебето и говорят по телефона. Според доста хора Близнаците се раждат с телефонни слушалки и в двете си ръце.

Представителите на тази зодия се чувстват като птичета с подрязани криле в клетка, ако около тях властва твърдо установен ред. Те ненавиждат каквато и да била скучна работа или монотонност. Точността рядко им е присъща (освен ако асцендентът им не е Дева, когато се превръщат в живи часовници). Типичните Близнаци обаче винаги закъсняват - не защото не ценят или нямат представа за времето, а защото нещо по пътя е отвлякло вниманието им и ги е забавило. Неизтощимата меркуриева природа постоянно търси емоции и промени, иначе духът се поддава на меланхолията и унинието.

Ако имате приятел Близнаци, може би вече сте усетили типичен за зодията навик - толкова досаден, че може да ви накара да побеснеете. Ще ви покани например да се отбиете в жилището му (което при всички случаи е апартамент, тъй като къщата е нещо прекалено улегнало) да гледате стар филм с Хъмфри Богарт, след което и някаква комедия (разбира се от две части, тъй като Близнаците никога не се задоволяват само с едно нещо), както и да отскочите с колата до игрището за голф край града и да обърнете няколко водки в близкото заведение. Вие обаче сте уморена и жадувате да се приберете у дома. Все пак му благодарите и учтиво отклонявате поканата за друг път. Но той ви размеква със сините си (зелени или кафяви) очи и ви завладява с чара си. Говори толкова бързо и се усмихва толкова покоряващо, че скоро се предавате и приемате поканата. Преди това обаче той има да свърши някаква работа и ви определя среща след час на ъгъла. Едва ли сте очаквали такова нещо и затова отново правите опит да отклоните поканата. Той пък за пореден път пуска в действие изпитаните средства, което окончателно ви принуждава да се съгласите. Изпитвате досада при мисълта, че цял час ще си губите времето, още повече, че чувствате болки в краката. Както и да е, то все някак минава и в уговореното време се появявате на ъгъла. Старият ви приятел закъснява половин час и пристига запъхтян. И какво мислите - променил е решението си. Казва, че е преуморен, спи му се и предлага да отложите за утре. В такъв момент само човек от зодия Близнаци е в състояние да избегне удар в лицето. И той наистина го прави. Прощавате му и което е още по-учудващо - приемате поканата му за следващата вечер, все едно, че някой ви е изпил мозъка. Сама сте си виновна, че ви е изиграл по този начин. Ако всичко това се повтори и на другата ви среща -не се учудвайте. Заслужавате си го, след като сте позволила да ви омагьоса с приказките си.

Всички родени под този слънчев знак чувстват голяма необходимост да скриват истинските си мотиви. Като че ли изпитват непреодолимо желание да вършат неща, коренно противоположни на действителните им желания, досущ като Рибите. Тази тяхна невероятна гъвкавост обаче, както и красноречието им, ги прави забележителни политици и много добри специалисти в областта на човешките отношения. Близнаците знаят по какъв начин да ви откажат и от най-заклетите ви възгледи. Словесните им удари така ще ви огънат, че ще приемете всяка тяхна дума и дори ще им благодарите за великолепното изпълнение. Ако почувстват опасност, инстинктивно напипват слабите ви места и ги атакуват с подвижния си ум и острия си език.

Има нещо необикновено във връзката между Близнаците и писането, което се управлява от собствения им слънчев знак. Точно затова и мъжете, и жените на Меркурий притежават талантливо перо и забавно и интелигентно дар слово. Много хора от тази зодия пишат речи, реклами, сценарии за документални телевизионни филми, пиеси и книги. Тези книги обаче са преди всичко романи, учебници, документална литература или биографии. Много рядко човек Близнаци пише за себе си или за собствения си живот. Нито пък обича да поддържа лична кореспонденция. Типичните Близнаци мразят да пишат писма и понякога ги отлагат със седмици.

В началото ще ви се струва, че този факт крие някакво противоречие, но ще разберете причината, след като си спомните за нежеланието на Близнаците да се придържат към конкретно мнение. Те не бързат да споделят мислите си на хартия, тъй като инстинктивно съзнават, че утре може да обърнат гръб на днешните си възгледи - точно затова не обичат да излагат мнението си в писмен вид. Малко Близнаци имат нужда от предупреждението на адвоката си: „Кажи го, но не го пиши\". Това е нещо като защитен механизъм, който те притежават от рождение. Много писатели Близнаци предпочитат да пишат с псевдоним. Дори обикновените хора от тази зодия са склонни да използват други имена - или различни от истинските си, или с променени букви или прякори. Това е толкова неизменно правило, че може да се обзаложите за всички Близнаци, които познавате, и да забогатеете.

Почти всички представители на тази зодия владеят повече от един език, като отдават предимство на френския. По един или друг начин Близнаците винаги са владетели на словото. Без проблеми -могат да продадат късчета лед на ескимоса или мечти на песимиста. Ако по някаква случайност ги притиснете натясно, те могат толкова бързо и майсторски да сменят темата и да отклонят разговора от себе си, че в крайна сметка победения се оказвате вие. Понякога меркуриевата склонност да си правят шеги с околните може да подтикне Близнаците към измами или престъпления, но това едва ли се случва често. Срещат се Близнаци, които живеят в лъжи и лукавство, подведени от своите наклонности. Болшинството от тях обаче са прекалено големи идеалисти, за да се превърнат в престъпници. Все пак трябва да се признае, че Меркурий им дава шансове да успеят в тази област. Те биха могли да бъдат ненадминати мошеници. Благодарение на бързите си ръце ловко могат да извършат обир, да подправят чек или да фалшифицират банкнота от пет лири, без да ги усетят.

Ако се натъкнете на някой приказлив търговец на стари коли от зодия Близнаци, който ви уверява, че единственият притежател на синия студебейкър е била дребна възрастна дама, използвала автомобила единствено, за да отиде на църква в неделя, по-добре се поинтересувайте за името на църквата и се обадете на госпожата (освен ако и тя не е от същата зодия). Все пак с изключение на случаите, когато планетите в рождения хороскоп на Близнаците са подредени по такъв начин, че излъчват негативни влияния, повечето хора от тази зодия са честни, а някои дори прекалено. Те като че ли са разкъсвани между две крайности. Всички до един обаче - и дребните обирджии, и мошениците, и почтените граждани притежават склонността да разкрасяват историите си, когато имат възможност. Не го правят от стремеж да излъжат. Просто са пълни с въображение.

Няма по-големи майстори на рекламата от Близнаците. Дори и Овенът не може да се мери с тях в това отношение. Методите им да убеждават не винаги са коректни, но малко хора могат да се противопоставят на това съчетание от чар и остроумие. Близнаците не щадят тези свои качества и така малко нечестно използват ситуацията. Когато някой от тази зодия направи нещо достойно - примерно да продаде някакъв продукт, полезен на човечеството, ангелите му се усмихват и трябва да сме признателни на хората от тази зодия за много трайни постижения, които са били от полза за всички ни. Дълбоко в себе си всеки меркуриев човек таи търговски заложби и стремеж да продаде нещо - това се отнася дори и за йезуитските свещеници и протестантските мисионери от тази зодия. Можем да го илюстрираме с два примера. Близнакът Джон Кенеди продаде на света един велик идеал, а Майкъл Тод изтъргува не една мечта на Бродуей. Всеки от тях по свой начин се оказа подвластен на Меркурий. А не е тайна фактът, че светът и Бродуей са страшно преситени и капризни купувачи.

Изтощеният мозък на Близнаците има нужда от два пъти повече сън, отколкото другите, за да се възстанови напълно. Те обаче рядко могат да се наспят, тъй като често страдат от безсъние. Все пак винаги трябва да опитват да почиват пълноценно, за да излекуват обтегнатите си нерви и да отморят възбудените си мозъчни клетки, тъй като съществува постоянна заплаха от нервно изтощение. Нуждаят се от огромни количества свеж и чист въздух, както и от много слънчева топлина, ако искат да не постъпват в болница. Липсата на всичко това, наред с липсата на движение, може да причини възпаления в областта на раменете, ръцете и пръстите. Белите дробове и червата също могат да пострадат. Ако не се съобразяват достатъчно със здравето си, меркуриевите хора могат да се натъкнат на усложнения в краката и гърба, както и на заболявания като артрит, ревматизъм или мигрена. Не е за вярване, но Близнаците са много по-податливи на проблеми с нервната система, причинени по-скоро от скука и заседнал живот, отколкото от прекалено активна дейност.

Дълбоко в своята търсеща и неспокойна натура Близнаците се стремят към някакъв идеал и най-големият им проблем е да разберат какво представлява той. Този идеал може да бъде всякакъв, тъй като въображението на тези хора няма граници. Пари, слава, богатство, любов, кариера - това не винаги им е достатъчно. Меркурий зове Близнаците все по-високо и надалеч, примамва ги с нови и нови обещания, всяко от които е по-светло от предишното. От отсрещната страна на пътя тревата винаги изглежда по-раззеленена. Небето е по-синьо над някой друг океан. Звездите са по-ярки в други Вселени. Накъде са се устремили тези хора? Може би към някакъв неизвестен и все още неоткрит континент вътре в душите им. Те пътешестват и разкриват духовни пространства.

Близнаците имат проницателен поглед и разностранна дарба. Притежават чудесно чувство за хумор, тактичност, дипломатичност и ловкост. Липсва им обаче постоянство и търпение. Лесно загърбват старите ценности за сметка на неизвестното и новото, след което съжаляват за мигновено взетото решение. Независимо, че са сред толкова много хора, Близнаците споделят най-скъпите си чувства единствено с постоянния си спътник - брата близнак вътре в себе си. Въздухът е техният елемент и истински дом. Земята им е чужда.

С обаянието си Близнаците са способни да подмамят птичката от дървото и да я научат на нови песни. Непрестанно търсещият меркуриев ум обаче лесно може да изпусне синята птица на щастието, която в продължение на години копнее за него в собствената му градина. Цветовете, подхождащи на хората от тази зодия са жълто, зелено и синьо, както и сребристо и сиво, а настроението им отразява техният светещ камък - аквамарин.

Ефирното им присъствие напомня нежния аромат на момина сълза, а устните им са поели свежото ободрително ухание на най-зелените ели от девствените гори. Студеният метал и живакът обаче разкъсват Близнаците с противоречиви копнежи, те се спират в очакване и се вслушват... в туптенето на собственото си сърце.

Няма коментари: