събота, 29 януари 2011 г.

НАСА:-Шест мечти на НАСА




НАСА разкри част от своя списък с мечти за технологичното бъдеще. Космическата организация внесе за разглеждане своите идеи за научна работа през следващите десетилетия в Националния изследователски съвет на САЩ. Тази седмица неговите членове ще обсъдят предложенията в серия срещи в столицата на страната, Вашингтон. Вижте шест от мечтите на НАСА (снимките в галерията са в следния ред):

1. Ракети, задвижвани от антиматерия
Ако антиматерията замени горивото за ракетите, космическите кораби ще станат по-леки и ефективни. Когато антиматерията влезе в контакт с материя, се освобождава огромно количество енергия. За съжаление, в момента при различни експерименти учените успяват „да уловят” много малки количества антиматерия. Една от основните цели на този проект е да се открие по-голям източник на нестандартното „гориво”.

2. Ракети, задвижвани от лазери и микровълнови лъчи
Алтернатива на реактивното гориво е насочването на лазери или микровълнова енергия към ракетите от различни станции на Земята. Те ще загряват реактивното гориво на борда до много по-висока температура от тази при горивните системи в настоящите ракети. Така ще се повиши скоростта и ефективността на космическите кораби.

3. Летящи роботи
Проектът е за разработка на малък автономен робот, който да наследи Mini AERCAM от 1997 г. Тогава сферичната умна машина, с дистанционно управление и снабдена с камери, правеше инспекции на Международната космическа станция. Целта на НАСА е да създаде „летящ робот, който излита сам от базата, достига до целта си, като преодолява всички препятствия, заснема региона, завръща се в базата и отива да се зарежда на докинг станцията си.”

4. Хибрид между скафандър и луноход
В този странен тромав проект виждате комбинация от скафандър и луноход. Целта му е да ограничи загубата на кислород в превозното средство и навлизането на вреден прах и замърсяване от околната среда.

5. Метално водородно гориво
Вдъхновението за това идва от Юпитер. Там при огромно налягане газообразният водород се превръща в твърдо метално вещество. Не е ясно дали при понижаване на налягането необичайното агрегатно състояние се запазва, но ако това е така, металният водород може да е мощно гориво. При загряване той ще се трансформира отново в газ, което ще освободи огромно количество енергия при процеса.

6. Ракети, задвижвани от Слънцето
Огледала или лещи върху корпуса на ракетите ще фокусират слънчевите лъчи за загряване на метан или други горива.

Източник (с адаптация): New Scientist

Няма коментари: