сряда, 29 декември 2010 г.

Линда Гудман за зодия Риби

Астрология - Зодия Риби: 20 февруари - 20 март
Как да разпознаем Рибите

Много рядко достолепният банков директор, разположил се зад масивното бюро, е представител на Риби. Късметът ви ще проработи, ако посетите нощно заведение с вариететна програма, ако се разходите до някоя тиха манастирска обител или се потопите в тишината на изложбена зала. Рибите се чувстват уютно и зад театралните кулиси, на многолюдно събрание на Писателския съюз или с развят перчем край платната на някоя яхта.
Богат ще бъде уловът ви на Риби както в една творческа и артистична среда, потънала в тайнствена езотерична тишина, така и на бляскав и шумен коктейл или светско парти. Нежното шумолене на коприна и облакът от екзотични аромати са характерни спътници на блестящи екземпляри от двата пола.

Поданиците на Нептун не са особено амбициозни. Не биха се хванали на въдицата нито на хипотетичното високо положение и власт в обществото, нито на материалното благосъстояние. Не че Рибите ненавиждат паричните знаци. Не! Те обаче съзнават колко преходен е всеки материален успех. Затова ако все пак им се намират пари, то е само когато са ги получили в наследство или чрез спътник в живота с дебел портфейл.

Типичният представител на нептуновата зодия е верен на девиза: „Аз не желая да бъда милионер. Аз желая да живея като милионер.\" За истинските представители на зодията Риби алчността или загрижеността за утрешния ден са нещо непознато. Много им е трудно и да преодоляват каквото и да било съпротивление. Какво по-приятно, казват си те, от блаженството да се оставиш на течението и да очакваш къде ще те отведе... Но колкото и странно да изглежда на пръв поглед, тъкмо пътуването нагоре, срещу течението, е единственият начин за Рибите да сполучат в живота, да се озоват в рая на щастието и блажения покой. Лекото постигане на целта за тях обикновено е онази стръв, която прикрива опасната кукичка на безцелно пропиления живот.

Представителите на зодията Риби са с благ характер. Те са пренебрегващи забраните и ограниченията чаровници, заети със самовглъбено съзерцание и непрестанни опити да налучкат пътя в живота. Равнодушни са към разни обиди и обвинения, особено пък ако не са адресирани пряко към тях. Може да им говорите колкото си щете за упадъка в обществото, за некадърността на правителството, за екологичното замърсяване, което ще ни унищожи, че човечеството е на път да се затрие с безумните си действия. Представителите на зодия Риби ще отминат всичко това със снизходителна усмивка, сякаш искат да ви кажат: „Е, и какво от това?\" Малко по-иначе стоят нещата, ако ядосате някоя Риба. Тогава тя може да бъде жлъчна, с рязък и остър език. Потоците от гневните й словесни филипики могат застрашително да ви залеят. Не трябва да изкарвате Рибите от кожата им, запомнете този полезен съвет. Е, гневът им лесно се уталожва. Подобно на водата в океана, която минути след бурята отново очарова с гладката си повърхност, гневният изблик на Рибите е краткотраен.

Външността на Рибите е привлекателна. При среща с тях погледът ви първо любопитно се плъзга към краката. Те са или малки, изящни, сякаш изваяни, или големи, с широки стъпала. Ръцете на рибите също са „на двата полюса\". Дланите им или са малки, нежни, като излезли изпод длетото на древен скулптор, или едри, с изпъкнали кокалчета, като набързо оформени от къс глина. Косата им много често е гъста и обикновено е светла.Очите им -кръгли и леко изпъкнали - светят със странен тайнствен блясък. Под гъстите клепки понякога поглеждат към вас чудно красиви очи. Кожата им е нежна, мимиката - изразителна, весели трапчинки украсяват миловидното лице. Представителите на зодията обикновено не са високи на ръст. Походката им е грациозна. Когато са на улицата или в стаята, Рибите сякаш не ходят, а плуват край вас. Ако пък близо до тях има някакво пространство, заето с вода, то ги привлича неудържимо. Привличат ги и течностите в чаша. Не могат да устоят на кафето, чая, газираната вода или водата с бучка лед през лятото. Колкото до по-огнените течности, Рибите, подобно на Скорпиона и Рака, обикновено успяват да им устоят. Има, разбира се, и Риби, които оценяват алкохола като средство да удавят неприятностите, да се отдадат на блажен унес или да намерят сигурност. Измамна представа, но за съжаление процентът алкохолици сред Рибите е по-висок, отколкото би ни се искало. Само, моля, не възприемайте като роби на огнената течност всички Риби, които придружават чашката кафе с няколко безобидни глътки коняк.

Рибите познават грозните страни на живота, но предпочитат да обитават приказния си подводен свят, където властват красотата и благородството. Предпочитат да гледат света през розови очила, да се наслаждават на абсурдните розови миражи и да градят пясъчни кули. Изхвърлените от талвега на живота риби са склонни още по-пълно да се вживеят в своите химери, да удавят мъката от неуспеха още по-надълбоко в безплодните си илюзии. Вместо да изплуват от страшните води на безнадеждността, когато животът ги отритне, Рибите „обръщат корем\" в зеленясалото блато и изпадат в странно вцепенение. В този момент една решителна промяна, една енергична стъпка би могла да ги доведе до спасителния бряг. Разбира се, този нептунов капан не заплашва всички родени през март Риби, но мнозина попадат в него. Творците от зодия Риби са много податливи на подобни периоди на вцепенение. Лесно ще ги познаете. Писателят от зодия Риби месеци наред броди из гори и поля, непрекъснато обяснява как трупа материал за следващия си шедьовър, а в същото време трупа единствено неплатени сметки... Художникът от зодия Риби, изоставен от щедрия си покровител, по цели дни се разхожда из парка и все не може да подбере най-подходящия фон за поредното велико творение на четката си, докато същата тази четка събира прах в някой ъгъл на ателието... Актьорът Риби вдъхновено обяснява месеци наред как ей сега ще намери най-вярната трактовка на образа на крал Лир, а междувременно се опитва да удави душевните си терзания в литри алкохол. Жената Риби с часове мечтае унесено за отлетелия щастлив вчерашен ден или за утрешния - по-заможен, по-радостен и още по-щастлив, докато вълните на красивото настояще се плискат все по-далече от нея...

Зодиакалният символ - две риби, които плуват в противоположни посоки - не означава, че човекът, подвластен на Нептун, е разкъсван от противоречиви, двойствени желания. Подобни двойствени стремления са присъщи на Близнаците. Двете риби тук символизират избора, който Рибите трябва да направят - да изплуват на повърхността или да се спуснат на дъното и никога да не осъществят целите, мечтите и начинанията си.

Рибите трябва да осъзнаят, че са призвани да служат на човечеството и да не посвещават живота си единствено на светски удоволствия. Ето, Айнщайн създаде цял нов плаващ свят със своята теория на относителността. Други Риби служат на човечеството като мият чинии, поправят водопроводни тръби или ринат сняг. (Нали и това е свързано с вода и е полезно!). У всички представители на зодиакалния знак Риби е скрит някакъв потенциален талант. За съжаление, очите им са разположени раздалечени едно от друго, поради което не могат да съзрат верния път. Затова Рибите са склонни да се усамотяват - или в недосегаемите за останалите хора висоти на професионалната кариера, или в стимулантите и фалшивата възбуда. Много често ги обсебват изкуствено предизвикани емоции.

Независимо от вродената си стеснителност, Рибите са едни от най-добрите драматични актьори. Това обаче може да стане само в случай, че се преборят с непоносимостта си към изнурителните безкрайни репетиции, към наизустяване на текстове и към еднообразието на годините, през които трябва да натрупат опит. На сцената, под блясъка на прожекторите, те най-добре могат да изявят невероятните си интерпретаторски възможности, макар че по природа не обичат да се съревновават. За чувствителните Риби попаденията на острите стрели на критиците понякога имат въздействие на отровно ужилване. Ето кое би могло да лиши любителите на театъра от една нова Сара Бернар или Елизабет Тейлър. Паметта на Рибите е пословична, макар че ако имат ранена Луна или ранен Меркурий, в определени моменти забравят дори собствения си адрес или телефонния си номер.

За Рибите светът е една голяма сцена. Замечтаните им очи запечатват всеки миг от мимолетното и неуловимо театрално действие, наречено живот. Това е причината повечето представители на зодията да посрещат спокойно връхлитащите ги житейски бури. Кошмарите, пророческите видения и прочие ужасии бележат дните и нощите им. Затова ви препоръчвам да тръгнете по суша или по вода, ако представител на Риби ви каже да не се качвате в самолет.

Астролозите често говорят за „стар дух\". Те имат предвид дух, който се е прераждал многократно и носи в себе си мъдростта на всяко от своите предишни съществувания. Докато в Зодиака знакът Овен символизира раждането, знакът Риби е символ на смъртта и вечността. В последния, дванадесети знак от Зодиака, откриваме черти на всички предшестващи го 11. В характера на Рибите проблясват качества, присъщи на останалите знаци. Добротата, организаторските им способности и умението им да се съсредоточават върху детайлите те дължат на Девата. Оценките им са обективни и балансирани като тези на Везните, от тях са взели и влечението към удоволствия. Отзивчиви са, чепати и с особено чувство за хумор като Рака. Понякога им е присъща прямотата и щедростта на Стрелеца, друг път са общителни като Лъва, трети път - жадни за обществено признание и верни на дълга си като Козирога. Могат да бъдат мрачни като лунно дете или слънчеви и жизнерадостни като Лъва. В един момент са непоправими идеалисти като Овена, после изведнъж се оказва, че са умни като Близнаците, бързоречиви и пори-висти като тях. А могат да бъдат също като Телеца мудни и кротки. Едновременно им е присъща както нежната грация на Венера, така и острият ум на Меркурий. Към това можем да прибавим и прозорливостта на Скорпиона, но неговата безпощадност им е абсолютно чужда.

Рибите обичат да спорят като въздушните знаци, любовта към природата си дължат на земните знаци, а пламенния порив - на огнените знаци. Те са подвижен знак -не са нито постоянен, нито кардинален знак. Качеството, което никой не може да им отрече, е способността им да виждат по някакъв невероятен начин, сякаш отстрани, миналото, настоящето и бъдещето като едно цяло. Техни типични качества са мъдростта и състраданието, в основата на които са натрупаният благодарение на многобройни прераждания вековен човешки опит и познанията. Любовта си към музиката и изобразителното изкуство Рибите дължат на влиянието на другите знаци.

След всичко, което научихте до тук, вече няма да се учудвате, че вашите приятели Риби понякога ви изглеждат леко смахнати или отнесени. Много често се държат така, като че ли ще живеят вечно и сякаш го вярват.

Ако имате приятел или роднина, роден под знака на Риби, сте се убедили, че той може да се втурне да решава паричните ви или сърдечни проблеми, сякаш от това зависи собственият му живот. А това на свой ред може да доведе до сериозни проблеми със здравето му. Защото го изтощава емоционално. Пък и по принцип здравето на Рибите е доста крехко, безпомощни са като малки деца. Затова би трябвало да се пазят от психическо пренатоварване, да избягват всякакви стимуланти или транквиланти. Често се събуждат изморени и трудно се разсънват. Най-вероятната причина за това е забавената обмяна на веществата в организма им. Сериозно застрашени са от грипове и пневмонии, а смущенията в черния дроб и чревните функции при много от тях са следствие от небрежност по отношение на храненето. Рибите са склонни към болестни изменения в тазобедрените стави, стъпалата и ръцете. Глезените и пръстите на родените през март са слаби, често имат проблеми с белите дробове. Колкото до краката, при Рибите няма средно положение - или имат изключително здрави и красиви крака, с които се гордеят, или страдат от смъкване на свода на ходилото и от лесно разраняване.

Рибите ту изпитват разни маниакални страхове от котки, мишки, подлези, надлези, асансьори, височини, многолюдни сборища, ту пък изведнъж могат да кажат, че от нищо не ги е страх. Може би причината за това безстрашие са дремещите у тях съпротивителни сили. Ако приемат предизвикателството на Нептун и успеят да ги събудят, тези сили могат да ги накарат да се чувстват точно като Риби във вода.

Едно от скритите оръжия на Рибите е хуморът. Макар че понякога смехът им прикрива непролетите сълзи, върхът на сатиричната им стрела може толкова неочаквано да се забие в човека, че той в първия момент да не може да разбере какво точно го е сполетяло. Без да може да осмисли целта и да проследи подтекста на искрометните жлъчни коментари, които Рибите сипят наляво и надясно, човек остава със смътно неприятно чувство от чутото. Рибите се шегуват, а в същото време запазват невъзмутимо сериозни физиономии. Понякога хуморът им е лек и безобиден, друг път - смразяващо безпощаден. Но при всички случаи е параван за някакво истинско чувство, което Рибите искат да прикрият. Усмивката на изразителните им и подвижни лица обикновено е тяхна предпазна маска. Понякога палячовщината им буквално след броени минути се сменя с интелигентен хумор. И в края на краищата човек се губи в догадки дали това, което Рибата е искала да каже, е нещо много мъдро и съществено, или странен каприз на неразгадаемата й душа.

Рибите са подвластни на желанието си да помагат на болните и слабите. За разлика от Девите, които са склонни повече към съчувствие, Рибите се опитват да вникнат в проблемите на своите познати или роднини самотници, особняци, несретници. Те са склонни да утешат дори онези, които Девите смятат за недостойни за подобен жест, защото слабостта им е притворна. Когато другите, включително и Девата, ви откажат да ви услужат с дребна или по-голяма сума, без колебание се обърнете към Рибите

Все едно дали за помощ към тях се обръща лъжец, крадец, убиец, светец или грешник, наркоман, лицемер или почтен човек, сексуален маниак, джебчия или скитник -Рибите са изпълнени със съчувствие, готови са да откликнат на всеки зов за помощ. Интуицията обикновено не ги лъже относно това дали човекът пред тях е носител на порок или добродетел. Тази им способност подтиква мнозина от истинските Риби да се посветят на монашество или да приемат свещенически сан. Ориста на мнозина от тях е да прекарат живота си в пост и молитва.

Подвластните на Нептун Риби спонтанно откликват в душата си на отправения към тях зов за помощ. Но за да не станат за смях, понеже светът е доста груб и нечувствителен за нептуновите излъчвания, понякога за известно време запазват привидно безразличие. Те са наясно със собствената си уязвимост и привидната им незаинтересованост от съдбата на потърсилия от тях помощ е своеобразен начин да се спасят, да не бъдат отъпкани чрез подигравателно или пренебрежително отношение. Ако Рибите ви изслушат с външно безразличие, помнете, че те поглъщат чуждата мъка дълбоко в нептуновата си душа и безразличието им е своеобразна мимикрия. Нещастната съдба на ближния не може да ги остави за дълго време безучастни. Ако не сполучите при първия си опит, споделете още веднъж болката и проблемите си с тях. Тогава от непрогледните дълбини ще изплуват истинските Риби - отзивчиви, нежни и състрадателни.

Изтънченото въображение, чувството за красота и тънкият им хумор са причина за блестящата проза и поезия, създадени от Рибите - известни имена в световната литература. Без изключително надарените представители на този знак от Зодиака е немислим театърът. Много често Рибите жертват собственото си благополучие и личния си успех заради другите. Не ни напуска усещането, че без тях Земята би престанала да се върти. Толкова много са Рибите, които даряват от сцената хората със смях и жизнерадост, помагат на близките и приятелите си да се спасят от меланхолията, да се борят с нещастията и несгодите в живота. Това качество на Рибите е безспорно. Но също толкова безспорно е, че Рибите много често крият истинските си чувства, могат дори да изопачат истината, рязко сменяйки посоката на мисълта и действията си. Причината е във влиянието на коварната планета Нептун, която всъщност ги кара да крият истинските си чувства. Ето това им качество не може да ви е убегнало, ако сте се опитали да накарате блестящите артистични Риби да изкажат категорично мнение. Техният отговор на конкретен въпрос никога не е „Да\" или „Не\". Отговорът им винаги е театралното драматично раздвоено „Може би\". Дори най-елементарният въпрос за някоя пиеса, книга или филм ви препраща в сферата на уклончивото двойствено възприятие. Или да вземем друго. Усмивката на грейналото лице на някой екземпляр от колекцията Риби може мигом да се смени с поток от сълзи, сякаш невидима ръка задейства някакъв бушон в душата им - също както слънчевият ден изведнъж помръква и от небето се излива краткотрайният пролетен дъжд. При Рибите всичко е илюзия - нито сълзите, нито усмивката им са искрени. Много често дори за самите тях е трудно да проумеят какво е истинското им настроение. Подобно на безбрежните океани на Нептун, душата на Рибите е бездънна. Никакви мрежи или въдици не могат да уловят дуалистичната същност на родените под знака на Риби. Това могат да сторят само хорските грижи, чуждите неприятности и потребността на другите от съчувствие. Затова ако вашата съседка е готова с часове да изслушва оплакванията ви от мъжа, децата или кучето, ако барманът в съседното заведение впечатляващо великодушно поглъща десетките тъжни и смешни истории, не се губете в догадки защо го\'правят и каква им е ползата от всичко това. Те непременно са Риби!

Рибите прекарват голяма част от живота си в уединение - странни скитници между безмълвните морски дълбини и отразяващия се във водите звезден безкрай. Рядко, когато е абсолютно наложително, те докосват сушата. Приятелите и близките на Рибите трябва да проявяват изключителен такт, да извикат на помощ цялото си въображение, за да успеят да проникнат до тайнствените пластове на изключителния им интелект и чувствителна душевност. Малцина са избраниците, които рибите допускат до своята изстрадана истина, до своето прозрение за света и хората. Другите два водни знака - Рак и Скорпион - се символизират от земноводни същества, те могат да живеят и във водата, и на сушата. Рибите не могат да дишат на сушата. Техният свят е прохладната синьо-зелена вода, вечно движеща се и макар че понякога се случва да бъде мътна и тинеста, тя никога не е застояла.

Зодиакалните метали на Рибите не са нито желязото нито златото, нито оловото. Илюзорният им свят се отразява в звъна на изкуствени сплави. Скъпоценните им камъни, символизиращи зодията, са аметистът и изумрудът - прозрачни и загадъчни като целия им подводен свят. Цветята на Рибите са водната лилия и лотосът. Двойствената им природа и тук намира своята проява - нежните цветове увенчават здравите и жилави стебла, които не могат да бъдат прекършени, а единствено изтръгнати от корен. Все едно дали Рибите плуват по течението или срещу него, дали се гмуркат към дъното на забравата или се борят да излязат на повърхността и да намерят покой в бистрите води, преодолявайки бързеите - малцина могат да следват тези безбройни сребристи петънца в рибния пасаж. Рибите не се поддават на изследване, изучаване и опитомяване. По-силни са, отколкото мислят. По-мъдри са, отколкото могат да предполагат. Но те сами трябва да разгадаят тази съдбовна тайна на Нептун.

Няма коментари: