понеделник, 25 октомври 2010 г.

10 съвета за здрава и силна коса

Мнения и съвети за поддържане на косата има колкото искаш. Някои от тях за полезни, други – не влияят, а трети са направо вредни. Ето 10-те най-разпространени съвети за здрава и силна коса.
- Шампоанът не трябва да се сменя. Всъщност причината не е съвсем ясна, но практиката показва, че косата привиква към продуктите, с които я третирате, и затова трябва да сменяте шампоана често – след края на всяка опаковка.
- Балсамът трябва да е една серия с шампоана. Балсам използвайте, ако имате гъста коса, която няма как да разрешите. Ако косата ви е мазна, нямате нужда да утежнявате положението с балсам. Сухите коси ще се зарадват на крем или маска, които ас по-ефикасни от балсамите.
- Боядисването в къщи е рисковано. Ако спазвате инструкциите на опаковката и сте сигурни, че това е вашият цвят, няма никакви проблеми. Плюсът на фризьорите е, че те са по-опитни и ще сменят цвета на косата ви по-бързо и по-качествено.
- Зехтинът заздравява косата. Още не е много ясно. Няма доказателства, че е вредно. Проблемът идва, когато трябва да се отмие зехтина от косата. Тъй като е много мазен, се налага да търкате старателно, за да го отмиете, което пък увеличава риска от механично увреждане на косата.
- Лимоновия сок придава блясък. Така е. Лимоновият сок, както и всички подобни на него киселини придават блясък на косата, защото неутрализират варовиковите съединения, които полепват по косата, заради водата, с която я миете.
- Косата трябва да се плакне със студена вода. Дълго време се смяташе, че студената вода помага да се затворят порите и да се заздрави скалпът, но това така и не беше доказано.
- Сешоарът трябва да се избягва. Да, но само ако е много горещ. Целта на сешоарът е да придаде форма на косата и да я приведе в ред. Проблемът идва, когато се температурата на въздушната струя е прекалено гореща. Топлината изсушава косата прекомерно и я прави чуплива и без блясък. Изберете сешоар, на който можете да контролирате температурата.
- Добре е да се използва шампоан против косопад от време на време. Шампоаните и изобщо грижите против косопад трябва де се прилагат само когато количеството коса, което е паднала е повече от новата коса, която расте. Не забравяйте, че през пролетта и есента косата пада по-усилено. Ако падането продължи повече от три месеца, тогава вече можете да използвате такъв шампоан.
- Ако косата цъфти, спира да расте. Това твърдение не е близо до истината. Косата расте от корените и разклоненията в краищата не влияят на растежа. Лекото подрязване на върховете придава по-здрав вид на косата, но не засилва растежа й.
- Кожата на главата ме сърби, значи имам пърхот. Много е вероятно. Ако скалпът ви сърби, това означава, че кожата на главата е суха и ще започне да се лющи. А това означава пърхот. Преди да започнете да използвате козметика против пърхот се уверете, че проблемът не е в козметиката, която ползвате в момента. Има случай, в които някои от съставките на шампоана дразнят кожата на главата и след като спрете да ги използвате, проблемът изчезва.

Няма коментари: