понеделник, 25 октомври 2010 г.

Грижи за очите

Ако очите ви се възпалят или ви болят, естествено е да отидете на лекар. Но общо известно е, че витамин А е много необходим за очите и взет в необходимите количества (прекаляването с каквотои да е било, включително и с витамини е вредно) и най-добре чрез храната, може да подобри зрението. Най-много витамин А има в черния дроб, който за да е полезен, трябва да се приготви на скара, не много изпечен. Смята се, че липсата на витамини В, С и Д също е причина за някои болести на очите. Чрез опити е доказано, че витамин Д може да поправи късогледството при малките деца или поне да спре влошаването.
Ако очите ви са уморени, поставете компрес, като намокрите марля или памук с обикновена студена вода или с отвара от лайка.
Ако имате торбички под очите, идете на лекар за да разберете причината. Ако нямате никакво заболяване и те се дължат на преумора, лош сън и т.н., направете едни от следните компреси:
- Настържете един картоф или нарежете краставица на колелца и подставете върху два пласта марля. Повтаряйте тази процедура в продължение на 15 дни. Ще видите, че има ефект.
- Изсушете листа от роза или купете такива от билкарските магазини и ги поставете в малки торбички марля. Когато имате нужда от компрес, потопете една торбичка в гореща вода и я поставете на очите (изчакайте да се охлади). Ако нямате листа от роза, заменете ги с лайка.
- Компресите със студено мляко също са много успокояващи и се правят винаги, когато очите са уморени, зачервени или подути.

Няма коментари: