събота, 29 януари 2011 г.

Ти кой модел на хранене си?


Седемте модела на хранене Някои смятат, че всеки начин на ядене отговаря на психологическото качество на цвета на дъгата и на чакрата. Дори да ни се струва странно или смешно е добре да се запознаем дори и бегло, с тези седем психологически състояния, които влияят на избора ни на храна. Ако не ни помогне, няма и да ни навреди, но определено ще ни даде по-широк поглед и ще ни накара да преосмислим начина, по който се храним и да обръщаме повече внимание на онова, с което се храним.
Автоматично ядене – червен
Тъй като червеното е цветът на основните жизнени сили и на кръвта. То стимулира мускулната активност и показва дали принципът ни на оцеляване е “бий се”, или “бягай”. Първоначално този модел го прилагаме в майчината утроба, където сме хранени без съзнателно усилие от наша страна. Добре е да се разделим с този модел в ранното си детство. Много хора обаче продължават да се хранят автоматично и в зряла възраст, което често е причина и за наднорменото тегло.
Сензорно ядене – оранжев
Оранжевото е свързано със сексуалната енергия и храносмилателната ни система. Хранителната индустрия печели извънредно много от хора, които се хранят първосигнално – замирише им на кебапче и веднага си купуват, минат покрай витрина с торти и неусетно се озовават на маса с няколко парчета. Ядат, не за да се нахранят, а защото им доставя удоволствие. Обикновено си похапват сладкиши, шоколад, сладолед или пийват газирани напитки – все калорични и нездравословни неща. Сензорното ядене отново не е полезно за нашето тяло, но затова пък ни доставя невероятно чревоугодническо удоволствие.
Емоционално ядене – жълт
“Емоционалното ядене” или така нареченото “успокояващо”, тъй като е свързано повече с емоционалните ни нужди, отколкото с изискванията на тялото. Това означава, че когато сме уплашени, нервни или депресирани, се опитваме да се успокоим чрез ядене. Връзката между чувствата и храната започва в ранна възраст и може да трае цял живот. Научили сме се да асоциираме яденето с одобрение, удоволствие и в крайна сметка с любов. Дори като възрастни почти винаги свързваме хубавата почивка с изобилна храна. Храненето е тясно свързано с развитието на уважението и любовта към себе си, които са две от основните качества на уверения човек. Тези, които живеят сами, обикновено стават жертва на такова мислене, тъй като се отнасят към себе си без уважение и подценяват собствените си нужди. Способността да се грижим за себе си е жизненоважна, ако искаме да изградим стабилна и изпълнена с любов връзка с другите.

Социално ядене – зелен
Зеленото е цветът, който се асоциира със сърцето. Чрез него получаваме и даваме любов. Този цвят ни свързва с природата и другите хора. Социалното хранене цели икономия на храна, тъй като много хора не могат да си позволят да консумират онова, което биха искали. Например изхранването на многочленно семейство е един от случаите, в които количеството на храната е много по-важно от качеството. Социалното хранене изисква да ядем независимо от това дали сме гладни или не, защото когато огладнеем вече може да не е останала никаква храна. Или ако сме на гости и има изобилие от храна и всички се хранят с часове, дори и да не сме свикнали на такива количества ядене ние се увличаме и преяждаме, защото искаме да пробваме от всичко или защото домакините постоянно ни подканват и ние се чувстваме неловко да спрем да се храним. Обикновено децата консумират само това, от което имат нужда и ако ги оставят на спокойствие, няма да вкусят и хапка повече. Но често те са насилвани да ядат много повече, отколкото е необходимо. Това оставя диря и в живота им на възрастни.
Интелектуално ядене – син
Синьото е цветът на интелекта, но по-важна е връзката му с интуитивната страна на нашата натура. Интелектуалното ядене е основано на идеята кое е добро за нас. Интелектуалните ни способности ни помагат да решим дали да следваме препоръките и да започнем специализиран режим. Много диети изискват скъпи продукти, затова малко хора са в състояние да се придържат към тях. Понякога, опитвайки се да следваме специални режими ние изтощаваме тялото си и това отново е във вреда на нашето здраве.

Идеологическо ядене – индиго
Индиговото олицетворява силата на знанието. Идеологическото ядене произхожда от религиозните и социалните обичаи. Начините на отглеждане, събиране, съхранение и приготвяне на ястията, както и методите за убиване на животните, създават традиционните начини на хранене. Като изключим факта, че твърде бързо сме забравили положителния ефект от постенето, съвременният човек няма хранителна полза от придържането към тези древни правила.
Свободно ядене – лилав
Лилавото е най-високата вибрация от цветните лъчи. То въплъщава всички други цветове и олицетворява извисяването и съвършенството. Свободното ядене означава консумация на цветни храни в основните пропорции, в зависимост от сезона и личните нужди, непринудено адаптиране към заобикалящия свят и избор на продукти, в зависимост от целта, която сме си поставили. Когато ядете свободно, в хармония с естествените ритми, неизменно ще постигнете здраве и щастие.

Няма коментари: