понеделник, 25 октомври 2010 г.

Причини за увреждането на кожата



Много отдав­на е установено, че състоянието на кожата зависи преди всичко от състоя­нието на нервната система. Чувството на задоволство, бодрост и веселото настроение водят до подобряване на кръвообращението и до усилване на функците на всички части на кожата и, обратно — при тъга или злоба ко­жата не получава ободряващи импулси от нервната система. Мастните и пот­ните жлези престават да действуват и тя става бледа, суха, залющена и т. н. Затова жената не трябва да се тревожи много, да не преуморява нервите си, да работи умерено, да почива и спи достатъчно, да се стреми да бъде колкото е възможно по-дълго време бодра и весела.
Храненето и състоянието на храносмилателната система оказват също голямо влияние върху състоянието на кожата. Храната трябва да бъде до­статъчна и вкусна. Бобови храни не бива да се приемат вечер. Добре е днев­но да се приема по 1/2 л прясно или кисело мляко. Храненето трябва да ста­ва в едни и същи часове (вечер поне два часа преди лягане). Силно солени­те, лютивите, киселите и с много подправки храни да се избягват. Всяко заболяване на стомаха, червата, черния дроб и т. н. оказва лошо влияние върху кожата.
Жените трябва да поемат много сурови плодове и зеленчуци, защото техните витамини и минерални вещества са абсолютно необходими за кожа­та. По-грубият и по-черен хляб е по-иолезен от белия, защото подтиква дейността на червата и подобрява храносмилането.
         Алкохолизмът и тютюнопушенето  увреждат силно общото здра­вословно състояние, а оттук и кожата. Пиячите имат завяхнала кожа и сил­но разширени капиляри по носа и бузите. Никотинът причинява спазъм на капилярите — кожата на лицето става бледа, сива, лесно се дразни и се възпалява.

Няма коментари: